fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
ApaVital scumpește, de luna viitoare, apa potabilă și serviciile de canalizare. Vezi noile prețuri

ApaVital scumpește, de luna viitoare, apa potabilă și serviciile de canalizare. Vezi noile prețuri


Începând cu data de 1 august 2020, ApaVital va modifica prețul pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită și tarifele pentru canalizare și epurare, valabile pentru întreaga arie de operare.

În momentul de față, prețul apei potabile este de 3,74 lei/mc (4,08 lei/mc cu TVA), apa industrială este 2,82 lei/mc (3,07 lei/mc cu TVA) iar tariful la canalizare/epurare este de 2,78 lei/mc (3,03 lei/mc cu TVA).

Apa potabilă va avea un preț cu 74 bani mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele la serviciile de canalizare/epurare vor crește cu 92 bani/mc, valori la care se adaugă TVA.

Noile prețuri/tarife practicate de la 1 august 2020 de ApaVital:

Modificările de preț/tarife au fost aprobate atât de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, prin avizul cu numărul 806.950/29.04.2020, cât și de Adunarea Generală a Asociației Regionale a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS), constituită din unități administrativ teritoriale din județele Iași și Neamț, prin hotărârea nr. 20 din 09.07.2020.

Pe lângă aceasta, este în plină procedură de aprobare la nivelul unităților administrativ teritoriale membre ale ARSACIS strategia tarifară, document care reprezintă una dintre cele mai importante etape în implementarea celui mai mare proiect de investiții din istoria județului Iași – Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, în valoare de 507,3 milioane de euro, din care cea mai mare parte sunt fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Potrivit HG 677/2017, privind aprobarea Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă, prețurile și tarifele practicate de operatorii de apă și canalizare care implementează proiecte cu finanțare din fonduri UE și guvernamentale trebuie să fie astfel stabilite încât factura medie lunară pentru serviciile de apă și canalizare sa fie cuprinsă între minim 2,5% și maxim 3,5% din media veniturilor lunare ale unei gospodării. În raport cu prețurile și tarifele practicate în momentul de față de ApaVital, acest indice are valoarea de 1,9%.

Aprobarea planului tarifar reprezintă unul din ultimii pași până la demararea efectivă a lucrărilor de investiții. 200.000 de noi locuitori vor avea servicii de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, iar 80.000 de noi locuitori vor beneficia de servicii de colectare si epurare a apelor uzate.

Totodată, va crește siguranța în alimentarea cu apă a populației care beneficiază în acest moment de serviciile ApaVital, prin reducerea discontinuității serviciului și creșterea calității apei potabile distribuite.

Din majorarea de preț și tarife se va alimenta și Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID), care constituie sursa pentru realizarea investițiilor viitoare în infrastructura de apă și apă uzată și se va acoperi suma de peste 22 milioane de euro, care reprezintă contravaloarea creditului obținut pentru cofinanțarea proiectului.

Printre altele, se vor construi 312 km de rețea nouă de apă potabilă și 256 km de rețea de aducțiune, 536 km de rețea nouă de canalizare, 50 de stații de pompare a apei potabile și 326 stații de pompare a apei uzate, 43 de rezervoare de apă, 23 stații de tratare a apei și 4 stații noi de epurare a apelor uzate.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30