fbpx
 
Bogdan Șaramet este genul care toată viața bate la ușile partidelor pentru o funcție la stat Bogdan Șaramet este genul care toată viața bate la ușile partidelor pentru o funcție la stat

Comisie contestată la concursul de manager de la Socola. Șaramet, la un pas să dea lovitura vieții


Șefa Comisiei de examinare nu este președintele CA al spitalului, așa cum prevede Ordinul Ministerului Sănătății. A fost desemnată dr. Maria Leon Constantin, care are cabinet în blocul lui Asimionesei din Sărărie. Managerul interimar, Bogdan Șaramet, este băiatul de casă al familiei Asimionesei.

Pe 28 iulie, la Institutul de Psihiatrie Socola are loc susținerea publică a proiectelor de management de către cei doi candidați înscriși la concursul pentru ocuparea postului de manager. Interimarul Bogdan Șaramet este acuzat de contracandidata sa că este avantaja de organizatorii examenului.
Componența comisiei de concurs încalcă ordinul Ministerului Sănătății, care precizează că șeful acesteia trebuie să fie președintele CA al spitalului. Președintele desemnat are cabinetul medical în blocul din Sărărie al familiei Asimionesei, alți doi membri sunt manageri de la spitale subordonate Primăriei.

Contracandidata lui Șaramet, Liliana Chelaru, a spus că nu va accepta ilegalitate, dar că speră într-o comisie obiectivă.

Au numit președinte un simplu membru CA

În mod inexplicabil, CA-ul de la Socola a riscat o mișcare ilegală pentru a aduce în fruntea comisiei de examinare o persoană apropiată de Ghiocel Asimionesei, deci favorabilă lui Bogdan Șaramet. Inițial, șeful comisiei de examinare a fost medicul Șerban Turliuc, așa cum prevede ordinul Ordinul 1520/2016 al MS. La capitolul II, articolul 6, punctul 2, documentul nu lasă loc la interpretări: șeful comisiei de concurs la manageri este președintele CA.
Ulterior, a avut loc o ședință de CA în care a fost făcută președinte al comisiei Maria Magdalena Leon Constantin, medic la Institutul de Cardiologie și la Copou Medical Center. Ceilalți doi membri ai comisiei au fost păstrați: Carmen Marinela Cumpăt, managerul de la Spitalul de Recuperare, și Bogdan Cojocaru, managerul de la Spitalul CI Parhon. Din comisie mai face parte un secretar – consilierul județean Lorin Urcaciu, membru în CA la Intitutul Socola.

Președintele CA de la Socola, Șerban Turliuc, nu a vrut să facă parte din comisie

„Dacă e ilegal, vom repara”

Întrebat despre această modificare și ilegalitate comisă în subordinea CA-ului pe care îl conduce, medicul Șerban Turliuc a spus că nu știa că este în afara legii. A motivat prin faptul că nu vrea să fie ținta ziarelor pe tema concursului. “M-am săturat să fiu dat în presă, am zis că nu vreau să mă bag la acest concurs. Nu știam că este o ilegalitate, juriștii mi-au spus că este legal să fie șeful comisiei altcineva. Dar, dacă este ilegal, vom repara asta”, a precizat Șerban Turliuc.

Riscul: Turliuc să-i infecteze de Covid

Juristul Institutului de Psihiatrie Socola, Cornel Prepeliță, a venit cu altă versiune, care n-are nicio legătură cu ce afirma președintele CA: „Știm că există acest ordin al MS și că președinte de comisie trebuia să fie domnul Turliuc. Dar nu este un secret pentru nimeni că domnul Turliuc a avut test pozitiv de Covid. Este o situație excepțională, am vrut să evităm un risc epidemiologic”.
La începutul lunii iunie, medicul Șerban Turliuc a ajuns la Infecțioase, suspect de Covid 19. Dar, pe 6 iunie, a fost externat, după două teste negative consecutive, urmând să aibă două săptămâni de izolare acasă. Concursul urma să aibă loc pe 28 iulie, la aproape două luni după acea dată, iar anunțul de concurs a apărut pe 16 iunie, dată la care Turliuc nu mai era pacient la Infecțioase.

Ministerul Sănătății: trebuie să fie președintele CA

Ordinul 1520, semnat de Vlad Voiculescu în 2016, când era ministru al Sănătății, este imperativ în privința președintelui comisiei de examinare: obligatoriu este președintele CA-ului instituției.
Reprezentanții DSP au studiat legislația și, după câteva ore după ce au fost întrebați, au dat un răspuns, prin purtătorul de cuvânt al instituției: „Obligatoriu, în cazul managerilor, președintele comisiei de examinare este președintele CA”.
Un expert din cadrul Ministerul Sănătății spune același lucru: „Dacă președintele comisiei de examinare este altcineva decât președintele CA, care se poate retrage doar dacă este rudă cu unul dintre candidați, și se menționează asta în documentele oficiale, concursul este ilegal. Mai mult, se ia în calcul data la care începe efectiv organizarea concursului pentru a se vedea cine este președintele comisiei, deci nu poți veni cu câteva zile înainte de concurs să spui că ai președintele de comisie aceeași persoană cu președintele CA, pentru că s-au semnat deja documente. Deci, Socola trebuia ori să aibă președintele CA la comisie, ori să schimbe președintele CA cu șefa comisiei de examinare”.

Șaramet: „N-am legături cu comisia”

Managerul interimar de la Socola, Bogdan Șaramet, a precizat că nu are legătură cu organizarea concursului la care este candidat. „Nu am nicio implicare, am stat deoparte, sta în continuare, sunt doar candidat. Toate deciziile în legătură cu acest concurs s-au luat în Consiliul de Administrație”,a  precizat Șaramet.

Institutul de Psihiatrie Socola nu face deloc cercetare, în viziunea proiectului depus de Bogdan Șaramet

Proiectul lui Șaramet menționează leii vechi

REPORTER DE IAȘI a dat unui specialist să consulte proiectul cu care Șaramet candidează: „Planificarea și organizarea serviciilor desănătate la nivelul Institutului de Pshiatrie Socola Iași”.
În câteva cuvinte, acesta a descris documentul: „Am două observații: a făcut o greșeală spunând despre reducerea cheltuielilor de la Secția Șipote de la 1,5 miliarde de lei la 500 de milioane de lei anual. A scris asta în mai multe locuri, este o aberație, Șipote nu are asemenea buget, cred că nici Municipiul Iași nu are atât. În plus, cunosc spitalul, iar Șipote și Bârnova sunt singurele care aduc venituri. Celelalte secții ori sunt pe zero cheltuieli/venituri, ori consumă foarte mulți bani. În al doilea rând, Institutul Socola ne spune din titlu faptul că dorește să se facă cercetare acolo. Îmi poate spune unde este capitolul cercetare în proiectul domnului Șaramet?”, a precizat sursa.

Dr. Chelaru pune accent pe cercetare

A doua persoană înscrisă la concursul de la finalul lunii iulie a spus că a sesizat componența comisiei de examinare și faptul că este o ilegalitate, dar nu dorește să comenteze, pentru a nu-i fi afectate șansele. „Sper doar să fie o comisie obiectivă”, spune Liliana Chelaru, lector la UMF Iași.
Liliana Chelaru a mai precizat că și-a axat proiectul tocmai pe tema cercetării, pentru că Socola trebuie să producă bani din studii clinice. „Ultimii directori au avut zero la studii clinice și cercetare. Vreau să schimb asta, nu sunt de acord să avem un corp medical extraordinar de bine plătit care să nu fie preocupat de cercetare, care să nu fie angrenat în studii clinice”, a mai precizat Liliana Chelaru.

Comisia-prietenă

Membrii comisiei de examinare sunt Carmen Cumpăt, managerul de la Recuperare, și Bogdan Cojocaru, managerul de la Parhon. Ambele spitale sunt în subordinea Primăriei.
Comisia va fi condusă de medicul Maria Magdalena Leon Constantin, medic la Institutul de Cardiologie și la Copou Medical Center. Acționarul majoritar al firmei care operează policlinica privată este Raluca Ozana Chistol, colegă de-a Mariei Magdalena Leon. Foarte recent, policlinica a început să funcționeze în blocul 202 Sărărie Residence, imobilul realizat de familia Asimionesei pe terenul Municipiului Iași.

Relația Șaramet – Asimionesei

Fost rugbist și subprefect al Iașului, Bogdan Șaramet este cunoscut pentru apropierea de Ghiocel Asimionesei. Numele său apare într-un celebru dosar în care era șantajat patronul de la Arcadia Medical Center, unde ar fi fost trimis chiar de către Asimionesei să ceară 300.000 de euro.
Până la postul de manager interimar la Socola, Șaramet a fost un simplu angajat al Fondului Național de Garantare pentru IMM-uri (FNGIMM). La Iași, instituția stătea într-un spațiu subînchiiat de la Asimionesei în fosta agenție CFR, pe care acesta o ocupă acum integral. După ce a ocupat întreaga clădire, FNGIMM s-a mutat în același „202 Sărărie Residence”.
Șaramet a ajuns manager interimar la Socola, în februarie 2020, cu un salariu lunar de aproape 20.000 de lei, prin semnătura fostului ministru al Sănătății Victor Costache, prietenul său din copilărie.

Article image
Angajat pe post de analist financiar la FNGCIMM - Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Îndreprinderi Mici și Mijlocii, fostul subprefect al Iașului ajunge rar la birou. „Fac muncă de teren, în această perioadă fac un feld e marketing pentru soluțiile noastre adresate UAT-urilor”, spune Șaramet. Ca un făcut, după ce nu a fost văzut mai multe zile la serviciu, după telefonul de la REPORTER DE IAȘI a apărut la biro...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 16 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: