fbpx
 
Cum aleg românii: Pârlog a făcut la Popricani, în coasta Iașului, un singur drum în 8 ani. Drumul spre propria lui casă

Cum aleg românii: Pârlog a făcut la Popricani, în coasta Iașului, un singur drum în 8 ani. Drumul spre propria lui casă


Dezastru într-o suburbie a Iașului cu potențial imens: primarul are deja două mandate, a trecut de la PNL la PSD, dar n-a făcut nimic. Singura lui realizare: și-a betonat drumul care trece prin fața casei. Toate celelalte drumuri din comuna care are 9 sate și o populație în creștere au rămas pietruite sau pur și simplu din pământ. În 2018, oamenii au protestat, scoși din minți de noroi. Dar Valeriu Pârlog candidează din nou cu șanse mari. Un studiu de caz foarte bun: de ce aleg românii împotriva propriilor lor interese?

Două mandate, un singur drum, și acela până la poarta propriei case. La Popricani, primarul Valeriu Pârlog este celebru pentru că, într-o comună fără gaz, apă sau canalizare, s-a scos doar pe el însuși din noroi. Strada Principală, cum apare pe nomenclatorul din reședința comunei, este singura stradă modernizată, și aceea în primul mandat. În al doilea, s-a consolidat dezastrul: niciun proiect de infrastructură. De altfel, Pârlog este vestit și pentru că a făcut totul pentru binele celor apropiați încălcând legile: este judecat într-un dosar de conflict de interese pentru că a dat firmei familiei 200 de hectare ale Primăriei, în arendă. „Eu nu stau acolo, am betonat acel drum pentru alte obiective importante”, se scuză primarul, care aruncă toată vina pe „greaua moștenire”.

Un drum la 7 ani

Valeriu Pârlog a fost ales edil, pentru prima dată, în 2012, candidând din partea PNL. În campanie s-a lăudat cu drumuri, aducțiuni de apă, până și cu transparența deciziilor. De toate promisiunile s-a ales praful. Drumurile „s-au îngustat”, de fapt, într-unul singur. Dar până și acesta îl slujește tot pe el: Pârlog are casa în zonă.

„Drumul a fost betonat în primul mandat al primarului, nu acum, și toată lumea a știut încă de atunci că asta va fi singura realizare din comună, în patru ani. Este dezastru în rest, nuexistă nimic asfaltat, totul este pietruit, iar în sezoanele ploioase oamenii înjură la fiecare pas”, spune un locuitor al comunei.

Cei norocoși au betonul prin fața porții. Pe firul drumului, la intersecții, s-au mai turnat câțiva metri de beton pe fiecare drum secundar. În rest, nimic.

„Motivul lipsei infrastructurii la noi în comună este legat de evenimentele trecute. În dosarul fostului primar Otonel Slabu, cu deturnarea de fonduri, conturile comunei au fost blocate. Nu s-a putut face nimic ani de zile. Și, dacă nu ai apă sau canalizare, nu poți face nici drum, așa este regula. Când te duci la finanțare, te întreabă de apă și canalizare și-ți spun să revii când le ai”, spune primarul Valeriu Pârlog, cel care acum vrea al treilea mandat.

Drum unde nu are primarul casă

Și, ca de obicei în campanie, totul este la viitor: “Avem foarte multe proiecte de drumuri depuse pentru finanțare, în așteptare, acolo unde avem apă și canalizare. Cuza Vodă – Cârlig și Cotu Morii, unde a ajuns rețeaua de apă și canalizare”.

A înghițit broasca PSD „de dragul comunei”

Valeriu Pârlog a trecut de la PNL la PSD în 2015, când a fost emisă celebra ordonanță a lui Victor Ponta în care primarii care migrau nu-și mai pierdeau mandatele. Primarul spune acum că a renunțat greu la carnetul PNL, dar s-a sacrificat pentru binele comunei.

Alt drum unde nu are primarul casă

Drumul prin fața casei sale, cel betonat, a fost câștigat atunci, la negocierile pentru intrarea în PSD. “În 2015, foarte târziu, am plătit datoriile comunei. Acești bani au făcut parte din negocierea trecerii mele de la PNL la PSD. Mi-a venit greu atunci. Dar, or fi ei ciumă roșie, dar, ce am cerut, mi-au dat: cămin cultural, școală, drum și plata datoriilor. Strada Trandafirilor sau, cum se mai cheamă, strada Principală, a fost betonată cu bani primiți atunci”, explică Valeriu Pârlog.

20 august: Înainte de campanie, Pârlog anunță că are finanțare pentru drumuri. Mai merge ulciorul la apă?

Primarul susține, însă, că nu casa sa a stat la baza solicitării de fonduri pentru drumul de acces, ci alte câteva obiective. „De ce a fost betonată? Sunt 600 de metri de drum unde avem biserica, dispensarul, o fost casă de copii ce este acum cămin pentru persoane cu dizabilități și grădinița. Este cea mai importantă stradă, unde sunt toate așezămintele din comună, iar căminul pentru persoane cu dizabilități este după casa mea”, afirmă edilul.

În plus, susține primarul, Consiliul Județean a plătit o conductă cu apă până la căminul menționat, după care a trebuit să facă drumul. „Eu nici nu am casă acolo, eu stau la părinții mei. Eu sunt luat în spațiu de părinții mei. Din când în când, mănânc acolo, la casa de la Popricani. Locuința mea este în altă parte, ce ați văzut acolo este o casă bătrânească”, mai spune el.

Situația drumurilor din Popricani e atât de proastă încât, în aprilie 2018, aproape 70 de tineri din comună, înarmaţi cu pancarte şi fluiere au protestat față de starea acestora.

„Nemulţumirile sunt aceste drumuri. De fiecare dată când ninge sau plouă avem aceste drumuri. Ambulanțele nu ajung la bolnavi şi domnul primar ne duce cu vorba de 6 ani”, declara atunci unul dintre protestatari pentru ProTV, Pârlog apărându-se că „Poate şi datorită că iarnă care ne-a părăsit de câteva zile a fost prea umedă. Și atunci drumurile care erau cu piatra s-au deteriorat. Drumurile sunt cu piatră. Este greu să atragem finanţări”.

Istoria se repetă: primarul cu dosar de conflict de interese

Fostul primar al Popricaniului, Otonel Slabu, a mers, după ce a pierdut alegerile, direct la pușcărie.  În 2013, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru fraudare de fonduri europene, cu tot ce a presupus asta: acte false, decontări fictive.

Actualul primar nu este departe. A semnat, în calitate de primar, concesionarea a 200 de hectare din terenurile comunei firmei familiei sale, SC Euro Elmar SRL. Firma era controlată de soția sa și de fiu, iar toți trei sunt trimiși în judecată.Următorul termen, posibil pentru stabilirea sentinței, este în octombrie. Primarul și fiul său riscă o pedeapsă cu suspendare, în vreme ce soția riscă cu executare, după ce a mai fost condamnată pentru fraudare de fonduri europene.

Pârlog și soția/Riscă pușcăria

De altfel, Valeriu Pârlog a și semnat un acord de recunoaștere cu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. „Subsemnatul Pârlog Valeriu, primar al comunei Popricani, inculpat în dosarul nr.66/P/2015, formulez cerere de inițiere a încheierii unui acord de recunoaștere a vinovăției. În fapt, în data de 25 ianuarie 2017 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva mea pentru conflict de interese. S-a reținut că în calitate de primar, în perioada 2013-2017, am semnat  4 contracte de arendă cu SC Euro Elmar SRL, unde administrator este fiul meu Pârlog Paul. De aceea vă solicit încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. În ceea ce priveste cuantumul pedepsei și forma de executare a acesteia, vă rog să aveți în vedere faptul că recunosc faptele și accept încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală”, este declarația depusă la dosarul de la Iași al primarului din Popricani.

Cum au lovit alegerile locale într-un tur

La alegerile locale din 2012, în premieră pentru România de după 1989, primarii au fost aleși uninominal, într-un singur tur. Pe motiv de criză financiară, fostul PD-L al lui Traian Băsescu a inițiat, în 2010, această modificare legislativă pe care România a plătit-o deja două cicluri electorale locale. În realitate, PD-L dorea să-și maximizeze șansele la locale.

2012: La Popricani, într-un singur tur, Valeriu Pârlog a câștigat din partea USL (alianța electorală PSD-PNL), ca liberal. În total, în Popricani, comună cu peste 8.000 de oameni, au fost înscriși pe liste 6.102 alegători. Dintre ei, la vot au fost 3.922 (prezență 64,27%), cu 3.731 de voturi valabile (180 anulate). Pârlog a câștigat Primăria Popricani cu 1.988 de voturi (53,28%). Surprinzător, primarul în funcție, Otonel Slabu, de la PD-L, n-a fost departe, deși problemele penale erau cunoscute de toată lumea: 1.303 voturi (34,92%).

2016: După patru ani ratați, locuitorii din Popricani l-au votat tot pe Valeriu Pârlog, care a străbătut mandatul doar plângându-se că are conturile blocate. Nici faptul că, în 2015, își betona drumul către casă n-a contat pentru locuitori. Tot într-un singur tur, a luat mai puțin decât la primul mandat: 1.376 (39,87%) din voturile exprimate în comună. Principalul contracandidat de la PNL, Ion Tănasă, a primit doar câteva mai puțin - 1.361 (39,43%). Au fost mai mulți alegători pe liste – 6.436, dar cu o prezență mai mică la scrutin: 3.628. Demobilizarea a funcționat.

„A jurat pe Biblie că face drum” 

REPORTER DE IAȘI a întrebat un locuitor din Cârlig, unde investițiile Primăriei Popricani sunt minime, ce i-a făcut pe oameni ca, după 4 ani, să-l voteze tot pe actualul primar: „Sincer, știu răspunsul. La Cuza Vodă, unde este un drum extrem de prost și unde mori cu zile în casă pentru că nu poate ajunge ambulanța să te ia, a jurat în biserică, cu mâna pe Biblie, în 2016, că le face drumul. A făcut promisiuni din astea la șprițuri, la bere, și la unii au ținut. A plecat de la vreo 20 de angajați în Primărie, acum sunt 64. Ce nevoie avem de așa ceva, în loc să faci un podeț sau orice alt proiect de infrastructură? Sunt persoane care stau la aleea betonată de el și-s revoltate. La Cârlig, unde stau eu, n-a fost nicio investiție a Primăriei în 8 ani. S-a făcut o țeavă de apă principală, cu fondurile Apavital, dar nu sunt racordați mulți oameni, și s-au montat becuri LED pe stradă printr-un proiect european, când prioritatea numărul 1 era satul Cuza Vodă”.

Article image
Zeci de persoane din satele Cuza Vodă, Cârlig și Popricani au protestat joi, în fața primăriei din comună, nemulțumiți de faptul că sunt nevoiți să meargă kilometri întregi prin noroaie pentru a ajunge la serviciu și pentru a-și duce copii la grădiniță sau la școală.   Organizatorul protestului, Daniel Grădinaru, susține că primarul Valeriu Pârlog nu a făcut nimic timp de șase ani pentru comuna aflată în zona metropolitan...
Autor Cristi Zavastin Social 05 Aprilie 2018


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31