fbpx
 
Conflict la instanță pentru marca Praxis, liderul de pe piața din Iași la teste Covid

Conflict la instanță pentru marca Praxis, liderul de pe piața din Iași la teste Covid


Asociații firmei Investigații Medicale Praxis SRL Iași au obținut recent, din partea Tribunalului Iași, o decizie care interzice unei alte societăți care activează în domeniul medical să folosească marca „Laboratoarele Praxis”. Solicitarea a fost înregistrată înainte de declanșarea pandemiei și a avut o miză crescută după ce Investigații Medicale Praxis a devenit lider pe piața locală a testelor Covid.

Procesul a durat aproape un an

Pe data de 5 noiembrie 2020, Tribunalul a admis o solicitare din 23 decembrie 2019 a firmei Investigații Medicale Praxis SRL Iași, pârâtâ fiind Bella Praxis SRL Pașcani. Completul de judecată a decis că Bella Praxis a încălcat dreptul de proprietate și folosire exclusivă al reclamantei asupra mărcii „Laboratoarele Praxis”. Societatea din Pașcani este obligată să înceteze oferirea de servicii medicale pentru analize de laborator care să conțină denumirea Praxis (inclusiv activități de marketing, reclamă, alte activități promoționale referitoare la astfel de servicii) și să retragă de pe piața românească serviciile ce conțin denumirea Praxis. Firma pârâtă a depus apel.

Drept de a interzice folosirea de către alte firme

În cererea depusă la instanță în 2019, firma Investigații Medicale Praxis SRL arătase că este titulara mărcii în curs de înregistrare „Laboratoarele Praxis” depusă pe 19 iulie 2019 la Oficiul de stat pentru Invenții și Mărci (OSIM). Juriștii reclamantei au adăugat că procesul de atribuire al mărcii a trecut de opoziții, fără ca vreun terț să se opună, și se afla în examinare la OSIM. „Prin depunerea cererii de marcă și constituirea depozitului național reglementar reclamanta a dobândit un drept de folosință exclusivă a denumirii Praxis, ceea ce-i conferă dreptul de a interzice oricărui terț să folosească denumirea Praxis, simplă sau în combinație cu un alt cuvânt, pentru activități protejate de cererea de marcă a reclamantei”, s-a menționat în acțiune.

Notificare fără efect

Ulterior procedurii de la OSIM, reprezentanții Investigații Medicale Praxis au afirmat că au descoperit că firma din Pașcani oferă pe piața din România servicii medicale, inclusiv analize medicale, sub denumirea Praxis, într-o clinică, dar și prin intermediul site-ului www.bellapraxis.ro.

Reclamanta a transmis pârâtei, pe 9 octombrie 2019, o notificare de încălcare drepturi de marcă însă, în răspunsul său, societatea pășcăneană a arătat că „nu folosește numele comercial cu funcție de marcă, ci cu scopul de a o distinge de alți comercianți”. Acest lucru a nemulțumit firma ieșeană care a contraatacat susținând că ”numele comercial are rolul de a diferenția comercianții de servicii între ei, de a-i individualiza, pe când marca are rolul de a diferenția serviciile oferite de comercianți. (...) rezultă un risc de confuzie și de asociere a serviciilor pentru publicul consumator, care ar putea crede că între cele două societăți există un parteneriat sau interese comune, sau ar putea crede că ambele servicii aparțin doar uneia dintre societăți. Legea nr. 11/1991 incriminează faptele de natură să producă confuzie, iar riscul de confuzie se raprotează la consumatorul obișnuit, cu atenție moderată, cu un nivel mediu de educație și de inteligență.”

Au fost parteneri de afaceri

În replică, Bella Praxis a solicitat respingerea, ca neîntemeiată, a cererii de chemare în judecată, argumentând că ”La includerea în denumirea societății a cuvântului ”praxis” asociații au avut în vedere asocierea firească și uzuală pe care publicul o face între această noțiune și activitatea medicală, praxisul medical fiind, de altfel, și o sintagmă consacrată în textul legii sănătății nr. 95/2006. Fiind o noțiune uzuală în acest domeniu de activitate foarte mulți furnizori de servicii medicale au ales să includă în denumirea societății cuvântul praxis.”

De asemenea, pârâta a afirmat că nu utilizează denumirea Praxis cu titlu de marcă, ci cu titlu de firmă, denumire, cu scopul de a se individualiza de alți comercianți și că utilizarea cuvântului ”praxis”, reprezintă un ”element lipsit de orice distinctivitate, ce nu creează vreun risc de confuzie în percepția publicului, nici riscul de confuzie între semn și marcă. Pârâta nu a realizat și nu realizează nici în prezent servicii de investigații de laborator; întrucât investigațiile de laborator sunt necesare acordării asistenței medicale pârâta a încheiat pe parcursul desfășurării activității contracte de prestări de servicii cu societăți ce prestează astfel de investigații de laborator”. Primul contract de prestări servicii pentru investigații medicale a fost încheiat la data de 1 iulie 2016, chiar cu Investigații Medicale Praxis, fiind prelungit prin acte adiționale și a încetat în luna iunie 2019, întrucât părțile nu au căzut de acord asupra prețului contractului pentru viitor, analizele medicale pentru pacienții centrului medical din Pașcani fiind realizate apoi de o altă societate de profil.

„Chiar dacă această denumire ar putea fi considerată una uzuală în domeniul medical, trebuie avut în vedere că publicul larg nu este familiarizat cu limbajul domeniilor de specialitate; pentru consumatorul obișnuit denumirea ”praxis”, neutilizată în limbajul curent, captează atenția, care se focalizează asupra acestui termen atunci când el este utilizat într-o denumire alături de alte cuvinte, cum este situația mărcii „Laboratoarele Praxis”, respectiv al denumirii comerciale ”Bella Praxis”. (..) Așadar, termenul Praxis poate fi considerat un „semn” distinctiv în cadrul mărcii reclamantei (...)”

Fragment din decizia instanței

Au dat lovitura în pandemie

Înființată în 1998, firma Investigații Medicale Praxis s-a impus în Iași drept unul dintre puținele locuri unde pot fi realizate testări la cerere pentru populație pentru depistarea virusului Covid 19. Laboratorul Praxis are puncte de recoltare în Iaşi, Hârlău, Paşcani și Brăila. Numai în 2021, societatea a încheiat un contract de 277.000 de lei pentru testarea angajaților Apavital, pe lista celor care au mai semnat astfel de contracte cu aceste laboratoare, în 2020, aflându-se mai multe unități militare, spitale, Primăria Suceava sau Televiziunea Română. În anul de dinaintea izbucnirii pandemiei, firma a avut o cifră de afaceri de 6,3 milioane lei, profit net de 1,4 milioane lei și 45 de angajați.

În ceea ce priveste societatea Bella Praxis, aceasta a avut, în același an, o cifră de afaceri de 2,8 milioane lei, un profit net de aproape 500.000 de lei și 9 angajați.

Polițiștii spun că sunt multe expertize și că nu e așa ușor să rezolve cazul în trei ani. Dosarul s-a mutat prin mai multe mâini la IPJ. DSP a concluzionat că bebelușii n-aveau plămânii dezvoltați, deși în raport apare menționată prezența bacteriei Klebsiella. Acuzația părintelui: „Nu s-au respectat protocoalele. Și au fost prematur și trăiesc”. Au murit doi bebeluși în 2017. Tatăl cere 1 milion de euro despăgubiri. Spitalu...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 30 Noiembrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: