fbpx
 

Filiera busturilor: Apreotesei l-a cumpărat ilegal pe Goga. 11 statui n-au trecut prin SICAP


 „După ce am pus bustul lui Octavian Goga, decanii facutăților de istorie din țară ne-au felicitat”, afirmă directorul Ateneului Iași, Andrei Apreotesei. Achizițiile n-au fost făcute pe platforma publică, așa cum cere legea

Directorul Ateneului Național Iași, Andrei Apreutesei, a cheltuit zeci de mii de lei pentru busturi ale unor personalități. Printre acestea s-a numărat și cel al poetului și politicianului Octavian Goga, care a fost amplasat lângă Casa de Asigurări de Sănătate, pe strada Gheorghe Asachi. Acțiunea a stârnit numeroase proteste din cauza activității politice antisemite a lui Octavian Goga.

Până acum, Ateneul a cumpărat 11 busturi fără proceduri de achiziție (inclusiv al lui Octavian Goga). Ateneul din Iași are un buget anual de 7 milioane de lei, cu 53 de angajați.

Directorul Ateneului dispune de un buget anual imens, de care dispune după bunul plac. Banii merg pe obiecte muzeale, în loc să fie alocați spectacolelor

Voia lui Chirica: bustul lui Goga

Pe 1 aprilie, primarul Mihai Chirica a dezvelit un bust al lui Octavian Goga, pe strada Gheorghe Asachi, lângă Casa de Asigurări de Sănătate, acolo unde poetul a locuit o vreme. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel” a reacționat imediat, afirmând că, în calitate de om politic, Goga a promovat politici fasciste, iar administrația locală ar trebui să menționeze și aceste amănunte din biografia sa, pe soclul statuii, din respect față de victimele progromului din 1941.
Amplasarea bustului a fost decisă de către primar și de către directorul Ateneul Național Tătărași, instituție care l-a și achiziționat. Bustul a fost realizat în 1991 de către artistul din Sighișoara Victor Cristea, decedat în urmă cu mai bine de un an.
„Bustul, realizat din ceramică, în 1991, a fost cumpărat demult de către un preot din Iași. De la el l-a cumpărat Ateneul, cu 2.400 de lei, la începutul acestui an. A fost necesară recondiționarea, cred că a fost ținut în curte, și am apelat la un artist foarte bun pe acest domeniu, Ciprian Stratulat. Recondiționarea a costat 500 de lei”, a explicat directorul Ateneului, Andrei Apreotesei.

Îl vor muta pe Goga în Parcul Copou

Directorul Ateneului spune cum a inițiat proiectul său: „Nouă ne-a venit ideea când am văzut ca nu este nicăieri un bust al lui Goga în Iași, deși orașele mari au. Octavian Goga are două monumente în Cluj Napoca. Am găsit că a locuit aici, pe strada Gh. Asachi. După ce am pus bustul, decanii facultăților de istorie din țară ne-au felicitat. Goga nu a fost judecat, nu are o condamnare. Am discutat cu Alexandru Florian de la Elie Wiesel și am ajuns la concluzia că trebuie pusă o placuță în care se explică și latura antisemită a poetului. Oricum, bustul este pus provizoriu acolo, va fi mutat pe Aleea Scriitorilor. Am discutat și cu Alex Muraru: dacă trebuie să-l mutăm, îl mutăm, dar nu este nicio lege împotriva lui Goga. Prieteni de-ai noștri evrei, din Iași, ne-au spus doar să punem o plăcuță în memoria victimelor”, a explicat Andrei Apreutesei scandalul bustului lui Goga.

Comunitatea evreiească din Iași a cerut schimbarea plăcuței de la monument, urmând a fi menționată activitatea antisemită a lui Goga

Moda busturilor la Ateneu

Ateneul Iași a cumpărat bustul lui Octavian Goga fără proceduri de achiziție. Încă alte 10 busturi făcute din ciment au fost cumpărate recent, tot fără proceduri de achiziție.
„Am mai luat 10 busturi ale unor personalități făcute de către artistul Gheorghiță Brădățanu. Prețul de achiziție a fost de aproximativ 1.000 de lei bucata, a fost necesară recondiționarea, care a costat 500-700 de lei la fiecare. Sunt busturi ale unor personalități istorice și literare: Mircea cel Bătrân, Garabet Ibrăileanu, Ion Luca Caragiale, Vasile Alecsandri. Au fost cumpărate de la nepoții artistului”, a mai explicat Andrei Apreutesei.
Pe lângă acestea, Ateneul Național Tătărași a mai început achiziționarea, prin SICAP, a busturilor pentru un proiect numit Memorialul Regal.
Instituția are un buget de peste 7 milioane de lei și are 53 de angajati. Defalcat, bugetul este cheltuit pe salarii (3,269 milioane de lei), bunuri și servicii (3,158 milioane de lei) și investiții (1,082 milioane de lei).

 

„Goga a fost mai întâi de toate un mare dușman al sistemului parlamentar, al democrației de tip liberal. În al doilea rând, a fost un antisemit notoriu, fiind de altfel, ca prim ministru, inițiatorul legislației anti-evreiești din România interbelică. În al treilea rând, ar trebui amintit că împreună cu partenerul său, pe care-l detesta de altfel, A.C. Cuza, a fost primul conducător din istoria României care a interzis prin decret un întreg trust de presă și o întreagă categorie de ziare.”
Florea Ioncioaia, istoric, Institutul A.D. Xenopol

Politician antisemit

Prim-ministrul Octavian Goga a încălcat Constituția și a publicat, pe 21 ianuarie 1938, „Decretul nr. 169 privind revizuirea cetățeniei”. Acestea prevedea ca evreii cetățeni români să-și dovedească cu acte dreptul la cetățenie, în termen de 20 de zile de la afișarea listelor în localități.
În baza acestui decret, 392.172 și-au păstrat cetățenia română, iar 225.222 și-au pierdut-o. Aceștia au primit certificate de identitate valabile un an și au fost considerați străini fără pașaport. A fost prima dintr-o serie de legi discriminatorii. În activitatea sa politică a dovedit că este un extremist xenofob, cu vederi fasciste și antisemite.

Article image
* Misteriosul Gelu Lupu este cel mai prost afacerist din lume: a cumpărat un teren, în 2010, cu 30 euro/mp și l-a vândut lui Chirica, în 2012, la jumătate de preț * Mihai Chirica a luat cu doar 15 euro/mp teren în Aleea Sadoveanu. Interfață a fost mama sa * 486 mp au costat doar 7.300 euro * Alături, parcela lipită a fost luată tot în 2012, de la același Gelu Lupu, cu 90 euro/mp * Mihai Chirica era viceprimar, ceilalți cump...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30