fbpx
 
Asimionesei recidivează: a subînchiriat ilegal magazinul de la Spitalul de Copii. Afacere de 2.000 de euro/lună, Costel Alexe tace complice

Asimionesei recidivează: a subînchiriat ilegal magazinul de la Spitalul de Copii. Afacere de 2.000 de euro/lună, Costel Alexe tace complice


* Spitalului îi revin, din propriul său spațiu, doar 2.000 de lei lunar, în timp ce familia Asimionesei, prin interpuși, se alege cu 8.000 de lei lunar
* Codul Administrativ interzice subînchirierea bunurilor din domeniul public
* Bonurile de la magazinul spitalului sunt pe altă firmă decât cea a lui Asimionesei, dovedind subînchirierea
* Alina Belu, managerul spitalului, se face că nu știe nimic, iar președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, nu răspunde întrebărilor REPORTER
* Toate contractele instituțiilor din subordinea CJ trebuiau votate în plenul Consiliului
* Suntem în Vestul Sălbatic: familia Asimionesei face ce vrea, șefii orașului și ai județului nu intervin

Magazinul din poarta Spitalului de Copii „Sf. Maria”, cu o suprafață de peste 100 mp, a ajuns în mâinile familiei Asimionesei după o rețetă deja consacrată. Faptele sunt, din nou, de natură penală.

Nu s-a desfășurat o licitație, iar familia Asimionesei a subînchiriat imediat spațiul comercial către o altă firmă. Conform Codului Administrativ, subînchirierea este interzisă.
REPORTER a luat mai multe bonuri de la poarta spitalului, iar casele de marcat sunt înregistrate pe firma La Mattina SRL, care administrează câteva restaurante din Iași. Societatea familiei Asimionesei, care este pe numele unui angajat al BZI, se numește Grafic Beta, implicată, în trecut, și în cesiunea celebrului contract de asociere cu Primăria pentru blocul din Sărărie.
Contractul dintre La Mattina și Gruparea Asimionesei este de 2.000 de euro/lună. În schimb, chiria pe care o primește Spitalul de Copii este de doar 500 de euro/lună (2.000 de lei). Fără să miște un deget, Asimionesei culege 1.500 de euro lunar pe spatele unui spital public.
Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, tolerează în mod iresponsabil o afacere ilegală, asemănător poziționării lui Mihai Chirica în Afacerea Blocului din Sărărie.

Bonurile din magazin sunt eliberate de casele de marcat pe altă firmă decât cea deținută de familia Asimionesei

A preluat spațiul cu tot cu firmă

În luna ianuarie a acestui an, Grafic Beta Trust SRL, societate din siajul familiei Asminionesei, administrată de către Cătălin Curaraiu (angajat BZI), a preluat societatea comercială Espresso SRL din Iași. Suma tranzacției a fost de 70.000 de euro, conform documentelor de la Registrul Comerțului.
Valoarea SC Espresso SRL era dată de locul în care își desfășura activitatea: spațiul comercial de la poarta Spitalului de Copii „Sf. Maria” din Iași. Spațiul în care funcționa un magazin „cu de toate” era închiriat firmei de ani de zile, iar vadul comercial este semnificativ: are câteva sute de clienți zilnic, adresându-se unui spital cu 1.000 de paturi și cu 1.000 de cadre medicale.

Managerul Spitalului „Sf. Maria” nu comentează condițiile legale încălcate sub autoritatea sa: „Nu știu de subînchiriere”

SC Grafic Beta Trust SRL avea, la momentul semnării tranzacției, sediul în Zona Industrială. Între timp, adresa societății a fost schimbată, ajungând în Piața Unirii 9-11, unde este și redacția BZI. Chiar dacă Grafic Beta Trust are ca administrator un vechi angajat al familiei Asimionesei (șeful tipografiei BZI), firma e de fapt controlată, printr-un pachet de acțiuni, de o altă firmă deținută de Violeta Asimionesei, soția lui Ghiocel Asimionesei, cel care și-a lăsat fiul să conducă BZI. SVV Petralium, aparținând Violetei Asimionesei, este asociată în firma Grafic Beta Trust.

Magazinul are peste 100 mp, chiria ce revine spitalului fiind de patru ori mai mică decât cea pe care o câștigă Asimionesei, prin subînchiriere

S-a renunțat la planul amenajării unui Triaj
Grafic Beta Trust a preluat spațiul de la parterul spitalului ocolind licitația, deși contractul fostului chiriaș expira la sfârșitul anului 2020. Situația este binecunoscută la nivelul Departamentului Juridic și al conducerii Consiliului Județean (CJ), care administrează Spitalul de Copii.
Până la schimbarea Puterii, în octombrie 2020, fosta conducere a spitalului voia să închidă acel magazin alimentar și să amenajeze în acel spațiu un Triaj. Managerul a fost schimbat, noul președinte CJ, Costel Alexe, a numit un nou manager, pe Alina Belu, iar familia Asimionesei a devenit brusc noul chiriaș al spațiului de peste 100 mp.

Este unul dintre cele mai mare spații alimentare de la spitalele din Iași, veniturile fiind sub controlul patronilor BZI, deși e domeniu public sub juridiscția Consiliului Județean

Instituțiile închid ochii în fața unor situații care ar fi imposibile în cazul unor oameni de rând. Managerul Alina Belu nu știa ieri cine administrează spațiul comercial și nici dacă a avut loc o licitație, deși este de șase luni la cârma spitalului. Alina Belu a susținut că nu știa că magazinul este subînchiriat și nu a explicat de ce s-a renunțat la planul de a amenaja în acel spațiu un Triaj.

Familia Asimionesei a fost zdruncinată recent de DIICOT în Afacerea „Sărărie”. Modul de operare este același în cazul afacerilor cu spitalele: legi încălcate, complicitatea politicienilor

O chirie mult subevaluată: 2.000 de lei lunar

Curarariu, angajatul lui Asimionesei, nu avea 70.000 de euro pentru a putea cumpăra fostul chiriaș al spațiului comercial. Firma a intrat în portofoliul Violetei Asimionesei care apoi, imediat, a subînchiriat firmei La Mattina.
În magazin sunt produse alimentare, dar și obiecte de primă necesitate pentru pacienți, consumabile medicale, pijamale, pamperși, materiale dezinfectante, practic găsești orice. În față e amenajată și o mică terasă unde poți bea o cafea.
Bonurile culese de REPORTER dovedesc subînchirierea. La Mattina încă nu are înregistrat oficial punctul de lucru din strada Vasile Lupu nr. 62.
Detaliile subînchirierii au fost cerute conducerii spitalului printr-o adresă oficială, dar răspunsurile nu ne-au parvenit în ultimele 48 de ore.
Chiria plătită de familia Asimionesei este de 2.000 de lei, un preț mult subevaluat pentru amplasamentul respectiv și raportat la dimensiunile spațiului. Lipsa unei licitații scade veniturile proprietarului public.





„Știu că spațiile închiriate sunt puține, iar veniturile spitalului din aceste surse sunt modeste.”
Alina Belu, manager al Spitalului „Sf. Maria”

Cum să faci 1.500 de euro lunar fără să miști un deget

Contractul dintre La Mattina și Grafic Beta este însă mult mai consistent: 2.000 de euro chirie lunară. Diferența de 1.500 de euro nu intră în conturile spitalului, ci în buzunarele familiei Asimionesei.
Cedarea spațiului către un alt operator decât cel din contract este ilegală. Managerul spitalului a susținut că perioada de închiriere nu expira la sfârșitul anului trecut, ci abia în 2021, dar nu a fost foarte precisă în furnizarea acestei informații și nu a răspuns în scris întrebărilor REPORTER DE IAȘI.
Codul Administrativ spune că „închirierea bunurilor proprietate publică se face pe bază de licitație publică” (art. 333, alin. 5).

După Mihai Chirica, Costel Alexe este alt șef nou ales al Iașului care devine mut când vine vorba de patronii BZI

Subînchirierea este ilegală

În al doilea rând, subînchirierea bunurilor închiriate este interzisă: „Cel care deține dreptul de închiriere are obligația să nu exploateze bunul închiriat în vederea culegerii de fructe naturale, civile, industriale sau producte” (art. 347 litera g).
În acest caz, fructele civile sunt chiriile – explică un jurist care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Dacă ai închiriat de la stat, nu ai voie să închiriezi la rândul tău, să arendezi, primești dobânzi, dividende, rente. O singură posibilitate există: să subînchiriezi cu 0 lei, cu titlu gratuit”, spune acesta.

Licitație obligatorie, conform Codului Administrativ, art. 333

Managerul spitalului, Alina Belu, a declarat că nu știe ca acel spațiu să fie subînchiriat. „Dacă era așa, trebuia să fim notificați de către Consiliul Județean. O subînchiriere se putea face doar cu acceptul Consiliului Județean”.
Președintele Costel Alexe a fost sunat de REPORTER DE IAȘI și a primit ulterior întrebarea în scris: „A fost de acord cu această subînchiriere?”. Nu a răspuns până la închiderea ediției.
Fostul președinte al CJ, acum în Opoziție, este însă mult mai comunicativ, fiind ajutat de subiect: „Spațiul a ajuns ilegal la BZI. În cazul acelui magazin era obligatoriu votul în plen, în CJ. Nu a existat nicio propunere de hotărâre în acest sens”, a precizat Maricel Popa, senator PSD.

Interzisă subînchirierea, art. 347 din același Cod Administrativ

Controversa expirării contractului

O ilegalitate în sine ar fi prelungirea clandestină a unui contract care a expirat în 2020, teorie susținută de fostul președinte CJ, Maricel Popa. „Contractul de închiriere a expirat în octombrie și ori a fost prelungit pur și simplu, fără proceduri de achiziție, ori nu există prelungire. Convenisem cu fostul director ca în locul magazinului să facem un triaj pentru pacienți, în condițiile în care în spital sunt spații insuficiente. Am zis atunci să nu mai fie dat nimănui spațiul, dar după alegeri a fost schimbat planul”, spune Popa.
Alina Belu îl contrazice însă: „La sfârșitul anului în curs expiră contractul pentru acel spațiu. Din ce știu, toate contractele de închiriere se finalizează în decembrie 2021 și căutăm modalitatea legală să valorificăm spațiile respective. Eu nu am semnat nicio prelungire, este un contract valabil de mulți ani”.

Asimionesei, ca la ei acasă: la fel au făcut și cu Farmacia Ropharma din curtea spitalului

Familia Asimionesei are o lungă tradiție în vânarea spațiilor din domeniul public, exploatând complicitățile la nivel instituțional și politic. REPORTER DE IAȘI dezvăluia în urmă cu câțiva ani modul în care Gruparea BZI a concesionat pe 200 de euro lunar un teren în curtea aceluiași Spital de Copii. Procedura a fost ilegală pentru că familia Asimionesei a venit la licitație cu două firme controlate de ea însăși prin interpuși angajați la BZI. Cele două firme erau Grafic Beta Trust și Enviro Consulting Group.
Schema a fost aceeași ca în cazul magazinului. Asimionesei a subînchiriat terenul firmei Ropharma, care a construit o farmacie. Prețul subînchirierii era tot de 2.000 de euro lunar.
Nicio institutuție abilitată nu a anchetat vreodată această inginerie.

Article image
Firma este pasată de interpuși ai familiei Asimionesei, simpli angajați la BZI. Acum, patronul spațiilor de la Policlinica Mare este un tehnoredactor. Asimionesei a venit la licitația organizată de prietenul său, Ioan Bârliba, fostul manager al Spitalului „Sf. Spiridon”, cu două firme proprii, trecute pe numele unor angajați și cu sediile sociale la aceeași adresă. Legea interzice adjudecarea licitațiilor cu „mână moartă”, ...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 28 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: