fbpx
 
Cazul Rădoi de la Iași: Asimionesei ia 1.000 de euro/lună de pe un chioșc ilegal din Tudor. Chirica e mut, gaura – zeci de mii de euro

Cazul Rădoi de la Iași: Asimionesei ia 1.000 de euro/lună de pe un chioșc ilegal din Tudor. Chirica e mut, gaura – zeci de mii de euro


* Firma controlată de Asimionesei n-a plătit chioșcul de 37 mp de la T17, din Tudor Vladimirescu, din anul 2018
* În schimb, l-a subînchiriat cu 1.000 de euro/lună și n-acceptă nicio întârziere
* În urmă cu 4 ani, REPORTER dezvăluia cum spațiul a fost amenajat fără forme legale
* În loc să-l demoleze, Mihai Chirica i-a făcut contract pe 1 an
* Din 2018, firma controlată de familia Asimionesei n-a mai plătit niciun leu și a ocupat spațiul fără contract cu Primăria: pur și simplu clandestin
* După acheta DIICOT din aprilie 2021, Mihai Chirica se trezește abia în iunie să dea în judecată firma lui Asimionesei, ca să fie acoperit
* Revoltător: Direcția Economică a Primăriei întreba unde sunt banii pe chiria de la T17, dar hârtia a stat ascunsă într-un sertar
* Deposedarea statului e un „pattern” al familiei Asimionesei: au luat terenul din Sărărie gratis, spațiul la Spitalul Sf. Maria, teren la Policlina Mare, domeniul public în Tudor Vladimirescu. Peste tot au luat de la stat, n-au plătit nimic și au subînchiriat pe zeci de mii de euro sau au vândut pe milioane de lei

Primăria Iași cere în instanță peste 93.000 de lei de le Enviro Consulting Group, firmă controlată de familia Asimionesei. Banii reprezintă chiria neplătită de proprietarii BZI pentru un teren de 37 de mp din Tudor, din ușa Căminului T17.

Ioan Beșleagă, un om cu 4 clase, un fel de argat al familiei Asimionesei, deține 90% din firma Enviro Consulting Group, care încasează lunar 1.000 de euro pentru cei 37 mp ocupați samavolnic în campusul Tudor Vladimirescu

Haiducie: Asimionesei subînchiriază domeniul public

Terenul a fost făcut cadou, fără proceduri de achiziție, de către Mihai Chirica noilor săi prieteni, când a devenit primar interimar. Câteva luni mai târziu, a câștigat primul mandat de primar. Ani de zile acolo a funcționat un fast-food, care a fost subînchiriat mai multor ageni economici. Fiecare a rezistat cât a putut la chiria de 1.000 de euro.
Sunt dovezi depuse la instanță că, după ce contractul a expirat, în ianuarie 2017, Enviro Consulting Group l-a ocupat fără probleme în continuare, iar Primăria a luat chirie, o perioadă, fără acte. Apoi, Enviro pur și simplu nu a mai plătit, strângând, până la urmă, o datorie de 78.810 lei plus penalități. „Ani de zile nu a văzut nimeni din Primărie că nu este contract pe teren și nu se plătește nimic?”, se întreabă acum Lucian Nicuriuc, cel care a preluat chioșcul de pe terenul Primăriei.
Dosarul de recuperare a banilor a fost înaintat în instanță abia după perchezițiile DIICOT în Afacerea „Sărărie”. În acest caz sunt ilegalități în grup organizat.

Protecție pentru Asimionesei

Direcția Economică și de Finanțe Publice Locale este entitatea din Primărie care până la urmă și-a asumat procesul cu firma controlată de Asimionesei. Inspectorii au depus la dosar documentația din care reiese că, inițial, au informat Biroul Avize Mici Întreprinzători, cerând informații despre cei 37 mp din ușa căminului T17.
Prima hârtie oficială a fost emisă în aprilie 2020, când Direcția de Finanțe a cerut informații despre contract, pentru că nu mai primea chiria cuvenită. Terenul fusese ocupat de Enviro fără nicio procedură de achiziție publică.
A reieșit, imediat, în aceeași lună, că Enviro Consulting Group SRL a avut un contract pe 37 mp de teren în Tudor Vladimirescu, T 17, în perioada februarie 2016-1 ianuarie 2017.


Mihai Chirica a girat toate afacerile lui Asimionesei cu Primăria. Pentru haiducia din Tudor, Primăria lui Chirica a ascuns documentele timp de 4 ani, până a venit DIICOT peste ei

Poliția Locală a jucat farsa procesului pierdut

Pe 1 ianuarie, contractul nu a fost prelungit. Totuși, nimeni din Primărie, deși nu mai era contract valabil, nu a pus întrebări suplimentare. Disoluție!
Enviro Consulting Group a continuat să achite chirie fără acte până pe 31 martie 2018.
În 2018, plățile s-au oprit brusc, dar, din nou, nimeni nu a pus întrebări. O instituție a Primăriei, Poliția Locală, a jucat o piesă de teatru dând în judecată Enviro Consulting Group pentru desființare lucrări (chioșc din PVC) dar acțiunea a fost respinsă pentru lipsă calitate procesuală.
Aceasta pentru că, în august 2016, familia Asimionesei, prin interpuşii de la Enviro, a construit un spațiu comercial prin alipirea mai multor tonete din termopan.
Spațiul a fost imediat închiriat unei firme de fast food. Poliția Locală a pierdut procesul. Nu această instituție trebuia să deschidă proces, așa cum au menționat de multe ori judecătorii la care ajungeau cauzele pierdute intenționat de instituție, ci Unitatea Administrativ Teritorială Iași, adică Primăria.

Asimionesei a primit spațiu și în Parcul Expoziției

Protecția din Primărie pentru Enviro a continuat și după sesizarea făcută de Finanțele Locale, în aprilie 2020. Pentru că, vreme de peste 1 an, până în iunie, nimeni nu a mișcat niciun act în Primărie, iar datoria a tot crescut. Cei 78.810 lei ceruți de Primărie plus 14.520 de lei penalizări sunt calculați pentru perioada aprilie 2018 – martie 2021.
Prețul chirie menționat în acte începe de la 57 lei/mp/lună în 2018 și ajunge la 63 de lei/mp/lună în 2021.
În documentul inițial depus de Direcția de Finanțe în aprilie 2020 la Biroul Mici întreprinzători, este menționat un al doilea teren de 15 mp dat de Primărie către Enviro, în Parcul Expoziției. Nimeni din Primărie nu a explicat însă, pentru REPORTER DE IAȘI, de ce este scos din cază cel de-al doilea teren.


Chioșcul din Tudor are 37 mp și a fost amenajat de subchiriașul familiei Asimionesei. Primăria nu încasează niciun leu

A căzut cerul pe capul actualului chiriaș

Între timp, firma Enrivo Consulting a tot subînchiriat spațiul de 37 mp de la T17. Din mai anul trecut, a subînchiriat Lucian Nicuriuc, fostul manager de la Take&Eat. El plătește 1.000 de euro/lună firmei controlate de Ghiocel și Claudiu Asimionesei, deși aceștia nu dețin niciun contract pe teren cu Primăria.
Nicuriuc e un tânăr patron care și muncește la șaormăria sa. El trăiește o adevărată dramă: „Am doi copii, încetul cu încetul am pus pe picioare această afacere. Încerc să obțin un contract de închiriere direct cu Primăria, nu știu ce mă așteaptă”.
Reacția sa este a unui om în bătaia vântului într-un oraș controlat de grupări mafiote. Tânărul a plătit pentru afacerea din Tudor fostului subchiriaș al lui Asimionesei: „Am cumpărat afacerea de pe OLX. În martie, la debutul pandemiei, fostul deținător al fast-food-ului mi-a cerut o sumă mai mare, apoi în luna mai m-a căutat din nou și a spus că batem palma pe o sumă mai mică. I-am dat lui partea pentru afacere, iar cu firma Enviro am încheiat un contract de închiriere de 1.000 de euro lunar. Eu pe Asimionesei nici nu l-am cunoscut, am lucrat cu Modoranu”.

Săgeata „Modoranu” nu recunoaște implicarea în afacerile lui Asimionesei

Lucian Nicuriuc a rezistat eroic pe toată perioada pandemiei, plătind Grupării BZI 1.000 de euro/lună, bani din care niciun leu n-a ajuns la Primărie. „Banii mi-i încasează un om domn în vârstă, cu părul alb. Modoranu”, spune patronul fast-food-ului.
Florin Modoranu este șeful Tipografiei BZI, dar nu recunoaște relația de afaceri cu spațiul din Tudor Vladimirescu. „Eu sunt pensionat de 3 ani, nu îl cunosc pe cel care spune că îmi dă bani”. Modoranu e confuz: susține că nu mai are legătură cu firma Enviro Consulting, dar deține și în prezent 10% din acțiuni, și spune că nu mai trece pe la sediul BZI, dar este văzut des acolo.
Modoranu este și cel care a fost folosit ca paravan de Ghiocel Asimionesei în închirierea Cinema Tineretului de la RADEF. Nici acolo Asimionesei n-a plătit niciun leu.
90% din firma Enviro Consulting Group sunt deținute în prezent de Ioan Beșleagă, omul de casă al lui Ghiocel Asimionei, un individ cu 4 clase și care e un fel de argat în familia patronilor BZI. Domiciliul îl are într-un cămin de nefamiliști din zona Pieței Nicolina, dar efectiv locuiește în curtea familiei Asimionesei.
Lucian Nicuriuc a reamenajat cu banii lui spațiul din Tudor: „M-a costat peste 20.000 de euro și am muncit enorm să scot firma pe profit. Acum abia-abia a început să meargă, nu vreau să fiu evacuat. Le-am cerut celor din Primărie să-mi închirieze mie direct acest spațiu, fără intermediar”.


Lucian Nicuriuc, patronul fast-food-ului de lângă T17, victima unui sistem mafiot: „Lunar plătesc 1.000 de euro. N-am știut că nu există contract cu Primăria”

Chiriașul lui Asimionesei, victima unui sistem mafiot

Tânărul așteaptă un răspuns de la Primărie, dar în Regimul Chirica domeniul public din Iași a fost închiriat doar pe bază de liste de privilegiați, fără licitație. Ești apropiat celor care conduc Primăria, primești un loc pe trotuar pentru a desfășura o activitate comercială. Nu există conceptul de licitație.
Lucian Nicuriuc poate fi evacuat sau i se poate cere să obțină spațiul printr-o licitație, dacă regulile la Primărie se schimbă. Ca să obții samavolnic un spațiu trebuie să te cheme Asimionesei. „Nu pot dormi noaptea, am o familie de întreținut. Sunt dispus chiar să preiau datoria de 90.000 de lei de la Primărie, deși n-am făcut-o eu”, spune tânărul care deține fast-food-ul.


„Ani de zile chiar nu a văzut nimeni din Primărie că nu este contract și nu se plătește nimic? Mă îndoiesc.”
Lucian Nicuriuc, subchiriaș al lui Clanului Asimionesei

Legătura Enviro – Asimionesei

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Enviro Consulting Group, cu sediul social la București, îi are drept acționari pe Ioan Beșleagă (90%) și Florin Modoranu (10%). Ambii sunt cunoscuți ca persoane apropiate lui Ghiocel Asimionesei.
Modoranu a condus tipografia unde eea tipărit BZI, și tot el a fost administrator la o altă firmă controlată de Asimionesei, Grafic Beta Invest SRL (devenită Grafic Beta Trust).
Ion Beșleagă a fost asociat la Media Pro Distribution Group SRL, firmă prin care a fost editat ziarul famileii Asimionesei.
Un alt detaliu important este legat de adresa firmei Enviro Consulting Group: strada Luica nr 17, sector 4, București. La aceeași adresă are sediul Global Impex Distribution (firmă prin care a fost făcut blocul din Sărărie 202).
În plus, Enviro a avut sediul în Iași, pe str. Neculau nr. 16, unde locuia Claudiu Asimionesei. Numărul de telefon al Enviro Consulting Group figura pe site-ul Ministerului de Finanțe drept contact pentru „Bună Ziua Iași”.
Prin Enviro, RADEF a fost păgubită cu 400.000 de lei: firma a închiriat Cinema Tineretului în 2012 și nu a plătit nimic.

 

Article image
* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT * Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro * În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31