fbpx
 
Boișteanu, caz unic în România: două norme profesor-director la USV, 25.000 de lei/lună. PLUS: Conacul din Bucovina

Boișteanu, caz unic în România: două norme profesor-director la USV, 25.000 de lei/lună. PLUS: Conacul din Bucovina


* În stilul Universității de Agronomie, Paul Boișteanu, profesor de Zootehnie, a dat singur concurs pe postul de director general administrativ
* Și-a păstrat și norma întreagă de cadru didactic, predă, merge la examene, este inclusiv coordonator de doctorat
* USV are un patrimoniu imens, cum face față solicitărilor postului de director administrativ? – se întreabă experții în management universitar
* Paul Boișteanu cumulează, formal, 15 ore de muncă/zi, dar nimeni nu-i verifică programul. E un caz pentru ITM
* Practic, un ștab bugetar și-a făcut două norme, cu două salarii, în același program de lucru și la același angajator. De mâine, toată șefimea din instituțiile de stat îi poate urma exemplul
* Veniturile de profesor și director general administrativ înseamnă 300.000 de lei net/an
* Profesorul-director tocmai și-a terminat un conac în stil bucovinean la Frasin. „Am dat 50.000 de euro pe el”, spune Paul Boișteanu. „Minim 100.000 de euro”, apreciază experții în construcții

Casta agricultorilor. Studiu de caz: Corneliu Paul Boișteanu care este, în același timp, și director general administrativ și profesor la Universitatea Agronomică. Pe o normă are 7 ore pe zi, pe cealaltă reiese o medie de 8 ore zilnic. În total, scriptic, 15 ore/zi lucrătoare.

Venitul net al lui Boișteanu pe anul trecut de la universitate: 302.727 lei, cu o medie lunară de 25.227 lei, echivalentul a peste 5.100 de euro.

Boișteanu a afirmat că dublul rol pe care îl are la universitate este legal și că instituția face chiar o economie financiară. „Stau efectiv la universitate câte 12 ore pe zi”, a spus acesta.

Specialiștii consultați de REPORTER DE IAȘI au spus că este o forțare a Codului Muncii: „Cine poate crede că un om lucrează câte 15 ore zi de zi? Este absurd”.

Reacția oficială a conducerii, sub semnătura prorectorului Eugen Ulea: ca profesor, Boișteanu are un program flexibil și nu există nicio incompatibilitate legală între cele două poziții ocupate de acesta.

USAMV, redenumită USV (Științele Vieții) este condusă de aceeași grupare de 15-20 de ani. Toate posturile se împart între ei

 

Concurs aranjat pentru profesorul Paul Boișteanu
Anul trecut, în primăvară, la Universitatea Agronomică, redenumită recent Universitatea pentru Științele Vieții (USV) Iași, au avut loc alegeri pentru pozițiile de conducere. Rector a fost ales Gerard Jităreanu, în timp ce profesorul Paul Boișteanu a fost desemnat decan la Facultatea de Zootehnie.

La doar câteva săptămâni, lui Boișteanu i s-a propus să ocupe funcția de director general administrativ. Inițial, a fost interimar, din luna mai a anului trecut, două mandate a câte șase luni.

În luna mai 2021, a avut loc concursul pentru această funcție. Condițiile, croite pe calapodul său: studii superioare în domeniul Agronomic, Horticultură, Zootehnie sau Medicină Veterinară, vechime în funcții de conducere în instituții de învățământ superior de minim 15 ani, studii universitare de doctorat. Boișteanu a candidat de unul singur și a câștigat.

Paul Boișteanu este profesor și director administrativ în același timp. Ar trebui să lucreze de la 8 dimineața până la miezul nopții

 

A păstrat ambele slujbe: profesor și director administrativ
Atât ca interimar în perioada mai 2020 – mai 2021 cât și după concurs, Corneliu Boișteanu a avut o normă ca director general administrativ de 7 ore pe zi. În paralel, aceasta a rămas și cu norma didactică.

„Sunt 1.680 ore pe an. Dăm jos concediul, 42 de zile lucrătoare anual, și celelalte sărbători legale și rămân 10 luni de muncă, fiecare cu 21,2 zile lucrătoare”, a spus profesorul Boișteanu. Așadar, cele 1.680 ore/an normă didactică împărțite la cele 212 zile lucrătoare dintr-un an dau o medie zilnică de 7,9 ore.
Într-un răspuns oficial pentru REPORTER DE IAȘI, prorectorul Ulea a susținut: „Activitatea de predare a unui cadru didactic profesor universitar în învățământul superior nu se poate cuantifica ca în cazul oricărui alt contract de muncă, în 8 ore de muncă pe zi, nu există un program fix de derulare a acestuia, iar norma universitară se îndeplinește de către titular în orice moment al zilei (cursurile, examenele, seminariile putând avea loc și în week-end, în funcție de disponibilitatea profesorului și a studenților, nemaivorbind de activitatea de studiu sau cercetare)”.

Îi ies 15 ore de muncă pe zi!
Totuși, în Regulamentul privind întocmirea statelor de funcții pentru anul universitar 2020 – 2021 al USV Iași este următorul paragraf: „Activitatea totală anuală se fundamentează pe baza programului de activitate anual, având în vedere 42 de săptămâni de activitate/an x 5 zile/săptămână x 8 ore/zi = 1.680 ore/an”.
Așadar, propriul regulament al universității s-a raportat la programul din zilele lucrătoare, nu și la week-end-uri. Dacă rămânem în această accepțiune, a programului din timpul săptămânii, a zilelor lucrătoare, atunci norma de director general administrativ cumulată cu cea didactică înseamnă o medie zilnică, pe hârtie, în cazul lui Boișteanu, de 15 ore pe zi.

„Totul e legal, muncesc câte 12 ore pe zi la universitate. E aceeași situație cu a celor care sunt și parlamentari și profesori universitari”, a spus Boișteanu.

Rectorul Gerard Jităreanu conduce USV după legi foarte originale, ca un mic regat pe persoană fizică

 

Cazul lui Boișteanu, rarisim în mediul universitar
Acesta a spus că o situație similară, director/profesor, este și la universitatea de profil din Timișoara. O verificare făcută de REPORTER DE IAȘI a arătat că Iașul și Timișoara intră mai degrabă la categoria excepții.

Universitatea din Pitești, „Cuza” din Iași, UMF Iași, UTI Iași, Babeș Bolyai și Universitatea Agronomică, ultimele două din Cluj, au separat clar poziția de director administrativ de calitatea de profesor.

„Celelalte sunt universități mult mai mari, cu mult mai mulți studenți. Noi am adoptat această variantă și pentru a face economie”, a declarat Boișteanu. Un alt argument al acestuia și al conducerii USV Iași: un om din interior, un profesor care știe specificul activității, este mai eficient în această funcție administrativă.

Miezul problemei: lipsește evidența prezenței la muncă
Specialiștii în legislația muncii contactați de REPORTER DE IAȘI au afirmat că acest caz reprezintă o forțare a legii.

„Codul Muncii prevede că angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orelor de începere și de sfârșit ale programului de lucru. Nu știm dacă există așa ceva în acest caz. Pe de altă parte, este greu să credem că un om muncește 15 ore zilnic, peste 200 de zile din an. Un răspuns clar în această speță trebuie să-l dea Inspectoratul Teritorial de Muncă”, a precizat expertul-jurist.

Casa de la Frasin are ca acces o alee betonată ca-n palmă, iar anexele din curte îi dublează valoarea

 

Cine să-l verifice cât stă la serviciu?
Durata maximă legală a timpului de muncă este limitată de lege la 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Însă, în acest caz, au spus reprezentanții universității, este vorba despre două contracte individuale de muncă, acest cumul fiind posibil inclusiv la același angajator.

„Se înțelege că funcțiile diferite, prestate la același angajator, trebuie admise și permise cu respectarea timpului necesar de odihnă al salariatului (...) nerespectare care nu poate fi invocată decât de către angajat, fiind un drept al acestuia”, se mai arată în răspunsul șefilor USV.

Cu alte cuvinte, Boișteanu muncește mult că așa vrea el. Și doar el s-ar putea plânge că nu-i ajunge timpul pentru odihnă. Dar nu o face.
Profesorul nici n-ar avea cum să muncească până la 11 noaptea, pentru că toată universitatea ar fi închisă, n-ar fi nimeni la birouri și n-ar avea ce face.

Cele două servicii suprapuse îi aduc 5.100 de euro/lună net

Pentru cele două funcții deținute, Paul Boișteanu a încasat anul trecut, net, peste 5.100 de euro medie lunară. Total anual: 302.727 lei, așa cum a notat în declarația de avere.

„Cam 30% a fost salariul de director, 70% norma didactică”, a estimat Boișteanu. Cu titlu de exemplu, salariul lui Klaus Iohannis, președintele României, a fost anul trecut de aproximativ 3.000 de euro/net/lună.

Un mic refugiu și niște acareturi

 

Veniturile celor doi soți: 9.000 de euro lunar
În declarația de avere pe care a semnat-o în iunie 2021, Corneliu Boișteanu a menționat două suprafețe de teren (265 mp în Iași și 2.675 mp în Frasin, Suceava). În Iași deține o casă cu o suprafață de 150 mp, iar în Frasin, împreună cu soția Otilia, o casă de vacanță de 260 mp.

Familia are două mașini, o Toyota Land Cruiser fabricată în 2016 și o Toyota Yaris din 2006. Tablourile și bijuteriile au fost evaluate la 5.500 de euro.

Anul trecut, Boișteanu a vândut 10 hectare de teren în Vaslui cu o valoare de 30.000 de euro. Are aproape 100.000 de euro în conturi și depozite bancare.

Totodată, Boișteanu a declarat un credit scadent în 2024 în sumă de 54.300 lei. În total, Corneliu Boișteanu și Otilia, soția sa, medic ATI, au avut venituri nete în 2020 de 527.981 lei, echivalentul a peste 107.000 euro, o medie netă lunară de aproape 9.000 euro.

Foișorul e practic o a doua casă

 

Vilă pe platoul de la Frasin
Amplasată într-o zonă pitorească, casa de vacanță de la Frasin (lângă Gura Humorului, Suceava) a fost finalizată în 2018. Este amplasată ideal, pe un platou lângă pensiunea Inima Bucovinei, la câteva sute de metri de drumul național ce străbate localitatea. „Terenul l-am luat în 2013, de la un vecin. Am dat 6 euro/mp”, a spus Boișteanu.

La acest preț, cei 2.675 mp ar fi costat puțin peste 16.000 de euro. Acum, în zonă, terenurile se vând cu prețuri cuprinse între 10 și 20 de euro/mp în funcție de poziționare și dotarea cu utilități. Spre exemplu, la familia Boișteanu există curent, gaz, apă și canalizare.

Conacul cu etaj și cerdac artizanal mai necesită mici amenajări primprejur

 

„Casa m-a costat 50.000 de euro”
Casa, cu o terasă înaltă, este dispusă pe două niveluri, parter și etaj și are 260 mp. În spate are o magazie, în față o bucătărie de vară/foișor, cu grătar și loc de luat masa. Prețul de construcție, un chilipir. „Fix 245.210 lei, adică 50.000 de euro”, a spus Boișteanu citind din valoarea declarată la Oficiul de Cadastru, la intabulare.

Constructori cu experiență care au văzut imaginile cu proprietatea lui Corneliu Boișteanu au estimat că, fie și cu forță de muncă locală, valoarea construcțiilor din curte este cel puțin dublă celei declarate.

Conacul din Frasin e pe un platou înalt, de unde ai o priveliște superbă asupra munților din jur

 

Paul Boișteanu, credincios lui Chirica, mereu la masa Puterii
Profesional, în ultimii ani, Paul Boișteanu a ocupat poziții de top în cadrul universității. Pe lângă calitatea de cadru didactic, a fost și cancelar, decan și prorector, fiind unul dintre oamenii de încredere ai rectorului Gerard Jităreanu.
Pe plan politic, Boișteanu a fost unul dintre cei mai influenți consilieri locali ai PSD. A fost în deliberativul local două mandate consecutive, 2012-2016 și 2016-2020, membru în Consiliul de Administrație al Eco Piața.

În al doilea mandat, cu Mihai Chirica primar PSD sau independent, Boișteanu s-a remarcat ca președinte al Comisiei de Urbanism prin faptul că a susținut multe proiecte imobiliare controversate.

În 2018, în urma unui conflict cu Maricel Popa, președintele PSD Iași, Boișteanu, care era și liderul de grup al aleșilor PSD din Consiliul Local, a fost anunțat ca demisionar. Apele s-au liniștit, iar Boișteanu și-a dus la capăt mandatul. Pentru o perioadă, a îndeplinit și funcția de președinte al organizației municipale a PSD Iași.
În perioada în care a fost consilier local PSD și apropiat la primarului Mihai Chirica, fiica lui Boișteanu, Ioana Apopi, s-a angajat la Primărie. Inițial, a venit prin detașare pentru ca ulterior să ia concursul de inspector de specialitate la Direcția Fond Locativ.
Acum, rolul lui Boișteanu în PSD nu mai este la fel de important, drept dovadă că nu a mai acces în nicio funcție publică.

Concursurile la USV, dedicate cadrelor de nădejde, pline de condiții restrictive
În ultimele săptămâni, REPORTER DE IAȘI a prezentat mai multe concursuri scandaloase organizate la Universitatea pentru Științele Vieții. Din postura de unic candidat, Cătălina Buta a câștigat poziția de șef serviciu Achiziții Publice, cu condiția restrictivă de licență în profil agricol.

Similar, Dana Smoc, sora secretarei rectorului Jităreanu, a luat concursul pentru administrator patrimoniu, condiția care a restrâns competiția fiind cea a licenței în horticultură. În toate aceste cazuri, inclusiv al lui Boișteanu, conducerea universității a motivat că doar absolvenții universității cunosc bine problematica instituției și pot, astfel, fi eficienți.

 

Article image
* Grup Construcții Est câștigă lucrări în serie la Universitatea de Științele Vieții (USV) * Relația dintre USV și firmă e veche: 55% din acțiuni sunt deținute de Mirela Cojocaru, moștenite de la tatăl ei, dar de afacere se ocupă soțul ei * Construcții Est a făcut sere, modernizează acum aula și construiește manejul pentru cai * Cam tot ce e lucrare de construcții pe SICAP la Agronomie ajunge la această firmă * USV plătește...
Autor Cezar Moraru Anchete 19 Iulie 2021

                                

Article image
* La concursul pentru șefia serviciului Achiziții Publice de la Universitatea Agronomică au fost excluși din start economiștii și juriștii, adică tocmai cei mai îndreptățiți * „E ca și cum la Universitatea de Medicină umană, ca șef la Achiziții, s-ar cere obligatoriu studii de stomatolog”, a explicat un expert jurist * Secretomanie generală: Cătălina Buta, câștigătoarea concursului, Corneliu Boișteanu, președintele comisiei...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31