fbpx
 
Șușaneaua lui Adi Cristi: bostani, baloți de fân și premii literare date fantomelor ce bântuie Casa Ursachi

Șușaneaua lui Adi Cristi: bostani, baloți de fân și premii literare date fantomelor ce bântuie Casa Ursachi


* O instituție de cultură a Primăriei a organizat ”Zilele recoltei editoriale”: scenă ca la țară, pepeni, cărți, mere agățate pe baloți de fân și cooperativa mediocrilor din literatura ieșeană
* Și-au dat premii între ei, pe banii ieșenilor, aceiași eterni „oameni de cultură”: Adi Cristi, Liviu Apetroaei, Aurel Ștefanachi, Cassian Maria Spiridon, Daniel Corbu

Săptămâna trecută, timp de trei zile, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a organizat, în Parcul Copou, o manifestare mediocră atât din punctul de vedere al prezentării în fața publicului, cât și al conținutului. Numele evenimentului – „Zilele recoltei editoriale” -, și cadrul aferent conturează o identitate între carte și agricultură – o comparație ieftină, dar conformă cu anvergura organizatorilor și majorității patronilor de edituri și autorilor prezenți: în mare parte, poeți și scriitori decrepiți, „prietenari” de decenii care împart, an de an, resurse publice pentru realizarea unor proiecte culturale departe de clamata anvergură culturală a Iașului.

 

Punct forte: vor putea fi consultate reviste

Într-o prezentare din data de 7 septembrie, de pe site-ul Casei, se menționa că „Evenimentul se va desfăşura în Parcul Copou, în apropierea Teiului eminescian între 9 şi 11 septembrie. Vor participa 13 edituri care îşi vor prezenta ultimele apariţii: Editura Timpul, Editura TipoMoldova, Editura Universității Al. I. Cuza (corect ar fi fost: Alexandru Ioan Cuza n.r.), Editura Princeps Multimedia, Editura Dana Art, Editura 24:ORE, Editura CronEdit, Editura Artes, Editura Alfa, Editura Vasiliana, Editura Universității de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa Iaşi, Editura Cartea Românească Educațional, Editura Demiurg”.

90% - mici edituri, fără rezonanță, care profită de ocazie să mai vândă în cele trei zile, de câteva sute de lei, volume de ani și ani peste care s-a așezat praful. În plus, se mai anunța un moment ”de atracție”: „De asemenea vor putea fi consultate revistele: Revista medico-chirurgicală – 125 de ani de la apariție, Revista Convorbiri literare, Revista Zona Literară, Revista Însemnări ieșene, Revista Feedback, Revista Expres Cultural”.

Bostani și fân la Zilele Recoltei Editoriale

Cadrul: câteva corturi și o scenă parcă amenajată pentru filmările la o producție parodică, gen Porumboiu sau Mungiu: un banner prins stângaci pe un cadru ruginit, cu numele organizatorului, apoi pepeni, baloți de fân pe care au fost așezate mere, pere, cărți și ciorchini de struguri, câteva scaune și un alt banner, prins stângaci, cu prezentarea activităților instituției. La loc de cinste: „Eminescu să ne judece 15 iunie 2021”.

 

Membrii cooperativei: „Prezent!”

Lansările de carte au avut asistență minimă, de câțiva oameni, numele autorilor fiind puțin cunoscute marelui public: Maria Radu, Valeriu Mardare, Octavian Ionescu, Liliana Bădărău, Georgiana Ceaușu. Ultima e o tânâră poetesă care, conform contului de Facebook, e în clasa a 12C la Ibrăileanu. Cartea lui Ionescu a mai avut o lansare, în iunie, la Biblioteca Centrală Universitară ”Mihai Eminescu” din Iași.

Dintre cei prezenți/vorbitori/autori/patroni de edituri nu au lipsit membrii veșnicei cooperative ieșene, scriitori/poeți finanțați fervent din fonduri publice/angajați la instituții de cultură de stat, cu rezultate mediocre: Liviu Apetroaie, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Aurel Ștefanachi, Daniel Corbu (în trecut, condamnat pentru infracțiuni economice, dar grațiat de președintele Emil Constantinescu în 1999) și, bineînțeles, amfitrionul Adi Cristi, managerul Casei de Cultură ”Mihai Ursachi”.

 

Premii în familie

Pe lângă impactul redus al evenimentului, nu au lipsit coțcăriile. Fragment de pe pagina de Facebook a Casei: „În continuare, Adi Cristi a prezentat din partea Editurii 24 de Ore câteva cărți aparținând autoarei Maria Radu.” Adi Cristi deține 55% din părțile sociale ale Editurii 24 de Ore.     

Adi Cristi (dreapta), în efervescență creatoare pe scena „Zilelor Recoltei Editoriale”

Conform postărilor de pe contul de Facebook al Casei, premiile cele mai importante le-au luat:

Editura TipoMoldova a lui Aurel Ștefanachi (Cartea Anului - Poesii- Mihai Eminescu, studiu introductiv comentarii și scenariul probabil al editiei princeps de N. Georgescu);

Aurel Ștefanachi însuși (Cartea Zilelor Recoltei Editoriale: Aurel Ștefanachi, „Maria”, Editura TipoMoldova);

Editura Princeps Multimedia a lui Daniel Corbu (tot Cartea Zilelor Recoltei Editoriale: Mărioara Vișan, Amintiri din paradisul pierdut);

La Carte de poezie, unul dintre cele două volume premiate a fost Florentin Dumitrache – „Eu tac, vorbind cu tine”, Editura 24 de Ore unde patron este Adi Cristi;

La Carte de proză, unul dintre cele două premii a fost pentru Madelaine (corect ar fi fost: Madeleine) Davidsohn, Adăpost pentru dragoste, apărută tot la Editura 24 de ore. Celălalt premiu la această categorie a mers la Editura CronEdit a lui Valeriu Stancu pentru Muriel Augry, Acest freamăt blând.

Editura Princeps Multimedia a lui Corbu a mai primit un premiu la categoria Restitutio, pentru Visarion Puiu, Sub neguri comuniste (Amintiri, articole, atitudini), vol.II (corect ar fi fost: al II-lea) și Flori din grădina iubirii (scrieri literare), Vol. III (corect ar fi fost: al III-lea).

În plus, toate editurile au primit câte un premiu pentru o carte prezentată la acest eveniment. Editura Princeps Multimedia a lui Daniel Corbu a primit premiu pentru: Daniel Corbu – Solilocvii despre artă și spectacolului lumilor.

 

Buget de milioane de lei pe an

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” are o organigramă în care figurează 16 angajați. Pe site figurează 15. În 2019, instituția subordonată Primăriei avea un buget de 2,5 milioane de lei, banii venind din bugetul Municipiului Iași.

De pe bannerul „de forță” al manifestării, cel de pe scenă, nu putea lipsi o poză cu primarul Mihai Chirica. În cadru (primul din stânga) apare și Vasile Tiron, șef de serviciu în Primărie

Conform documentelor de înființare, misiunea Casei „este crearea unui cadru instituțional adecvat care să permită producția și promovarea de evenimente și activități cultural-artistice, formarea și dezvoltarea artiștilor locali, încurajarea schimbului cultural și educațional, promovarea actului cultural în rândul publicului local”.

Managerul Casei este Adi Cristi care, în paralel, este și pensionar. Cea mai recentă declarație de avere arată că, în 2020, acesta încasa de la Casă circa 6.500 de lei net pe lună. Anul trecut, când a concurat singur pentru șefia instituției, Adi Cristi a obținut un punctaj final de 9,91: 9,83 la evaluarea proiectului de management şi 10 la proba interviului.

 

Article image
Nimeni nu-i cere lui Adi Cristi să facă performanță. Banii vin, salariul este de 9.000 de lei, aproape fiecare eveniment are bugetul dublat față de cât ar putea costa efectiv, timpul trece, leafa merge... La Casa de Cultură „Mihai Ursachi” există obsesia, ca și în alte departamente ale Primăriei, pentru evenimente multe și mărunte, să fie la număr dar irelevante. Singurii spectatori sunt rudele celor care conferențiază pe p...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 11 Mai 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30