fbpx
 
Visul lui Timofte: Tomești, prima din Metropolă cu trotuar dintr-un capăt în celălalt. 8 km de traseu pietonal în toată comuna

Visul lui Timofte: Tomești, prima din Metropolă cu trotuar dintr-un capăt în celălalt. 8 km de traseu pietonal în toată comuna


* Investiția este pe ultima sută de metri. E o realizare importantă pentru o suburbie pentru că în felul acesta copiii pot merge liniștiți de-a lungul comunei fără teama de a fi loviți de mașini
* Noul trotuar este ca o axă pietonală în primul rând pentru drumul la școală sau pentru plimbările mamelor cu copii mici. Tot traseul va fi iluminat și poate fi folosit și de bicicliști
* Primarul Ștefan Timofte anunță alte două finanțări aprobate de CNI: Cămin Cultural și noul sediu al Primăriei, investiții de 20 milioane de lei în total

Primăria Tomești este aproape de a finaliza una dintre investițiile importante: trotuarul care traversează întreaga localitate, de la granița cu Iașul până la ieșirea din ultimul sat – Chicerea. Traseul are peste 8 km. Investiția, în valoare de aproape două milioane de lei, a fost acoperită pe jumătate dintr-un proiect GAL, cealaltă jumătate fiind de la bugetul local.

Trotuarul are o porțiune spectaculoasă: platforme din metal montate deasupra șoselei care traversează comuna în zona de deal.

Este aprobat și proiectul de aproape 11 milioane de lei pentru un nou sediu de Primărie, dar și cel pentru un nou Cămin Cultural – 8,7 milioane de lei. Ambele sunt finanțate prin CNI.

Axa pietonală ferește copiii de accidente pe DN28

 

8 km de traseu pietonal pe marginea unui drum național periculos: DN 28

Trotuarul este un proiect depus prin GAL Poiana Vlădicăi, finanțarea fiind obținută de la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. Totul a costat 1,9 milioane de lei, din care 970.000 de lei au venit de la bugetul local. Ultima etapă din cele trei tronsoane pe care s-a derulat investiția este construirea platformei cuprinse între Sala de Sport și Primărie. Trebuie menționat că proiectul, pe toată lungimea, s-a făcut de la zero.
„Acum este în faza finală de execuție, se lucrează la porțiunea care a fost cea mai dificilă, cea din pantă, care este și cea mai spectaculoasă. Am mers pe ideea realizării unei pasarele metalice acolo. Terenul nu a permis altă soluție, iar cea aleasă de proiectant ne-a plăcut foarte mult. Avem acum traseu pentru pietoni și chiar pentru biciclete pe toată lungimea din comună  DN 28”, ne-a explicat primarul Ștefan Timofte.

Ștefan Timofte, primarul Tomeștiului, a realizat axa pietonală în toată comună, iar acum vrea să facă linia de tramvai până la Iași

 

Vor fi instalate 700 corpuri de iuminat cu LED

Cu trotuarul aproape finalizat, va fi depusă documentația și pentru un proiect de modernizare a iluminatului public, inclusiv pe toată lungimea de 8 km a acestuia. Valoarea totală este estimată la 2,4 milioane de lei, banii fiind în mare parte de la Ministerul Mediului.
Vor fi modernizate toate corpurile de iluminat din comună, în toate satele. Cofinanțarea de la bugetul local este de 356.000 de lei. Vor fi instalate 700 de corpuri de iluminat noi, cu LED, de 22 și 80W, tot sistemul având puterea de 30 KW (cu tot cu sistemul de telegestiune). Acesta va permite controlul de la distanță al sistemului de iluminat și va adapta intensitatea luminii în funcție de condițiile de vizibilitate.
„În mare parte, proiectul vizează economisirea energiei electrice și reducerea emisiei de gaze cu efect de seră. Programul a fost lansat la București pe 25 octombrie, are finanțare totală de 500 de milioane de lei și noi vom depune în perioada imediat următoare documentația”, a mai spus Ștefan Timofte.

Platforma metalică pe care se construiește trotuarul în zona de deal, dinspre Centru spre satul Chicerea

 

Primărie și Cămin Cultural: 20 de milioane de lei

Primăria Tomești are două finanțări aprobate prin Compania Nețională de Investiții: un nou sediu administrativ (11 milioane de lei) și cămin cultural.
Finanțarea pentru Primărie de la CNI este de 9,7 milioane de lei, 1,1 milioane fiind fonduri locale.
„Proiectul a primit toate avizele, inclusiv avizul Comisiei Tehnico Economice din Ministerul Dezvoltării, urmând să intre pe ordin de ministru și să urmeze procedurile de licitație în vederea proiectării și execuției”, a precizat Liviu Ciulei, director în cadrul Primăriei Tomești.
Al doilea obiectiv important, căminul cultural, are o finanțare aprobată de 9 milioane de lei, din care doar 600.000 de lei sunt de la bugetul local. Clădirea va avea regim de înălțime P+2 , cu o suprafață construită de 745 mp și 1.364 mp suprafață desfașurată. Va avea o sală de spectacole pentru 251 de persoane. Amplasamentul a fost ales lângă Sala Sporturilor și Amfiteatrul din centrul suburbiei. La această investiție urmează să fie lansată licitația pentru execuție.

În zona Amfiteatrului va fi construit și Căminul Cultural, finanțarea fiind aprobată de CNI

 

Continuă investițiile în apă, canal și drumuri de asfalt

Odată cu lansarea Planului „Anghel Saligny”, Primăria Tomești a pregătit pentru finanțare câteva obiective pe care le consideră prioritare.
Primul este construirea unor podețe în satele Tomești, Chicerea, Vlădiceni, în valoare de 2,4 milioane de lei, din care cofinanțarea este de 250.000 de lei.
Al doilea proiect este extinderea sistemului de alimentare cu apă în comună – 27 milioane de lei. Prin proiect ar fi prelungită rețeaua de distribuție cu aproape 8 km, pentru 663 de locuitori. S-ar adăuga sistemul de canalizare (19 km), pentru 1.667 de locuitori.
Un al treilea proiect, de 13 milioane de lei, este pentru modernizarea drumurilor. Banii sunt pentru 6 km de drum, cu tot cu accesul la proprietăți și intersecții.
„Sunt proiecte pe care le avem deja scrise, așteptăm să vedem ce finanțări putem accesa. Când apare o linie de finanțare, le depunem”, spune primarul Ștefan Timofte.

Urmează linia de tramvai Iași-Tomești
Dar cel mai important proiect rămâne realizarea liniei de tramvai dintre Iași și cartierul de blocuri din Tomești. „Sunt fonduri europene pentru mobilitate urbană în zonele metropolitane, va trebui să le accesăm împreună cu cei din Iași. Legătura rapidă de transport va anula practic granița dintre cele două comunități. Oamenii se vor deplasa rapid la locul de muncă, elevii și studenții la ore, se vor construi noi locuințe, spații de producție, va fi o dezvoltare rapidă”, a explicat perspectiva primarul Ștefan Timofte.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30