fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Costel Alexe face o „Cântare a României” de 170.000 de lei, cu 60 de oameni de la TVR veniți pe bani, cazare și masă

Costel Alexe face o „Cântare a României” de 170.000 de lei, cu 60 de oameni de la TVR veniți pe bani, cazare și masă


* În contract, Consiliul Județean cere Televiziunii Române să asigure spectacolului o audiență de minim 5.000 de telespectatori, tot atât cât faci cu o postare pe Facebook filmată cu telefonul
* Iuliana Tudor va fi plătită cu 2.000 de euro, plus avion dus-întors
* Echipa gigant de la TVR va sta 4 zile la Iași pentru un spectacol de muzică populară de o oră și 40 de minute
* Costel Alexe visează la muzică populară ca formă de promovare a Iașului de Ziua Unirii – 24 Ianuarie. Spectacolul are un nume demn de anii ’80: „Unire-n gând și-n veșnicie”, frate Bălcescu!
* Cheltuielile sunt aiuritoare: la ținta de audiență propusă revin 7 euro/telespectator. Comparativ, la un show PRO TV, chetuielile pentru o ediție, la 500.000 audiență, sunt de 7 cenți/telespectator

La început de an, Consiliul Județean (CJ) Iași a alocat o sumă uriașă pentru un concert de muzică populară care ar urma să aibă loc pe 23 ianuarie. În bugetul evenimentului sunt 172.525 de lei, iar cea mai mare sumă revine echipei TVR de 60 de oameni care ar urma să aibă o transmisie de 100 de minute de la Iași: 102.900 de lei.

Consiliul Județean are propriul ansamblu folcloric, cu zeci de oameni, înființat de fostul președinte Maricel Popa. Costel Alexe, noul șef de la Județ, nu l-a tăiat de la finanțare

Sunt bani pentru cazarea celor 60 de oameni, pentru plata prezentatoarei Iuliana Tudor, pentru autocar, avion și cheltuieli de producție.

Tot pentru spectacol mai sunt alocați bani pentru închirierea Casei Studenților pentru două zile, închirierea unor ecrane LED, alte onorarii pentru actori și soliști.

Cei mai puțini bani sunt pentru orchestra invitată – „Mugurel” de la Chișinău: 14.400 de lei pentru 36 de oameni care stau două zile la Iași, iar orchestra CJ nu este remunetară suplimentar față de  salarii.

„Cea mai mare sumă merge către TVR. Știam asta de la colegi din țară. Acestea sunt costurile ca să transmită televiziunea publică și nu ar fi fost mai mici nici cu o televiziune de muzică populară comercială. Aceste prețuri ne-au fost comunicate de la TVR București, oricum urma o negociere”, ne-a spus Petru Șușu, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte”, al CJ Iași.
Suma oricum a fost aprobată de președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Audiența propusă prin proiect este infimă, 5.000 de telespectatori, atâția câți aduni cu o simplă postare pe Facebook

Iuliana Tudor are onorariu de mare vedetă

Consilierii județeni au aprobat alocarea a 172.525 de lei pentru organizarea unui spectacol pentru sărbătorirea a 163 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Proiectul „Unire-n gând și-n veșnicie" a fost realizat de Ansamblul Artistic Profesionist „Constantin Arvinte" al Consiliului Județean Iași și este pentru un spectacol de muzică populară transmis de TVR în ziua de 23 ianuarie.

Ar urma să participe două orchestre: cea a Consiliului Județean și „Mugurel" din Chișinău. Concertul ar urma să fie la Casa Studenților din Iași, care va fi închiriată pentru două zile, cu 9.000 de lei.
„Sunt necesare două zile pentru organizare. Avem de făcut repetiții, probe, trebuie montate ecranele închiriate, sunt etape care se fac într-o perioadă mai mare de timp”, a precizat Petru Șușu, directorul Ansamblului „Constantin Arvinte".

În proiect era prevăzut un concert de 120-150 de minute, dar a fost restrâns la 100 de minute în două calupuri de câte 50 de minute, în aceeași seară, pe TVR.

Transmisia la postul public de televiziune este și cea mai costisitoare componentă a proiectului: 102.900 de lei strict către echipa postului și pentru cheltuielile de producție. 9.000 de lei este onorariul Iulianei Tudor, producătoare de emisiuni folclorice la postul public național. Onorariul ei este la nivelul celorlalte vedete naționale – Dan Negru (1.500 de euro), Răzvan și Dani (câte 1.500 de euro fiecare), Cătălin Măruță (2.000 de euro) sau Andi Moisescu (care este și cel mai scump din piață, cu 3.000 de euro).

Pentru prezentatoare se adaugă și cheltuielile de deplasare: 1.500 de lei avionul.

Petre Șușu (în centru) este șeful Ansamblului Artistic. Pentru el, evenimentul din 23 ianuarie este apogeul activității sale din ultimii ani

TVR trimite 60 de oameni la un eveniment de 100 de minute

Pe lista de fonduri alocate mai sunt cazările pentru două echipe de la TVR, care stau în Iași 3 zile (21 de persoane) respectiv 4 zile (38 de persoane). Totalul este de 39.600 de lei, la care se adaugă transport cu autocarul – 4.800 de lei. Peste aceste cheltuieli vine și onorariul televiziunii: 48.000 de lei cheltuieli de producție.

„Am avut discuții cu TVR, cu Iuliana Tudor pentru acest spectacol. Bugetul l-am făcut în urma acestor prime discuții, dar este posibil ca sumele să mai scadă, nu am ajuns încă la negocieri. Cheltuielile sunt mari, implică deplasarea unei echipe mari, pe o perioadă de câteva zile. Așa sunt procedurile TVR pentru astfel de evenimente. TVR ne-a transmis numărul de persoane, 60, toată echipa. Au scene, probe, aranjarea luminilor, durează câteva zile toate. Vine un car de transmisiuni de la TVR. Ne-am gândit să ne sprijine totuși echipa de la TVR Iași, dar nu am avansat cu negocierile”, a mai explicat Petru Șușu.

Costel Alexe dă 35.000 de euro pe o șușă folclorică pentru că oricum nu dă de la el

Totul ar putea pica din cauza pandemiei

Deși bugetul este aprobat, nu este sigură desfășurarea spectacolului, din cauza eventualelor restricții din perioada de pandemie. Deja se discută despre interzicerea spectacolelor în următoarea perioadă, ceea ce ar anula tot.
Pe lista de cheltuieli exista și onorariul de 7.000 de lei pentru un actor, dar cel mai probabil varianta cade, pentru că tot programul a fost redus de la 120-150 de minute la 100 de minute, din cauza TVR. Postul are disponibil intervalul orar 21-23, pe 23 ianuarie, dar există posibilitatea să nu poată fi o transmisiune directă, dacă sunt interdicții legate de circulație după ora 22 sau de organizarea de spectacole după această oră.

„În acest caz, spectacolul ar urma să fie înregistrat mai devreme, în regim de transmisiune în direct, și transmis puțin mai târziu, fără editare”, a mai spus Petre Șușu.

Acesta mai susține că la televiziunile comerciale de folclor costurile ar fi fost la același nivel.

Așa arată un buget pentru un eveniment din bani publici. Sumele sunt fără număr, fără număr...

Orchestra invitată: cea mai mică sumă

Invitatul special al evenimentului de pe 23 ianuarie este Orchestra „Mugurel” din Republica Moldova. Pentru cei 36 de oameni sunt cheltuieli modeste: 14.400 de lei, cazare două zile.

Ecranele LED de 6/4 m care vor fi închiriate pentru două zile sunt mai scumpe: 18.000 de lei. În buget mai sunt bani pentru 3 soliști vocali – 5.000 de lei fiecare, regizorul spectacolului – 3.000 de lei, cheltuieli de promovare – 3.000 de lei, transport cu mașina - 225 de lei.

Iuliana Tudor, vedeta „populară” a TVR, va fi plătită excelent din banii județului: 2.000 de euro o zi de muncă

Comparativ, 150 de oameni fac tot Festivalul „Enescu”, însemnând 78 de concerte

REPORTER DE IAȘI a încercat o discuție cu departamentul de comunicare al TVR București, dar la numărul alocat purtătorului de cuvânt, Eugen Ion, nu a răspuns nimeni toată ziua de miercuri, 5 ianuarie.

În 2021, Festivalul „George Enescu” a fost considerat cel mai mare festival de muzică clasică din lume și a fost tansmis pe TVR1, TVR3, TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA.
S-a desfășurat între 28 august-26 septembrie, au fost 75.000 de spectatori la 78 de concerte susținute de 3.500 de artiști români și străini, 32 dintre cele mai apreciate orchestre din 14 țări, peste 100 de soliști și dirijori. Au fost câteva zeci de mii de spectatori online.
Pentru tot evenimentul la care este TVR este și partener, și principal furnizor de transmisii live au lucrat 150 de angajați ai instituției, timp de o lună.

 

Article image
* Geo Myke este de fapt Grup Infracțional Organizat (GIO), un paravan al Organizației PNL Iași * Cinci licitații din 2021 câștigate de Geo Myke și în cadrul cărora ceilalți concurenți au fost descalificați: Șipote (400.000 lei), DJADP Iași (285.000 lei), Stolniceni Prăjescu (310.000 lei) Brăești (563.000 lei), Pipirig (190.000 lei), Oțeleni (202.000 lei) * REPORTER dezvăluise săptămâna trecută: la DJADP participaseră 12 fir...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 02 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac