fbpx
 
Asimionesei sfidează: nu și-a plătit redevența în Sărărie. Rezilierea îl face și mai bogat

Asimionesei sfidează: nu și-a plătit redevența în Sărărie. Rezilierea îl face și mai bogat


Patronul BZI iar n-a depus bilanțul pe anul anterior și nici n-a plătit taxa amărâtă de 4.000 de euro/an către „asociata” Primărie pentru terenul central pe care l-a primit

Se discută o reziliere, dar aceasta l-ar ajuta pe Claudiu Asimionesei pentru că ar putea vinde restul de 15 apartamente și ar dispărea în ceață

Primăria ar rămâne cu buzele umflate, așa de bun e contractul de asociere. Lui Asimionesei chiar îi convine să nu mai plătească nimic

DIICOT va finaliza dosarul și o eventuală sentință va duce la confiscarea averii, dar mai e mult până atunci

În 2018-2020, familia Asimionesei nici măcar nu s-a obosit să mai facă raportul de bilanț al asocierii, iar Mihai Chirica nici nu-l cerea, atât de alterată devenise situația în Primărie

Blocul ridicat pe terenul Primăriei în Sărărie trebuia să fie o pensiune. Familia Asimionesei a uitat să mai plătească redevența

Sfidare maximă. Aferent anului 2021, familia Asimionesei nu a depus raportul de audit și nu a plătit nici măcar cota minimă de profit la blocul edificat nelegal pe Sărărie 202. Contractul de asociere cu Primăria a fost încălcat o dată în plus, deși această speță face obiectul unei lucrări penale la DIICOT Iași, dosar în care au calitatea de inculpat atât Claudiu Asimionesei, administratorul firmei, cât și Mihai Chirica, primarul Iașului.

În acest context, al nerespectării obligațiilor, s-ar putea pune, teoretic, chiar problema rezilierii contractului de asociere. Acest lucru e posibil doar prin decizia unei instanțe, în civil. Dar rezilierea ar acționa ca un bumerang împotriva Primăriei. I-ar facilita lui Asimionesei vânzarea integrală a apartamentelor rămase, fără preempțiunea Primăriei.

Penalități de 100 de lei
Plata profitului asocierii dintre clanul Asimionesei (prin Global Impex Distribution SRL) și Primărie trebuie să se realizeze, conform contractului, până la 28 martie pentru anul anterior de funcționare. Banii care revin municipalității au fost fixați la 10% din profit, dar nu mai puțin de 4.000 euro anual.

Pe 12 aprilie 2022, Direcția Generală Economică și Finanțe Publice Locale a Primăriei a trimis o adresă către firmă. „Având în vedere că până la data de 11.04.2022 nu s-a achitat suma de 19.767 lei reprezentând cota minimă de profit garantată (4.000 euro x 4,9419 lei) aferentă contractului de asociere (...) vă comunicăm că (...) datorați penalități în sumă de 98,97 lei”, se arată în respectivul document.

Dacă rata profitului ce ar fi revenit Primăriei ar fi fost mai mare decât cea minimă stipulată prin contract, regularizarea ar fi trebuit să se facă în termen de 30 de zile de la data aprobării bilanțului contabil anual.

Pe vremea când REPORTER scria că Asimionesei încalcă asocierea cu Primăria vânzând apartamente și DNA nu vedea

Un articol pe care Asimionesei l-a ignorat complet până la DIICOT

În același timp, tot până la 28 martie, familia Asimionesei trebuia să depună raportul întocmit de o firmă de audit sau expert contabil autorizat pentru anul 2021. Articolul 7.2, alineatul 3, litera b): „Furnizarea de informații în scris către CLMI (Consiliul Local – n.r.) anual până la data de 28 martie pentru anul anterior de funcționare a întregului ansamblu cu privire la partea din veniturile și cheltuielile asocierii care îi este atribuită acestuia, raport întocmit de către o firmă autorizată de audit sau expert contabil autorizat”. Acest act nu a ajuns la Primărie.

A făcut un bloc și l-a vândut. Ilegal
În ultimii ani, Global Impex Distribution, firma lui Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel Asimionesei (patronul informal al BZI), a înstrăinat 14 din cele 29 de apartamente ale blocului construit pe strada Sărărie la numărul 202. Investiția a fost realizată pe un teren al Primăriei în suprafață de 1.351 mp adus ca aport. Contractul de asociere, recepția, certificatul de atestare a edificării, dar și vânzarea locuințelor sunt acum parte a unui dosar penal deschis de procurorii DIICOT Iași. În aceste condiții este cu atât mai stranie această nouă încălcare a contractului.

Au cerut un răgaz de câteva săptămâni
Pe 29 aprilie 2022, deci la o lună de la expirarea termenului limită, Global Impex prin Claudiu Asimionesei a răspuns Primăriei. „Vă rugăm respectuos să amânați data de depunere a raportului pentru anul 2021 până pe 15.05.2022, întrucât volumul de informații este unul mare, iar întocmirea raportului necesită mai mult timp”.
Două precizări:
a) Decizia de prelungire a termenului o poate lua doar Consiliul Local or, pe ordinea de zi a deliberativului local nu a ajuns așa ceva

b) Până ieri, 18 mai 2022, firma Global Impex nu plătise nici măcar cei 4.000 de euro, reprezentând cota minimă de profit garantat

Doi bărbați bine lângă 2 milioane de euro

Asimionesei poate vinde și nu mai plătește nimic
În aceste condiții, strict pe lege, Primăria are la dispoziție mai mulți pași legali: perceperea de penalități, acționarea în judecată pentru recuperarea debitului restant și, în final, rezilierea contractului. Acest demers se poate realiza tot în instanță, fără să mai treacă prin Consiliul Local, fiind apanajul direct al Executivului.

Însă, paradoxal, o reziliere a acestuia pare a fi mai degrabă în beneficiul familiei Asimionesei decât a Primăriei. „Firma va putea vinde apartamentele rămase și birourile fără ca Primăria să mai aibă drept de preempțiune, adică de întâietate la cumpărare”.

Cota de profit ar rămâne aceeași, 10%, dar nu mai puțin de 4.000 de euro.

Un alineat straniu din contract: „Obligațiile (firmei – n.r.) din prezentul contract vor fi preluate de către cumpărători în cazul vânzării imobilului, amenajărilor și dotărilor edificate pe terenul adus ca aport de CLMI (Consiliul Local – n.r.). Acest fapt va fi adus la cunoștința cumpărătorilor înainte de semnarea contractelor de vânzare cumpărare. Clauza prevăzută la alineatul precedent se aplică numai actelor de vânzare-cumpărare încheiate de (firmă) la data încetării contractului”.

Practic, unitățile individuale (apartamentele și birourile încă existente pe Global), după vânzare, ar trebui toate să achite cota minimă de 4.000 euro anual către Primărie. În plus, proprietarii de apartamente, și cei vechi, dar și cei care ar apărea în urma rezilierii, ar putea fi obligați să plătească anual o redevență în contul terenului ocupat.

Cazul Asimionesei: Grup Infracțional Organizat

De anul trecut, această asociere dintre firmele familiei Asimionesei și Primărie face obiectul unui dosar deschis de procurorii DIICOT. Primarul Mihai Chirica a fost inculpat pentru „omisiunea sesizării” și „abuz în serviciu”.

Pe lista inculpaților, în același dosar la care au fost anexate spețele Talabă și Tilici (alte două proiecte imobiliare din Smârdan și Bucium) se mai află Gabriel Harabagiu (fost viceprimar), Alexandru Mustiață (fost arhitect șef), Cristina Oțeleanu (șefa Direcției Juridice), dar și funcționarii Gabriel Ghergheșanu (acum pensionat) și Victor Gavriluță.

Totodată, Violeta și Claudiu Asimionesei (mamă-fiu) sunt acuzați de „constituirea unui grup infracțional organizat”, „înșelăciune cu consecințe deosebit de grave”, „fals în înscrisuri sub semnătură privată”. 

Vor plăti cumpărătorii de apartamente redevența

Pe parte penală, dacă dosarul ajunge în instanță, iar judecătorii decid că asocierea este nulă, ori autorizația, atunci firma pierde proprietatea, iar Primăria va decide ce se va întâmpla. Actualii proprietari de apartamente rămân cu locuințele, fiind considerați de bună credință, însă ar putea fi puși la plata unei redevențe în cazul terenului. Iar apartamentele și birourile/spații comerciale nevândute ar fi la dispoziția Primăriei care va hotărî ce va face cu ele.

Mihai Chirica a avut masca pe gurădoi ani și n-a putut scoate un cuvânt despre Asimionesei și fiul

Primăria nu verifică datele scrise de Claudiu Asimionesei

Despre acest raport de audit anual, încă două amănunte relevante. În corespondeța internă a Primăriei, reprezentanții Direcției Economice au precizat că această întârziere nu este singulară. „Menționăm că prin adresa nr. 40235/08.04.2021 societatea Global Impex Distribution SRL a mai solicitat prelungirea termenului de depunere a raportului aferent anilor 2019 și 2020”.

În al doilea rând, Primăria nu a făcut niciodată nicio verificare, a luat de bune comunicările pe care firma i le-a făcut.
Marile ilegalități ale acestui tun imobiliar
* 14 din cele 29 de apartamente ale blocului au fost vândute de Claudiu Asimionesei, prin Global Impex Distribution, cu încălcarea articolului 11.1 din contractul de asociere care prevede clar dreptul de preempțiune al Primăriei. Vânzarea se putea realiza întâi către Primărie și abia după refuzul acesteia către oricine altcineva
* Odată cu locuințele, firma a transmis și dreptul de folosință asupra terenului Primăriei, fapt interzis expres de o prevedere din Codul Administrativ
* Asocierea Asimionesei – Primărie a fost încălcată grosolan. „Obiectul prezentului contract de asociere îl constituie realizarea unui sediu de firmă și spații de cazare tip pensiune”. Schimbarea din pensiune în apartamente nu putea fi făcută, unilateral, de firma lui Asimionesei, ci doar prin Consiliul Local. Lucru care nu s-a întâmplat
* Consiliul Local a adus ca aport terenul de 1.351 mp, iar firma lui Asimionesei și-a asumat investiții de 900.000 de euro. În contractul de asociere din 2005, la articolul 6, este stipulat că părțile vor împărți astfel profitul: 90% firma lui Asimionesei și 10% Consiliul Local, dar nu mai puțin de 4.000 de euro anual. Cei 1.351 mp ai orașului au fost atunci evaluați la 100.000 de euro, la o medie de 74 euro/mp. Acum, prețul terenurilor în Copou/Sărărie se situează între 200 euro/mp și 350 euro/mp
* În aprilie 2019, s-a făcut recepția imobilului din Sărărie 202, iar în luna mai a fost eliberat certificatul de atestare a edificării în care a fost consemnat că au fost realizate „spații de cazare tip pensiune” și „sediu de firmă”. Fals. În realitate, sunt apartamente, o parte deja vândute

Asimionesei ar mai fi câștigat 1 milion de euro
Miza financiară: ridicarea imobilului P+5 a costat puțin peste 1 milion de euro. Această sumă a fost deja recuperată din vânzarea celor 14 apartamente. O altă parte din imobil este închiriată, firma obținând astfel venituri suplimentare.

Dacă familia Asimionesei ar fi reușit să vândă și restul de suprafață rămasă cu prețul mediu de la cele 14 locuințe (1.825 euro/mp), atunci ar fi înregistrat, în final, un profit curat de aproape 1,5 milioane de euro. Articolele REPORTER DE IAȘI și ancheta procurorilor DIICOT au blocat această afacere ce fusese croită în folosul clanului Asimionesei și în defavoarea ieșenilor

Sentința de evacuare nu este definitivă. Dar culmea este că însuși clanul Asimionesei reclama neachitarea chiriei către Primărie

Primăria îi dă afară și din apartamentul de la CUG

Inga și Claudiu Asimionesei vor fi evacuați din locuința pe care au închiriat-o de la Primărie. Această sentință a fost pronunțată pe 16 mai 2022, în primă instanță, de judecători. „Dispune evacuarea pârâților din imobil”, se arată pe portal. Soții Asimionesei închiriaseră, în 2018, un apartament de la Primăria Iași, în blocul 1004 din Șoseaua Nicolina 107. În 2021 nu și-au mai plătit chiria, iar Primăria Iași a deschis proces de evacuare la Judecătoria Iași. Din momentul în care nu au mai plătit, din februarie până în august 2021, când Primăria a înaintat dosarul de evacuare, datoria acumulată era de 5.793 de lei, incluzând 172 de lei penalități de întârziere.
Cei doi soți Asimionesei și-au luat apartament de la Primărie, deși Claudiu are pe numele său o vilă uriașă la Bucium, iar familia mai deține și alte locuințe în blocul ilegal din Sărărie 202.

Article image
* Asocierea dintre firma familiei Asimionesei și Primăria Iași implica obligația de-a depune anual bilanțul financiar. N-a fost depus niciodată, până la descinderile DIICOT * Claudiu Asimionesei a investit în bloc doar 410.000 de euro, restul banilor fiind avansurile celor care au cumpărat locuințe. În contract, el se obliga să investească 900.000 de euro * În februarie-martie anul acesta, Asimionesei încă făcea presiuni la...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Iulie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: