fbpx
 
Jijie împarte 20.000 de euro dintr-un proiect european printre vechii prieteni din PNL. Barter din bani publici

Jijie împarte 20.000 de euro dintr-un proiect european printre vechii prieteni din PNL. Barter din bani publici


Promovarea unui proiect european de 10,6 milioane de lei a fost atribuită fostei sale angajate, Giorgiana Crețu

Suma e una de început: 103.000 de lei

Crețu este și manager de proiect la Primăria Vetrișoaia din Vaslui, unde a apărut și Tudor Jijie ca specialist în scris proiecte de finanțare

Fostul liberal Tudor Jijie derulează, prin Eastern Marketing Insights, un proiect european de peste 10,6 milioane de lei. „Integrarea pe piața forței de muncă a persoanelor din grupurile vulnerabile și combaterea sărăciei prin susținerea înființării a 17 întreprinderi sociale în zona urbană și rurală din Regiunea de Nord-Est”, este obiectul general.

Giorgiana Crețu a primit o felie din tortul împărțit de prietenul ei, Tudor Jijie

Pentru campania de informare, 103.900 lei, a fost selectată firma Environmental Services a Giorgianei Crețu. Dar, anterior, Crețu a fost angajată pe o altă firmă a familiei Jijie: EMI Support System care figurează ca partener și în acest proiect. „Nu consider că a fost conflict de interese”, a spus Crețu.

În firma cu care a câștigat campania de informare, Crețu, fost vicepreședinte al Tineretului Național Liberal din Iași, are ca principal cod CAEN „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. Iar contractul cu Jijie a reprezentat o treime din cifra de afaceri pe anul respectiv.
Giorgiana Crețu, fostă angajată a lui Tudor Jijie

Procedura prin care Eastern Marketing Insights a lui Tudor Jijie a selectat firma Giorgianei Crețu pentru campania de informare a avut loc în vara anului trecut.

Environmental Services, în schimbul a 103.900 lei, și-a asumat „servicii organizare campanie de informare pentru promovarea cercetării mediului antreprenorial în domeniul economiei sociale la nivelul Regiunii de Nord Est”. Așadar, Crețu a făcut această campanie pentru proiectul al cărui beneficiar a fost Eastern Marketing Insights SRL, în parteneriat cu E.M.I. Support System SRL și E.M.I. Call Data SRL, toate controlate de familia Jijie.

Însă, Crețu a fost anterior retribuită pe unul dintre aceste SRL-uri, pe E.M.I. Support System. „Am fost până pe 31 ianuarie 2017 angajată”, a spus Crețu.

Atribuirea contractului s-a făcut pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, unde Crețu spune că „a dibuit” anunțul

A „dibuit” anunțul pe site-ul ministerului

Despre cum a ajuns să facă afaceri cu Jijie, fostul angajator, Crețu a precizat: „A fost o licitație, nu directă, este un site pe care se publică, site-ul Ministerului Fondurilor Europene. L-am dibuit acolo, știam că pot să fac chestiile cerute. Nu consider că a fost conflict de interese”.
Contractul dintre firmele lui Jijie și Crețu a fost deja finalizat. „Campania era de organizare a unor evenimente de promovare în care să vină mai mulți actori sociali, reprezentanți ai patronatelor, ai camerelor de comerț, ai instituțiilor publice. În care să promovăm acele întreprinderi sociale”, a zis aceasta.

2,12 milioane de euro pentru 101 oameni

Prin contractul de 10,6 milioane de lei, Tudor Jijie, cu firma Eastern Marketing Insights, trebuie să sprijine înființarea a 17 întreprinderi sociale. Grupul țintă al proiectului este format din 101 oameni: șomeri, persoane inactive, cele care au un job și înființează o întreprindere socială în scopul creării de noi locuri de muncă.

Finalizarea este prevăzută pentru luna mai a anului viitor. „Nu sunt obligat să vă răspund”, a declarat Tudor Jijie, chestionat fiind de relația dintre firmele sale și Giorgiana Crețu.

Firma lui Jijie a devenit printre preferate la Vetrișoaia, după ce Giorgiana Crețu a devenit manager de proiecte la această Primărie

Crețu, numită de partid în Consiliul de Administrație la IRO
Ambii, și Jijie și Crețu, au fost membri de partid la liberalii ieșeni. Giorgiana Crețu a fost, în 2018, vicepreședinte la TNL Iași. „Nu mai sunt. Nu mai sunt deloc în partid”, a spus aceasta. Acum este membru USR, însă a afirmat că nu este foarte activă.
Din partea PNL, mai exact a Consiliului Local Iași, Giorgiana Crețu a ajuns în Consiliul de Administrație al Institutului Regional de Oncologie. „Nu mai țin minte, cred că prin 2017”, a menționat aceasta. Pe site-ul Agenției Naționale de Integitate prima declarație de avere datează din 2018. „De anul trecut am început să fim remunerați, cu 200 de lei pe lună. Sau chiar ceva mai puțin”, a adăugat Crețu.

Un punct de întâlnire: Vetrișoaia
Aceeași Giorgiana Crețu este și manager de proiect pentru Primăria comunei Vetrișoaia (Vaslui). „Facilitarea accesului la educaţie, dezvoltarea serviciilor educaţionale şi a capacitǎţii resurselor umane în unitǎţile de învǎţǎmânt vulnerabile din comunele Vetrişoaia, Oşeşti şi Pungeşti” are o valoare de 1,5 milioane de euro și este în ultima fază a derulării sale.

„Este pentru elevi și profesori. Copiilor din program li se asigură îmbrăcăminte, încălțăminte, mâncare, rechizite. Au fost și în tabere. Iar pentru profesori, a fost vorba de cursuri. Am avut și un program «școală după școală» în care elevii au mai rămas pentru a-și face temele. Managerul de proiect (Giorgiana Crețu – n.r.) l-am ales interesându-mă la unii și la alții”, a spus Corneliu Stîngă, primarul PNL din Vetrișoaia.

Tudor Jijie s-a retras formal din activitatea PNL Iași

Jijie, autor de proiecte la Vetrișoaia

Proiectul trebuia terminat, însă, din cauza pandemiei, a fost prelungit cu șase luni. În total, sunt peste 1.000 de beneficiari, elevi, profesori și adulți care au revenit la școală.

„Domnul primar s-a interesat de un manager bun, eu am fost recomandată. Mi-am depus CV-ul și am fost angajată la Primărie. Noi nu putem fi angajați până nu suntem validați de organismul intermediar și de autoritatea de management. Sunt niște cerințe pe care trebuie să le îndeplinim, altfel nu suntem angajați”, a spus Giorgiana Crețu.
Conform uneia dintre declarațiile de interese, cea completată în 2019, Giorgiana Crețu va câștiga, în total, de pe urma proiectului de la Vetrișoaia 148.788 lei. Ceea ce, la o durată de 36 de luni, corespunde unei medii lunare de peste 4.100 lei ca manager de proiect.
La Vetrișoaia a avut contract și Tudor Jijie prin Eastern Marketing Insights, potrivit sistemului electronic de achiziții publice (SICAP). „Parcă am făcut ceva pe achiziția de tablete și dezinfectanți”, a spus primarul Stîngă.

Giorgiana Crețu a obținut de la Jijie 104.000 de lei, o treime din toate veniturile sale din acel an

Jijie obține contracte rapide de la entități publice, prin sistemul achiziției directe
Firmele lui Jijie și ale soției acestuia au avut numeroase contracte cu autorități publice. Astfel, în perioada octombrie 2020 – martie 2022, potrivit anunțurilor existente pe SICAP, Primăria Iași sau instituții subordonate acesteia au atribuit către firmele lui Jijie contracte în valoare totală cumulată de peste 410.000 lei, echivalentul a aproximativ 85.000 euro.

În același interval temporal, firmele lui Jijie au parafat înțelegeri cu alte instituții publice: Spitalul Clinic de Căi Ferate Iași, Spitalul de Urgență Bârlad, primăriile comunale (Dragomirești, Ivănești, Țuțora, Holboca, Vetrișoaia, Mircești), școala Rădeni, Inspectoratul Școlar Județean Iași.

Article image
Consultantul obține contracte de 400.000 de lei prin achiziție directă, într-o perioadă scurtă, de la entități publice aflate sub controlul partidului aflat la Putere Tudor Jijie și soția scriu la foc comanda mici proiecte plătite cu zeci de mii de lei Schema e aceeași: la 9.00 se urcă anunțul pe SICAP, la 10.00 e deja dat contractul. Ia cam două contracte lunar Cele mai tari sunt două achiziții la diferență de două zile...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: