fbpx
 
Cine este generalul ucrainean din spatele contraofensivei care a umilit Rusia

Cine este generalul ucrainean din spatele contraofensivei care a umilit Rusia


Generalul-colonel Oleksandr Sirski, autorul planului pentru contraofensiva din regiunea Harkov, care a umilit Rusia, este noul erou național al Ucrainei. Sirski este și cel care a reușit să apere Kievul în primele zile ale conflictului și a anihilat, astfel, operațiunea ce părea o formalitate pentru armata lui Vladimir Putin.

„Arhitectul recentelor victorii ale armatei ucrainene este comandantul Forțelor Terestre, general-colonelul Oleksandr Sirski. La început, Sirski a reușit să oprească ofensiva inamicului la Harkov, Izium, Bahmut, Avdiivka și în alte direcții operaționale“, a scris expertul politic Oleksi Holobuțki pe pagina sa de Facebook.

Acesta susține că Sirski a fost cel care a dezvoltat planul pentru operațiunea din Balaklia, care a devenit primul oraș eliberat în cadrul acestei contraofensive. La început, Statul Major General ucrainean a criticat acest plan, dar Sirski a reușit să convingă conducerea militară a țării de necesitatea acestuia, a menționat expertul.

De asemenea, comandantul Forțelor Terestre a elaborat un plan de eliberare a orașului Kupiansk, pe care ocupanții l-au transformat într-unul dintre principalele lor centre logistice.

Și un fost comandant al forțelor americane în Europa, generalul cu 4 stele Mark Hertling, a calificat operațiunile de sub comanda lui Sirski drept „o manevră strălucită axată pe obiective de teren. Dar rușii îi ajută - făcând foarte puțin pentru a riposta”.

Rusia recunoaște că s-a retras din Kupiansk și Izium, după ce Ucraina a anunțat colapsul forțelor ruse în regiunea Harkov. Moscova susține însă că este vorba de „o regrupare” a soldaților săi.

Oleksandr Sirski a fost responsabil pentru retragerea armatei ucrainene de la Debalțeve în 2015 și pentru organizarea apărării Kievului în primele zile ale invaziei ruse.

 

Sursa: realitatea.net


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30