fbpx
 
Banii negri de la Frasin. Averea de 250.000 de euro a lui Chirica, sub protecția Antifraudei și a Parchetului Antimafia

Banii negri de la Frasin. Averea de 250.000 de euro a lui Chirica, sub protecția Antifraudei și a Parchetului Antimafia


De la dezvăluirile REPORTER DE IAȘI din 2019, familia Chirica aproape a lăsat în părăsire domeniul de la Frasin, celebru pentru biserica din curte

În 2022, n-a fost niciodată la Frasin, inexplicabil pentru o proprietate de lux, cu vilă complet mobilată, foișor de 100 mp, alte trei foișoare, cramă și heleșteu

Fratele primarului, Ioan Chirica mărturisea în 2019 că vila nu-i aparține și că figurează ca paravan în firma care deține proprietatea: „Trebuia să aibă un sediu și un administrator…”

Banii cheltuiți la Frasin nu rezultă din datele contabile ale firmei Eurodesign Consulting, un SRL trecut pe numele fratelui, care este muncitor la Antibiotice

Marele secret: Mihai Chirica refuză de 4 ani să explice cine sunt beneficiarii serviciilor Eurodesign și pentru ce prestații concrete a încasat anual sute de mii de lei

Există sau nu servicii reale pentru care s-au încasat bani? La această întrebare nu răspund de 4 ani nici inspectorii Antifraudă, nici procurorii DNA sau DIICOT

Domeniul de la Frasin, întins pe 4.200 mp, reprezintă cea mai mare avere ilicită a unui demnitar din Iași, aflată la vedere. Statul refuză să o controleze

Mihai Chirica a dat la emisiunea Denisei Rifai, de la Kanal D, un răspuns plin de omisiuni, când a fost întrebat de reședința de la Frasin

De frica ANAF, DNA și DIICOT, primarul Mihai Chirica a abandonat o proprietate de 250.000 euro. Domeniul de la Frasin (Suceava), o vilă și 4.251 mp de teren, a fost lăsat în grija unei familii de localnici. Chirica plătește pentru întreținerea imobilelor, dar nu se mai bucură de ele.

„Pe primar l-am văzut ultima dată de Revelionul trecut. De-atunci, n-a mai fost nimeni, doar Grefelian, cel care se ocupă”, a spus unul dintre vecini.

În acte, proprietate a fost înregistrată pe Eurodesign Consulting, firmă paravan al cărui unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului.

REPORTER DE IAȘI i-a cerut, din nou, lui Mihai Chirica să facă lumină în această speță. „Achiziția casei și a terenului, dar și amenajările ulterioare ar fi costat mai mult decât cifra de afaceri însumată pe 7 ani. Cum explicați această situație?”, a întrebat REPORTER DE IAȘI.

„Cred că ați greșit!”, a răspuns edilul pe WhatsApp, cu referire, probabil, la faptul că firma nu este pe numele său. REPORTER DE IAȘI deține o înregistrare audio în care fratele Ioan Chirica a admis că apare doar formal în Eurodesign.

Firma Eurodesign Consult este un paravan pe numele fratelui Ioan Chirica. Primarul nu a explicat niciodată de unde încasează bani această firmă și cine sunt clienții

Casă, foișoare, heleșteu și chiar o biserică în curte

Această proprietate din Bucșoaia - Frasin, aflată la doar câțiva kilometri de Gura Humorului (județul Suceava) reprezintă una dintre marile vulnerabilități ale primarului Mihai Chirica. Casă de locuit P+M, parter din BCA, mansarda din lemn, cu o amprentă la sol de 166 mp, un foișor cu suprafața construită la sol de 103 mp, alte trei foișoare mai mici, o cramă săpată în pamânt, un heleșteu și chiar o biserică în curte, asta e descrierea pe scurt. În ultima perioadă, în spatele casei a fost înălțată o stivă de cherestea.

Ce explicație a dat Mihai Chirica la Kanal D
În luna februarie a acestui an, Mihai Chirica a fost prezent în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, de pe Kanal D. La întrebarea: „Vă rugați des în biserica pe care o aveți în curte?”, cu referire la domeniul din Frasin, primarul Iașului a replicat caracteristic. Minciuni, manipulări, frânturi de adevăr emise sentențios de Chirica.
Iată răspunsul integral al acestuia, așa cum apare pe site-ul https://www.kanald.ro: „Nu, nu mă rog des. În biserică nu m-am rugat niciodată pentru că nu există o biserică. Dacă îmi este permis, fac un comentariu pe care nu l-am mai făcut niciodată. În anul 2007 s-a înființat o companie, o companie care a desfășurat și desfășoară activități, de aproape 20 de ani acuș, 15 ani. În toată această perioadă, compania a muncit, nu a avut niciodată afaceri cu statul și nu va avea niciodată cât timp eu voi fi om politic. Acest teren și cu casa fac parte dintr-o proprietate care aparține unui bucureștean, care este vecin cu o fostă colegă de serviciu de-a noastră. Doamna, într-o discuție ca și colegi, îmi spune: «vecinul vrea să vândă». M-am sfătuit cu fratele și l-am întrebat: «Nu ar fi bine dacă ai investi banii ăia pe care îi ai în cont, că dă ieftin?». Și a dat foarte ieftin. Un teren în spate, neconstruibil și partea din față unde avea un atelier de făcut pavele, deci o baracă de lemn, și o casă foarte modestă, în care stătea mama domniei sale. Înțeleg că a fost o problemă de familie, trebuia să vândă, să își ia mama și să se mute la București, ceea ce s-a întâmplat. Casa a fost achiziționată pe bază de contract, a fost renovată și aceasta este toată istoria. Aparține unei societăți comerciale, înființată în 2007. A fost cumpărată cu gândul de pensiune și care nu funcționează și nu e a fratelui sau a mea, e pe societatea comercială din 2007. Nu există biserică, există o capelă de circa 34 metri pătrați, construită de un meșter de acolo. Firma este 100% a fratelui meu”.

Septembrie 2022: vila este în conservare, primarul n-a fost deloc anul acesta la Frasin. În curte a apărut un mic depozit de cherestea

Ipotetic, toată cifra de afaceri s-a dus în domeniul de la Frasin

Aceasta a fost plăsmuirea lui Chirica, acum faptele așa cum s-au desfășurat cu adevărat.
1) Datele financiare ale Eurodesign Consulting nu pot justifica achiziția și modernizările efectuate
Ecuația este simplă. Achiziția + amenajările = veniturile firmei pe 7 ani. Cifra de afaceri a Eurodesign aferentă perioadei 2013-2018 a fost, însumată, de 1,1 milioane de lei, cu aproximație 245.000 euro ținând cont de cursul leu-euro.

Anii 2013-2018 au inclus atât achiziția (2014) cât și, cu larghețe, intervalul în care s-au realizat amenajările (în noiembrie 2018, când REPORTER DE IAȘI a descoperit imobilele din Bucovina, lucrările fuseseră finalizate deja).

În 2018, specialiștii în domeniu au evaluat domeniul din Frasin (cumpărarea + modernizările) la 200.000-250.000 euro, adică tot atât cât au reprezentat veniturile firmei pentru perioada respectivă.
Încă un detaliu: în 2017, deci în perioada de referință, pe aceeași firmă Eurodesign a fost înmatriculat și van-ul Ford Transit 8+1 locuri. Folosit tot de primar. Alte câteva mii de euro cheltuială tot pe SRL-ul fratelui.

Poartă maramureșeană la proprietatea-fantomă

Profitul nu putea acoperi construirea casei. Surse nedeclarate

Și mai clar, pe perioada 2008 (aproape de la înființare și până în 2018, profitul cumulat al Eurodesign a fost de nici 360.000 lei (sub 90.000 euro). REPORTER DE IAȘI a prezentat bilanțurile Eurodesign Consulting unui expert financiar.

„Cifra de afaceri a fost făcută cu niște cheltuieli. Important este profitul firmei, de aici se fac eventualele investiții”, a spus acesta. Cum profitul cumulat pe 11 ani a fost sub 90.000 euro, iar investițiile de peste 200.000 euro rămâne întrebarea cu ce a fost acoperită diferența?

„Dacă profitul nu acoperă suma investită, o altă posibilitate ar fi un împrumut: fie unul de la o bancă, fie de la o persoană fizică/juridică”, a completat economistul.

Pentru anii achiziției și ai modernizărilor, datoriile sunt insignifiante, de câteva mii de lei. „Profiturile și datoriile nu sunt atât de mari încât să acopere ce s-a cheltuit la Frasin. Luând în calcul diferența între valoarea estimată de construire și disponibilitățile financiare ale firmei este clar că lucrarea s-a finanțat din alte surse, nedeclarate”, a punctat sursa REPORTER DE IAȘI, care a dorit să-și păstreze anonimatul.


2) Firma fratelui lui Chirica a făcut afaceri cu prietenul lui Chirica ce a avut contracte cu Primăria la care Chirica era șef
În interviul de la Kanad D, primarul a spus că firma fratelui nu a avut afaceri cu statul. Dar a avut cu amici de-ai lui Chirica, conexați cu Primăria Iași. Spre exemplu, Eurodesign al lui Ioan Chirica a fost furnizoare, în 2008, pentru Smart Production și Media Art, ambele controlate pe-atunci de Cătălin Drăgan, amic de-al actualului primar.

În același an, Smart Production a câștigat două contracte, unul de 146.300 lei la Direcția de Servicii Publice Municipale și al doilea, în valoare de 197.000 de lei, chiar cu Primăria Iași. Atunci, Chirica era director tehnic la Primăria Iași, mâna dreaptă a primarului Gheorghe Nichita.
În virtutea transparenței pe care o tot clamează, REPORTER DE IAȘI i-a solicitat lui Mihai Chirica lista partenerilor de afaceri ai firmei Eurodesign. Primarul a refuzat să o pună la dispoziție.

3) Paradox: cum face profituri o firmă cu 0 angajați?
Din 2008 și până în 2021, cu excepția a doi ani, Eurodesign Consulting a figurat la Ministerul de Finanțe cu 0 (zero) angajați. În 2011 și 2012 a avut câte unul. „Muncește administratorul sau acționarul, care nu are contract de muncă cu firma ca să nu plăteasca taxe. Tehnic e posibil”, a spus specialistul.
4) Fratele lui Chirica face curățenie la firmele din oraș după programul său de la Antibiotice?
Pe site-ul Ministerului de Finanțe, obiectul principal de activitate al Eurodesign este „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”. Însă, fratele Ioan, unic asociat și administrator, este muncitor la Antibiotice, nicidecum inginer. „Firma face curățenie. În sedii, de spălătorii, de alea-alea”, a spus Ioan Chirica pentru REPORTER DE IAȘI în februarie 2019. Adică, ar avea și acest obiect de activitate.

„Câtă curațenie să faci ca să realizezi acea cifră de afaceri? Și aceasta prestată după cele 8 ore de muncă de la Antibiotice pentru că, așa cum am zis, la firma cu 0 angajați legal poate munci doar asociatul/administrator. Singur, fără niciun ajutor”, a spus expertul.

Casa de vacanță a primarului, ținută la secret: vilă, foișor de 103 mp, alte trei foișoare mai mici, cramă, heleșteu și chiar o bisericuță de lemn în curte

5) În ultimii ani, Eurodesign a înregistrat profituri minuscule
În ultimii trei ani, profitul Eurodesign a înregistrat un trend descendent. Astfel, în 2019 a fost de 6.335 lei, în 2020 de 4.730 lei pentru ca anul trecut să se cifreze la numai 3.543 lei. Sub 300 de lei pe lună.

6) Fratele Ioan, paravanul perfect
În 2018 și 2019, REPORTER DE IAȘI a discutat în mai multe rânduri cu Ioan Chirica, fratele primarului. Acesta a recunoscut, senin, că nici nu știa unde vine Frasin pe hartă și că n-are nicio legătură cu firma Eurodesign, în afara faptului că sediul social este în apartamentul său din Moara de Foc.

„Dar vrei să spun adevărul? Cum să mă ocup dacă eu am serviciu? Știi unde lucrez. La Antibiotice. Și la firmă a trebuit un administrator și un sediu”, a spus Ioan Chirica, confirmând astfel că rolul său la Eurodesign e pur formal.

În februarie 2019, acesta a spus că va încerca să iasă din firmă. În septembrie 2022, la trei ani distanță, fratele Ioan este tot asociat unic și administrator.

O bijuterie de casă la munte. Nu e păcat să stea abandonată?

7) Casa, cumpărată printr-o suveică, cu implicarea lui Marcu, patronul pizzeriei „Mamma Mia”

Proprietatea de la Frasin a fost cumpărată pe Eurodesign în 2014. În martie acel an, firma a achiziționat 2.724 metri pătrați de la Radu Lăzărescu. Prețul declarat: 10.000 de euro.

În aceeași zi, la același notar, Radu Lăzărescu, prin firma sa, Merit Special Training SRL, a vândut și cealaltă parte a proprietății: o casă în construcție și alți 1.527 mp de teren lui Florin Marcu, patronul pizzeriei „Mamma Mia”.

La o lună jumătate distanță, în luna mai 2014, Marcu a vândut totul către Eurodesign Consulting în schimbul a doar 7.500 de euro. Astfel, firma fratelui Ioan a intrat în proprietatea casei la roșu și a unei suprafețe cumulate de 4.251 mp și a plătit, conform contractelor, numai 17.500 euro, o sumă mult subevaluată.
Remarcă: în acte, terenul de 2.724 mp a costat mai mult decât unul de 1.527 mp care însă avea și o construcție pe el.

8) Băieții administratorului de la Frasin au fost angajați la Primăria Iași

De casa de la Bucșoaia are grijă Ioan Grefelian. De la el a cumpărat Luminița Sălceanu (fosta șefă a Servicii Publice, companie a Primăriei) casă și teren în Frasin. Și tot Grefelian a intermediat tranzacția Lăzărescu+Eurodesign. Ambii băieți ai lui Grefelian (Mihai și Gabriel) au fost angajați la Servicii Publice, firma de spații verzi a Primăriei Iași.

S-a investit în stâlpi sculptați și ușă monumentală, de lemn masiv

Întrebările REPORTER pentru Mihai Chirica
Pentru că subiectul nu are legătură directă cu Primăria Iași, la recomandarea lui Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primarului, REPORTER DE IAȘI i-a trimis întrebările direct lui Mihai Chirica, pe WhatsApp. „Cred că ați greșit!”, a fost reacția primarului.
Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat săptămâna trecută primarului Mihai Chirica și la care acesta nu a răspuns până la ora publicării acestui articol:
1) În condițiile în care, în mai multe rânduri, fratele dvs. a declarat că nu are nicio legătură cu activitatea Eurodesign Consulting, că figurează formal ca asociat, precizați sursele de venituri ale firmei, aferente perioadei 2007-2018. Concret, de la ce firme a avut încasări Eurodesign Consulting și ce servicii a prestat? Ne puteți oferi o listă cu fiecare sumă încasată corespunzător unei prestații (servicii sau produse), în spiritul transparenței activității demnitarilor aleși?

2) În perioada 2013-2018, Eurodesign Consulting a avut o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 1,1 milioane de lei. Echivalentul a aproximativ 240.000 de euro. Adică, chiar sub valoarea la care au fost evaluate, în 2018, de experți imobiliari achizițiile terenului, a casei la roșu, dar și lucrările efectuate (finalizare casă, construcție foișoare, biserică, iaz, pavaje, betonări etc). Cu alte cuvinte, achiziția casei și a terenului, dar și amenajările ulterioare ar fi costat mai mult decât cifra de afaceri însumată pe 7 ani. Cum explicați această situație?

3) Cum explicați realizarea acestei cifre de afaceri cu zero angajați? Ce prestații a putut efectua firma și către ce clienți? Ne puteți exemple concrete?

4) Locuitorii din Bucșoaia au afirmat că ați fost ultima dată pe proprietatea din Frasin, județul Suceava, de Revelionul trecut. Dacă vila și terenul nu sunt folosite nici de firma Eurodesign Consulting și nici de dvs. și familia dvs., atunci care mai este rolul acestora, la ce folosesc imobilele?

5) Care sunt planurile dvs. viitoare în legătură cu proprietatea din Bucșoaia (Frasin) Suceava? Cum explicați construirea unei reședințe de câteva sute de mii de euro într-un cadru natural deosebit de către o firmă cu activitate și cifră de afaceri lunară nesemnificativă? Cum poate folosi firma această vilă care nu este trecută nici la această oră în nomenclatorul oficial al pensiunilor din România și care nu are ca obiect de activitate turismul?

6) Cum explicați rezultatele financiare modeste ale Eurodesign Consulting din ultimii doi ani (profit în 2020 de 4.730 de lei și doar 3.543 lei anul trecut)?

Mihai Chirica, la o sărbătoare câmpenească alături de fratele Ioan (primul din dreapta) și unchiul Vasile, cel care i-ar fi donat zeci de mii de euro dintr-o pensie mică

Apartamentele și vilele lui Chirica
1) În 2011, Mihai Chirica a cumpărat o casă pe strada Tudor Neculai, acolo unde a locuit cu cea de-a doua soție, Ana Maria Fodoreanu și cele două fete ale lor. Vânzător a fost Andreea Melinte, fiica unui fost acționar Conest. Prețul de aproximativ 39.000 euro a fost achitat de Chirica cu bani donați de unchiul său, Vasile.
2) Chirica a stat mai mulți ani în chirie, într-o vilă Conest din Platoul Însorit (Galata). În 2019, s-a mutat într-o casă vecină, gard în gard, locuință ale cărei rate, a afirmat primarul, au fost achitate de soacra sa. Aici stă și în prezent.
3) În 2018, pe numele copilului său, Ștefan, din a treia căsătorie, pe atunci bebeluș, au fost achiziționate o construcție și un teren de 836 mp pe strada Manolache Drăghici, în apropiere de Bolta Rece. Proprietatea a costat 250.000 de euro și a fost cumpărată prin curator Silvia Chirica, mama primarului.

Recent, Chirica a scandalizat opinia publică pentru că Primăria pe care o conduce a emis certificatul de urbanism pentru noua casa care va fi construită pe numele fiului minor în doar 7 zile lucrătoare. Aceasta în condițiile în care ieșenii de rând așteaptă cu lunile eliberarea unor astfel de documente.
Mihai Chirica intenţionează, conform proiectului de autorizare, construirea unui conac având o suprafață de 860 mp. Pentru aceasta, el trebuie să demoleze actualul imobil, a cărui suprafață depășește 200 mp.
4) Și edilul și Cristina, soția sa, dețin câte un apartament de 3 camere (75 mp fiecare) pe bulevardul Independenței, în zona zero a orașului. În ultimii ani, Chirica l-a avut închiriat pe al său.

Fiica lui Cornel Brînză, sute de mii de lei care nu pot fi justificați
Săptămâna trecută, publicația 7IAȘI a relatat că fiica omului de afaceri Cornel Brînză a fost prinsă de ANAF cu venituri nejustificate de sute de mii de lei. „Inspectorii au verificat fiecare bănuț, fiecare cont, fiecare cheltuială și au audiat mai multe persoane, rude și chiar invitații de la nuntă și botez”, a menționat publicația.

Acțiunea de control a fost desfășurată de inspectorii Serviciului Verificări Fiscale. „O structură de elită a Fiscului cunoscută de publicul larg sub numele de «controlul marilor averi»”, a remarcat sursa citată.

Article image
Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact acele...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: