fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Concurs de vinuri spumante, la USV Iaşi

Concurs de vinuri spumante, la USV Iaşi


La Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi , mâine, 28 noiembrie 2022 va începe a patra ediție a Concursului de Vinuri Spumante Românești – singura competiție de acest gen din România. Vor fi propuse jurizării vinuri spumante de la majoritatea producătorilor români, unele fiind recent apărute pe piață, altele care vor fi lansate special cu această ocazie.

Jurizarea se va face după o fișă de degustare proprie, mai complexă decât cea standard de la Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV), astfel încât aprecierea finală să fie cât mai relevantă.

De asemenea, la ediţia din acest an, evaluarea probelor va avea loc simultan la Iaşi şi Bucureşti, din comisie făcând parte oenologi, degustatori ADAR (Asociaţia Degustătorilor Autorizaţi din România), dar şi cadre didactice de specialitate ale USV Iaşi.

„A fost păstrat un echilibru perfect la jurizare – numărul de jurați doamne-domni este același! Jurizarea se va face atât la general, cât și pe criterii relevante pentru consumator: metoda tradițională - metoda Charmat, spumante albe și spumante rosé, topul realizat de jurații de sex masculin, respectiv top feminin. În acest an, printre jurați se va regăsi un blogger străin: Anne-Wies van Oosten. Am cunoscut-o anul trecut în Ungaria, în excursia organizată pentru cei care au participat la concursul Web Wine Writing, și nu am ezitat să-i lansez invitația. Sunt convins că prin intermediul blogului ei, https://www.anne-wies.nl/ , vinul spumant românesc va fi mai bine cunoscut, și în Olanda”, a declarat Tiberiu Onuțu, organizatorul competiției.

Din comisia de la USV Iaşi vor face parte:

Valeriu Cotea

Cătălin ZAMFIR

Traian PETREA

Mihai-Cristian FOCEA

Gabriel STOICA

Lucia-Cintia COLIBABA

Bettina BUICAN

Camelia LUCHIAN

Cornelia FOCEA

Erzsebet DARABONT

Câteva date din cronologia vinului spumant românesc:

  • Ion Ionescu de la Brad era creditat ca fiind cel care a produs în 1841 prima dată „șampanie” (n.a. corect, vin spumant) în spațiul românesc. Surse mai noi îl menționează pe Jakob Aurelius Müller, superintendent la Biertan, care a produs vin spumant cu cel puțin 35 ani mai înainte.
  • Istoric vorbind, de-a lungul timpului au fost peste 30 de producători români de spumante.
  • Pivnițele Rhein & Co, Mott & Fils, Basilescu N St. Marceaux au fost cei mai cunoscuți producători de spumante din prima jumătate a secolului XX.
  • Vinurile Basilescu au primit permisiunea, de la francezi de a folosi denumirea „șampanie” pentru efervescentele lor https://cramabasilescu.ro/istoric/pre-1945
  • Astăzi sunt 29 de producători activi care au lansate pe piață aproape 150 de mărci de vinuri efervescente.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30