fbpx
 
Cadavrul unui scriitor ucrainean, care a fost răpit în timpul ocupației ruse, a fost găsit în groapa comună din Izium

Cadavrul unui scriitor ucrainean, care a fost răpit în timpul ocupației ruse, a fost găsit în groapa comună din Izium


Scriitorul ucrainean Volodimir Vakulenko a murit în Harkov, Ucraina, în perioada în care regiunea se afla sub ocupație rusă.

Trupul acestuia a fost înmormântat în orașul Izium, acolo unde a fost găsită o groapă comună în care erau aruncate aproximativ 400 de cadavre, după eliberarea orașului de către ruși, conform Meduza.

Vakulenko, care a scris poezii și cărți pentru copii, a dispărut în martie, când satul său, Kapitolivka, a fost ocupat de trupele ruse. Potrivit fostei sale soții, Iryna Novitska, alți localnici l-au denunțat ocupanților, după care au venit fie trupele ruse, fie autoritățile de ocupație și l-au luat.

Tatăl scriitorului a declarat poliției că, pe 23 martie, cinci persoane, probabil din așa-numita „Miliție Populară LNR”, le-au percheziționat casa. L-au luat pe Vakulenko, au condus un interogatoriu în timpul căruia l-au bătut și apoi l-au eliberat. A doua zi, două persoane au ajuns la casă într-o mașină cu marcajul „Z” și l-au luat din nou cu forța pe Volodimir Vakulenko. Nimeni nu l-a mai văzut în viață după aceea. Poliția ucraineană a deschis o anchetă penală în legătură cu răpirea lui.

În septembrie, când trupele ucrainene au eliberat regiunea Izium, în oraș a fost găsită o groapă comună care conținea cadavrele a aproximativ 400 de persoane care au murit în timpul ocupației. Tatăl lui Vakulenko a contactat poliția în octombrie pentru a le spune că este încrezător că unul dintre cadavre îi aparține fiului său.

Serviciul funerar local care s-a ocupat de înmormântări a ținut evidența cadavrelor. Jurnaliştii au folosit înregistrările pentru a stabili că Vakulenko a fost înmormântat la mormântul 319. O fotografie făcută înainte de a fi îngropat arată o parte a unui tatuaj pe braţ care arată ca unul pe care îl avea Vakulenko, precum şi documente cu numele lui Vakulenko.

Autoritățile din Harkov nu au confirmat inițial că trupul lui Vakuleno a fost găsit, în schimb au raportat că o femeie a fost îngropată la locul 319. Dar pe 29 noiembrie, șeful regional adjunct al poliției din Harkov, Serhii Bolvinov, a raportat că o analiză ADN a confirmat că Vakulenko a fost îngropat acolo. Potrivit lui Bolvinov, trupul lui Vakulenko avea două răni de gloanțe.

Potrivit publicației ucrainene Hromadske, locuitorii care au îngropat cadavre în timpul ocupației au spus că pe 12 mai, soldații ruși le-au ordonat să îngroape cadavrul unui bărbat care a fost găsit lângă Kapitolivka. Au spus că trupul lui zăcea în aer liber de mai bine de o lună.

 

Sursa: Știrile PRO TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: