fbpx
 
Un curs IT gratuit pentru elevii din mediul rural - IMPRESIILE ABSOLVENȚILOR

Un curs IT gratuit pentru elevii din mediul rural - IMPRESIILE ABSOLVENȚILOR


„Cursul a fost extrem de interesant, am învățat o mulțime de lucruri utile care mă ajută și la facultate”. Așa a caracterizat Daniel, unul dintre beneficiarii proiectului „DESTINE SCHIMBATE – cursuri IT pentru creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui”, inițiat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, cursul de Testing la care a participat și pe care l-a absolvit cu brio.

Proiectul, desfășurat prin Programul Active Citizens Fund România finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, s-a derulat pe parcursul întregului an 2022 și poate fi sintetizat astfel:

- 3 inspectorate școlare județene implicate – Iași, Botoșani și Vaslui;

- 8 licee din mediul rural vizitate;

- Peste 600 de liceeni au aflat că au șansa de a urma acest curs;

- 204 de elevi înscriși în proiect;

- 93 de absolvenți de bacalaureat participanți la cursurile Școlii Informale de IT;

- 41 de tineri au obținut diploma, recunoscută de ministerele Muncii și Educației, de absolvent al cursului de Testing (Quality Assurance).

Mai multe despre proiectul „Destine Schimbate”, văzut prin ochii a patru dintre beneficiarii săi, în testimonialele de mai jos.

Luca Silviu Laurențiu (Negrești, județul Vaslui): Un curs interesant, m-a pasionat zona de IT, deși sunt student la Științe Politice. Am văzut cursul ca o oportunitate și am profitat de acest lucru. Am de gând să lucrez în viitor în această zonă, pe un job de tester, chiar dacă part time, pentru a mă susține financiar în facultate.

Atmosfera a fost plăcută, mentorii și-au dat silința să ne explice în detaliu toate noțiunile, astfel încât să înțelegem bine ceea ce ne predau.

Magda Alupoaie (Răducăneni, județul Iași): Eu vin dintr-un liceu din mediul rural și nu am avut acces la prea multă informație din IT. Auzeam numai la profesori. Când am auzit de curs, am zis să mă înscriu și să învăț ceva nou, chiar dacă nu mă credeam bună pe asa ceva. Dar profesorii au fost foarte buni. Am fost la toate cursurile, am facut și proiectul (de absolvire, n.r.) și mi-a plăcut foarte mult. Acum sunt studentă la Facultatea de Agricultură, la Managementul afacerilor agricole. Cred că îmi va folosi foarte mult cursul, agricultura se dezvoltă pe partea de tehnologie, inclusiv în zona de testing software, așa că eu acum un avantaj cu acest curs absolvit. Aș dori foarte mult să găsesc un job part time pentru că am nevoie să mă întrețin singură.

Liviu Gurgu (Hălăucești, județul Iași): Acest curs era ceva nou, majoritatea din clasă s-au înscris, era ceva diferit, am vrut să încerc și eu. Nu au mai fost astfel de propuneri către noi, de a urma un curs de numai 2-3 luni, pe care să îl poți duce în mod real până la capăt. Sunt student la Psihologie și mă gândesc că acest curs îmi va folosi ca să găsesc un part time job. Orele au fost potrivite pentru sesiuni, unele cursuri au fost numai teorie, aș fi vrut mai multă practică. La sfârșit am avut proiectul de testare a site-ului Horeca Outlet. A fost o experiență în total pe plus, nu aveam cum să ies pe minus.

Andreea Călin (Flămânzi, județul Botoșani): Nu mă pricepeam la calculatoare și am crezut că va fi un curs în care îmi va fi greu. Dar totuși mi-am zis să încerc și iată că l-am dus până la capăt. Era o oportunitate să mă dezvolt. Mi-am zis că, vorba aia, Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă și-n traistă, de asta m-am gândit să încerc, să profit de ocazie, pentru că îmi va folosi pe viitor. Profesorii au fost deschiși la întrebări, ne-au dat multe exemple din experiența personală, iar proiectul meu a constat în căutarea unei aplicații pentru care să fac „test case” și un raport pentru bug-uri. A fost un proiect la care am muncit.

Proiectul „Destine Schimbate” este derulat de Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Informală, și beneficiază de o finanțare în valoare de 49.954 de Euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea angajabilității tinerilor din rural din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Proiectul beneficiază de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Iași, al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani și al Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30