fbpx
 
Decizia care schimbă secole de tradiție: rrom trimis în judecată pentru act sexual cu logodnica de 14 ani. Precedent istoric

Decizia care schimbă secole de tradiție: rrom trimis în judecată pentru act sexual cu logodnica de 14 ani. Precedent istoric


• Tânărul are peste 18 ani, fata era minoră, dar părinții știau și erau de acord

• Fata a rămas însărcinată, iar vestea n-a fost cu bucurie pentru procurori, care au scris rechizitoriul împotriva fericitului tată

Anchetatorii, pe cale să destrame tradiția rromă ancestrală a relațiilor în care erau implicați minori. În acest moment, pe rolul Judecătoriei Iași se află un dosar penal în care un tânăr din Ciurea este acuzat de act sexual cu o minoră de 14 ani. Cei doi au avut o relație cu permisiunea părinților fetei, dar acest lucru nu l-a scăpat de acuzație pe amorez.

Cu acordul părinților

Conform Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, la data de 12 septembrie 2019, lucrătorii Postului de Poliție Ciurea au fost sesizaţi de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași cu privire la faptul că „o minoră a fost internată la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie Elena Doamna cu diagnosticul de sarcină în 6 săptămâni, în urma raporturilor sexuale pe care le-a întreţinut cu o persoană majoră.”

Din probatoriul administrat, ulterior, de procurorul de caz a reieșit că, la începutul anului 2018, minora, în vârstă de 14 ani la acea dată, l-a cunoscut pe inculpatul care avea vârsta de 18 de ani împliniți, „între aceştia dezvoltându-se o relaţie de prietenie, iar la scurt timp cei doi s-au mutat împreună, având permisiunea părinţilor persoanei vătămate. În aceste condiţii, începând cu luna mai 2018, inculpatul major şi minora au întreţinut raporturi sexuale consimţite, în urma cărora cea din urmă a rămas însărcinată.”

Riscă închisoarea

Printr-un rechizitoriu emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi la data de 19 decembrie 2022, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului, sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu minor în formă continuată. Codul Penal prevede că „raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum şi orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise cu un minor cu vârsta între 13 şi 15 ani se pedepsesc cu închisoarea de la unu la 5 ani.”

Sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași

Conform unor informații deținute de REPORTER, atât fata, cât și bărbatul au numele de familie Stănescu, unul foarte des întâlnit în comunitatea rromă din Ciurea.

Dosarul penal a primit luna trecută verdict favorabil de judecată din partea unui magistrat de la Camera Preliminară, dar inculpatul poate ataca decizia cu contestație. După rămânerea definitivă a acestei sentințe, procesul se va judeca pe fond.

Fenomen național

Relațiile sexuale cu/între minori, însoțite deseori de căsătorii, au fost o tradiție în comunitățile rrome, iar mediatizarea acestui tip de mariaj în spațiul public a stârnit controverse și proteste din partea ONG-urilor care militează pentru drepturile copiilor. În ciuda prevederilor din Codul Penal, reacția autorităților a fost, mult timp, mai puțin evidentă.

În același timp, în România, relațiile sexuale cu minore – indiferent de origine -, care deseori rămân însărcinate, s-a transformat într-un fenomen. Astfel, dintre cele 198.302 de nașteri înregistrate în România în 2020, 731 proveneau de la fete sub 15 ani și 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Județul Iași ocupa, la acel moment, a patra poziție pe țară: 719 adolescente deveniseră mame în 2020. Raportat la țările Uniunii Europene, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) proveneau din țara noastră! Lipsa de educație și accesul scăzut la servicii medicale reprezintă principalele cauze ale acestui fenomen.

În acest moment, în Parlament se află în dezbatere un proiect de lege care prevede că actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

Article image
Sorin Irimia construiește locuințe și birouri pe terenul său Toți vecinii folosesc un drum care îi aparține pentru a ajunge la proprietățile lor Patronul Tehnostar va închide accesul, iar cei care locuiesc în zonă se opun Un alt drum trecea prin spatele Pleiada, dar tot proprietarii l-au închis O vecină a lovit intenționat mașina lui Sorin Irimia, parcată în fața firmei Oamenii se șicanează în trafic, se înjură când se...
Autor cristi tanasa Anchete 16 Mai 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: