fbpx
 
SkyCity: Invenţia celor trei „Zuckerbergi” de la Racoviţă

SkyCity: Invenţia celor trei „Zuckerbergi” de la Racoviţă


Planuri mari pentru firma unor elevi de la unul dintre cele mai prestigioase colegii din Iaşi. La fel ca fondatorul Facebook, Mugur, Paul şi Răzvan au de gând să rupă gura târgurilor din lume cu o reţea de socializare. Elevi în clasa a XII-a la „Emil Racoviţă”, şi-au făcut deja firmă. Colegii lor beneficiază de munca IT-iştilor adolescenţi, având la dispoziţie o platformă menită să-i ajute la învăţarea de programe.  

 

Trei elevi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Mugur Tomiţă, Paul Bîrgăoanu şi Răzvan Apostu, au încheiat prin intermediul firmei pe care o deţin, SkyCity Network SRL, un parteneriat cu şcoala unde învaţă.

 

Director: „Unică în România”

Cei trei elevi au creat şi organizat o platformă educaţională, ce îi va ajuta pe colegii lor să înveţe limbaje de programare care necesită executare la nivel de server. Astfel, beneficiarii vor avea posibilitatea să înveţe programe PHP, MySQL, HTML sau CSS cu ajutorul unui cont de acces la unul dintre servere. „Este o iniţiativă, cred, unică în România. Vorbim de competenţe digitale, antreprenoriale, interpersonale. Toate acestea au fost posibile evoluţiei lor în şcoala noastră. Le oferă colegilor şansa să opereze cu o platformă realizată de ei în luna octombrie a anului trecut“, spune directorul colegiului, profesor Mihaela Gotcu.

 

Nişte mici Zuckerberg

Bazele firmei celor trei elevi din clasa a XII-a au fost puse în urmă cu doi ani, când au participat la Timişoara la un concurs-seminar. „Au pornit acest proiect ambiţios şi s-au bătut la Timişoara cu oameni care aveau copii de vârsta lor. Firma este doar meritul lor. Eu mi-am făcut treaba doar la şcoală. Trebuie spus că ei pun la dispoziţie, fără a câştiga bani, propriile lor servere şi idei pentru a-i ajuta pe colegii lor. Dar marele lor proiect este o reţea de socializare. Deşi nu vor să recunoască, ambiţia lor este să ajungă la fel de faimoşi precum Zuckerberg. Nici el nu-şi imagina unde se va ajunge când era în camera lui de cămin şi a creat Facebook“, zice, mândru de elevii săi, profesorul de informatică Marinel Şerban.

Paul Bîrgăoanu şi Mugur Tomiţă, asistaţi de profesorul Marinel Şerban, cel care i-a îndrumat pe calea IT-ului

 

Nu aveau legătură cu informatica

Iniţial, cei trei băieţi nu erau pasionaţi de informatică, după cum chiar ei declară. „De-abia din liceu am deprins tainele informaticii. Domnul profesor ne-a arătat bazele şi ne-a învăţat să scriem un cod, ajutându-ne să ne structurăm gândirea. După participarea la primele concursuri, au început să apară primele jocuri şi proiecte. Primul joc a fost «Clicker Guy», făcut în clasa a IX-a. În urma acestui proiect ne-am format noi trei ca un grup. Am continuat să învăţăm foarte mult în particular. Mergeam acasă la câte unul dintre noi sau prin cafenele. A urmat prima aplicaţie pe Android, «Counter». Inspiraţi de jocul «Temple Run», am creat «Colour If», un joculeţ cu animale marine. Pe urmă, am făcut «Packmen», pentru PC, care se plimba prin subteranul New-York-ului“, povesteşte Paul.

 

Pasul mare spre reţeaua de socializare

Convinşi că pot crea ceva mult mai mare decât făcuseră până atunci, cei trei băieţi au creat SyCity. „Pentru a avea cât mai multă experienţă, am început să facem site-uri pentru diverşi prieteni, precum şi alte proiecte, de dezvoltare web. Am vrut să facem ceva mult mai mare, care să ne pună minţile la contribuţie. Aşa am ajuns să facem SyCity, o reţea de socializare. Am început cu Androidul, dar ne-am dat seama că avem nevoie şi de iOS. Răzvan este cel care se ocupă de iOS şi pentru a putea programa, aveam nevoie de MAC. Am închiriat un server din străinătate. Avea întârzieri mari, a fost foarte greu de lucrat“, explică Mugur.

 

„Vorbim de competenţe digitale, antreprenoriale, interpersonale. Toate acestea au fost posibile evoluţiei lor în şcoala noastră” ,Profesor Mihaela Gotcu, director Colegiul „Emil Racoviţă”

 

Vor să se extindă şi în străinătate

În momentul de faţă, reţeaua lor de socalizare a ajuns la aproximativ 10.000 de utilizatori, iar tinerii speră ca anul acesta să se extindă în toată ţara, după care să poată opera şi în străinătate. „Suntem în discuţii pentru parteneriate în Bucureşti şi ne dorim să ne extindem la nivel naţional. Sperăm ca anul acesta să fim în toată România şi, de ce nu, să ajungem şi în străinătate în câţiva ani. Cel mai important pentru noi este creşterea numărului de utilizatori. Când vom putea vorbi de câteva zeci de mii de utilizatori, de atunci se va putea vorbi şi despre bani. Foarte important va fi şi faptul dacă aceşti utilizatori vor fi doar din România sau vom putea aduce cât mai mulţi din străinătate. Dinamica aplicaţiei este foarte importantă“, adaugă Mugur.

 

Mai multe proiecte

Conştienţi că nu le va fi simplu să ridice reţeaua de socializare foarte uşor, băieţii au şi alte proiecte. „Vrem să semnăm nişte contracte cu nişte cafenele. Avem un modul prin care managerul poate şti oricând câţi oameni sunt în cafeneaua lui, ce comandă fiecare. Astfel îşi poate monitoriza foarte bine afacerea. Până la urmă, activăm în domeniul IT şi avem şi acţiuni de outsourcing, realizăm site-uri, unităţi grafice, aplicaţii. Avem cu ce să ne susţinem, separat de reţeaua de socializare. Idei avem destule şi suntem convinşi că firma va merge mai departe cu sau fără reţeaua de socializare“, precizează Paul.

 

Interfaţa SyCity, marea speranţă a celor trei elevi de la Racoviţă

 

Decişi să rămână în ţară

Chiar dacă activează într-un domeniu unde se plăteşte foarte bine în străinătate, tinerii sunt decişi să-şi continue studiile în România şi să-şi dezvolte afacerea. „Vrem să rămânem în ţară, la Iaşi. Vom urma facultăţi ieşene, iar în paralel vom continua cu firma. Sperăm ca în facultate să ne ridicăm firma şi să ajungem să facem bani aici, în Iaşi“, spune Mugur.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: