fbpx
 
Universitatea Tehnică Iași obține „gradul de încredere ridicat” în urma unei evaluări ARACIS

Universitatea Tehnică Iași obține „gradul de încredere ridicat” în urma unei evaluări ARACIS


Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a primit certificatul care atestă obținerea „gradului de încredere ridicat” în urma unei evaluări realizate în 2015 de către o echipă a Agenției Române de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Certificatul a fost înmânat personal conducerii TUIASI într-o ceremonie festivă care a avut loc vineri, 12 mai 2017, la începutul ședinței Senatului, de către prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu, președintele ARACIS.

 

„Relația mea cu universitatea este una mai veche pentru că sunt un inginer constructor și am fost la multe evaluări la această instituție de învățământ superior. Educația inginerească are rolul ei bine definit pentru că inginerii sunt cei care produc «artefacte», acele «lucrări de artă» care ne înconjoară permanent. Oriunde mergem găsim o lucrare inginerească. De aceea această educație este foarte căutată și la nivel național, și internațional. Îmi aduc aminte că acum doi, trei ani, în Germania, care dispune de multe școli tehnice, era nevoie de 66.000 de ingineri, fiind foarte multe locuri disponibile”, a declarat prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu.

 

TUIASI a fost evaluată în cadrul proiectului european „Dezvoltarea și consolidarea culturii calității la nivelul sistemului de învățământ superior românesc - QUALITAS”, fiind una dintre cele 20 de universități din țară evaluate din totalul de 101 avute în vedere de către ARACIS. „Gradul de încredere ridicat” obținut de către TUIASI este calificativul maxim pe care-l putea obține o instituție ce a fost evaluată în cadrul acestui proiect. „Printre cele 20 bineînțeles că nu putea să nu facă parte și Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași. Pe această cale vreau să mulțumesc colectivului care a depus eforturi să facă toată documentația și pentru modul în care, în cadrul vizitei, a răspuns solicitărilor din partea evaluatorilor. A fost un mod exemplar – mulțumesc public pentru sprijinul acordat”, a spus prof. univ. dr. ing. Iordan Petrescu în plenul Senatul.

 

Evaluarea realizată este valabilă până în anul 2020, certificatul care atestă gradul de încredere fiind înmânat rectorului universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Acesta i-a mulțumit președintelui ARACIS pentru că a oferit personal această distincție și a precizat în plenul Senatului că certificarea confirmă poziția Universității Tehnice în rândul instituțiilor recunoscute la nivel național. „Sunt deosebit de onorat să primesc această diplomă care atestă calificativul de «grad de încredere ridicat» acordat universității noastre. Acest moment reprezintă o recunoaștere a excelenței în educație și cercetare, o recunoaștere a tradiției universitare, mereu la cel mai înalt nivel, al Politehnicii ieșene. Mulțumesc colegilor care au elaborat Raportul de autoevaluare în anul 2015, o echipă coordonată de domnul rector Ioan Giurma, și mulțumesc în mod deosebit tuturor colegilor din universitate prin ale căror rezultate ne-am putut menține la acest nivel”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

 

Ședința Senatului, incluzând momentul festiv, a fost prezidată de către prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu, președintele Senatului al TUIAȘI. În discursul său de la începutul manifestării, acesta a accentuat faptul că a existat de-a lungul timpului o relație foarte bună între TUIASI și ARACIS, dându-l exemplu pe prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, cadru didactic al Facultății de Automatică și Calculatoare, actualul președinte al Filialei Iași a Academiei Române, care a fost mai mulți ani președinte al unei comisii de experți permanenți ai ARACIS și care a contribuit substanțial la organizarea evaluării calității în învățământul superior. „Sub coordonarea sa, la Iași a fost inițiat și realizat un manual al procedurilor care este și astăzi folosit și actualizat, despre care toți colegii din țară au spus că este un bun exemplu. Dintotdeauna noi, atât în calitate de evaluatori, cât și în calitate de evaluați, am avut o relație constructivă, colegială, cu echipele ARACIS care ne-au vizitat și cu respectivii colegi care s-au ocupat de evaluare”, a punctat prof. univ. dr. ing. Doru-Adrian Pănescu.

 

Președintele ARACIS a participat la Iași în calitate de invitat și la lucrările Conferinței Naționale CREDING organizată de TUIASI, care s-a desfășurat timp de două zile, 11 și 12 mai 2017, și în care s-a dezbătut despre „Educația inginerilor în secolul XXI”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30