fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Culmea ipocriziei: incompatibilul Axinte vrea în Schengen

Culmea ipocriziei: incompatibilul Axinte vrea în Schengen


ANI cere suspendarea mandatului său de deputat, pentru afaceri oneroase, dar Vasile Axinte dă lecții. Comedie în trei acte. 1. România nu e primită în Schengen, una din principalele cauze fiind corupția. 2. Un deputat ieșean scrie o declarație politică având titlul: „Va ajunge România țară Schengen?”. 3. Deputatul respectiv este Vasile Axinte (PSD Iași), care tocmai a fost găsit incompatibil de ANI pentru că firma sa avea contracte cu Primăria Pașcani, unde el era viceprimar.

 

Justiţiarul de serviciu al PSD Iaşi, deputatul Vasile Axinte, a fost prins de ANI cum îşi pasa contracte publice pe firmele proprii. Aceste fapte pentru care ANI l-a declarat incompatibil s-au petrecut în perioada în care Axinte deţinea funcţia de viceprimar al municipiului Paşcani. Parlamentarul riscă să fie exclus din PSD. În locul lui ar putea fi numit următorul pe listă, respectiv Bogdan Cojocaru, fost lider al TSD Iaşi.

 

Facturi de 54.300 lei

„Vorbesc de pace şi arată armele”. Cam în aceeaşi notă ca în piesa celor de la Paraziţii se prezintă şi deputatul PSD de Iaşi, Vasile Axinte, descoperit recent în stare de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

Potrivit ANI, în perioada 2012 - 2013, S.C. Rom-Elada S.R.L., societate în cadrul căreia deputatul Axinte, viceprimar al municipiului Paşcani în acea perioadă, a deţinut funcţia de administrator şi calitatea de asociat, a desfăşurat operaţiuni comerciale cu Primăria municipiului Paşcani, prin emiterea unui număr de 16 facturi fiscale reprezentând plata pentru furnizarea de bonuri valorice de carburant, în valoare totală de 54.300 lei. Vasile Axinte a încălcat astfel dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003 privind prevenirea şi sancţionarea corpupţiei.

 

Ieșenii au aflat că au un deputat pe nume Vasile Axinte abia când ANI l-a declarat incompatibil

 

Dă-i cu „țărișoara”

Ca şi cum nimic nu s-a fi întâmplat, parlamentarul trimis de ieşeni la București proclamă de la tribuna Parlamentului nevoia României de a intra în Schengen. Într-o declaraţie politică făcută în cursul zilei de marți, 13 iunie, incompatibilul din PSD pozează într-un slujitor al intereselor majore ale statului, militant împotriva corupţiei şi al aderării România ca „ţară Schengen”. „De ce nu devine România stat Schengen şi care sunt interesele şi ale cui ca România să nu facă parte cu drepturi depline din marea familie europeană? Este posibil ca în viitorul apropiat, din cauza presiunilor din mediul intern pentru statele membre, spaţiul Schengen să nu îşi mai poată susţine utilitatea ceea ce ar fi o lovitura grea dată nu numai României ci şi Europei, în integralitatea sa. România se află încă la graniţa spaţiului Schengen doar din cauza unor decizii politice deşi a făcut eforturi considerabile pentru securizarea frontierelor şi îndeplinirea tuturor parametrilor tehnici impuşi iar realitatea a demonstrat ca frontierele României sunt frontiere sigure!”, a spus deputatul de Paşcani.

Deputatul a omis să precizeze tocmai cauza primară a împotrivirii unor ţări ca România să acceadă în spaţiul Schengen, şi anume corupţia sistemică, fenomen care îl include, conform cererii ANI, și pe deputatul Vasile Axinte.

 

Zona Schenghen, o hartă pe care România, Bulgaria și Croația încă nu încap

 

Maricel Popa: „Nu știam”

Deşi Vasile Axinte a fost declarat incompatibil în urmă cu o săptămână, Maricel Popa, liderul interimar al PSD Iaşi, nu a luat act de această problemă din curtea sa nici până la acest moment. „Nu cunosc de ce se face vinovat. Nu am apucat să mă aud cu dumnealui. Vom discuta mâine la şedinţă (n.r. Biroul Permanent Judeţean) această problemă, să vedem ce decizie luăm. M-am întâlnit săptămâna trecută cu el şi nu mi-a prezentat situaţia asta. Dacă ANI consideră stare de incompatibilitate, în locul lui Vasile Axinte intră atunci următorul de pe listă, respectiv Bogdan Cojocaru”, a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Bogdan Cojocaru a fost consilier personal al lui Maricel Popa, pe vremea când acesta ocupa postul de secretar de stat în Ministerul Economiei, iar în prezent ocupă funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret şi consilier judeţean.

 

 „Nu s-a pus problema suspendării mele din partid și nici nu mă aștept la o astfel de decizie. Atât timp cât eu mă simt nevinovat, îmi simt mandatul în siguranță. Am contestat măsura ANI și aștept ca instanța să ia o hotărâre”, Vasile Axinte, deputat PSD Iași

Lista incompatibililor ieşeni

În anul 2014, deputatul ieşean, Anton Doboş a fost declarat în stare de incompatibilitate de către ANI, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de deputat şi calităţile de administrator la S.C. E.ON Moldova Distribuţie S.A. (20 decembrie 2012 – 28 mai 2013) şi cenzor supleant la S.C. Romtrack S.A. (20 decembrie 2012 – 22 iulie 2013).  

 

Constantin Adăscăliței, pedepsit pentru un mizilic de 3.354 de lei

 

Un an mai târziu, ANI a cerut încetarea mandatului deputatului Constantin Adăscăliţei, după ce acesta a fost găsit în stare de incompatibilitate. Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în 15 iunie 2012, că Adăscăliţei, consilier judeţean la Consiliul Judeţean Iaşi la data finalizării raportului de evaluare, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât firma la care acesta era asociat, SC Olimpic 2000 SRL, a încheiat, în martie 2009, un contract în cuantum de 3.354 de lei cu SC Lucrări Drumuri şi Poduri SA, societate comercială al cărei unic acţionar era CJ Iaşi, încălcând, astfel, prevederile articolului 90 din Legea 161/2003. În urma acestui scandal, deputatul şi-a depus mandatul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: