fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Decăderea Spitalului Căi Ferate: locul 4 din 5 la competenţă

Decăderea Spitalului Căi Ferate: locul 4 din 5 la competenţă


În urma evaluărilor făcute de Ministerul Sănătăţii în urmă cu şase ani, spitalul a fost inclus în clasa a IV-a, fiind considerat unitate medicală care se limitează la afecţiuni cu grad mic de complexitate. Cu toate acestea, aici se tratează anual circa 10.000 de bolnavi. Însuşi actualul manager a fost acuzat de malpraxis, dar a câştigat procesul. Două cazuri care au pus sub semnul întrebării competenţa unui spital din Iaşi.

 

Managerul spitalului, Mihai Glod, consideră că unitatea spitalicească pe care o conduce este încadrată în mod eronat în gradul IV, deoarece colegii săi fac intervenţii chirurgicale complexe. „Până la introducerea criteriilor de clasificare, eram catalogaţi ca spital universitar general, ca oricare altul. Criteriile au fost arbitrare şi nu cred că se mai justifică. Nu avem secţie de pediatrie, neonatologie, ginecologie şi nici nouă linii de gardă pentru că nu se justifică. În aceste condiţii, la noi, tariful pe cap ponderat este de 1.450 de lei, faţă de 1.800 de lei la un spital de categorii superioare. Asta nu înseamnă că nu rezolvăm cazuri complexe. Avem cazuri de complexitate ridicată, care ne vin de la spitale de grad I sau II din judeţele limitrofe. Au fost operate cu succes cazuri de duodeno-pancreatectomii, peritonite neglijate sau rectocolectomii, care ţin de competenţa unor clinici universitare, de gradul I“, susţine managerul Glod.

 

Decontări mai mari de la Casă

Deşi face parte dintr-o categorie inferioară în clasificarea ministerului, spitalul primeşte anual peste 16,5 milioane de lei de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Iaşi. „Media valorilor lunare încasate de la Casă este de 1,3-1,5 milioane de lei. Sumele sunt ceva mai mari comparativ cu valorile primite înainte de evaluarea făcută de minister“, adaugă Mihai Glod.

Din cauza clasificării, spitalul are doar două linii de gardă, medicii având printre cele mai mici salarii din sistemul sanitar ieşean. Totuşi, un medic de la anatomie patologică poate lua şi 20.000 de lei salariu, iar un chirurg 12.000 de lei.

 

Glod, acuzat că a mutilat o femeie

În 2009, Georgeta Dosanu a rămas fără un picior după ce a fost internată pentru o cangrenă la Spitalul CF. Ea a acuzat faptul că „în urma tratamentului şi a îngrijirilor necorespunzătoare primite în cadrul spitalului sub observaţia doctorului Mihai Glod i-a fost amputat membrul stâng inferior”.

Actual manager al unităţii medicale, dar şi spitalul, au fost daţi în judecată, cerându-li-se daune de 3 milioane de lei. În primă instanţă, femeii i s-a dat dreptate şi a primit daune de 160.000 de lei. În apel, însă, Dosanu a pierdut procesul definitiv.

 

 Circa 16,5 milioane de lei primeşte acest spital de la Casa de Asigurări

 

Soţul victimei de la Spitalul CF: „Dacă n-o duceam la Spiridon, o pierdeam”

Detalii despre cazul zguduitor al unei femei la a cărei operaţie de la Spitalul Căi Ferate Iaşi a luat foc instrumentarul medical. Soţul acuză medicii şi povesteşte coşmarul prin care a trecut pacienta medicului Ioan Simon.

 

Ieşeanul care îi acuză de vătămare corporală din culpă pe medicii de la Spitalul Căi Ferate ce i-au operat soţia de tiroidă povesteşte că, după intervenţie, a fost asigurat că totul a decurs normal şi nu a fost informat că electrocauterul ar fi luat foc. Femeia a fost externată, în octombrie anul trecut, cu arsuri pe gât, pareză a coardelor vocale şi, ulterior, i-a fost deschisă traheea, fiindu-i montat un tub care să permită trecerea aerului.

 

Soţ: „Eu îi ţineam masca de oxigen la ATI”

REPORTER DE IAŞI: - Ce v-au spus medicii după intervenţia chirurgicală de extirpare a tiroidei din septembrie 2016, la care a fost supusă soţia dvs.?

E.A.: - Operaţia a durat aproximativ două ore, după care medicii mi-au spus că totul a decurs normal, fiind doar „ceva probleme respiratorii”. Nimeni nu mi-a spus că, în timpul operaţiei, electrocauterul ar fi luat foc sau ar fi fost alte probleme.

- Cum s-a simţit doamna după intervenţie?

- Se simţea foarte rău. Nu putea să respire şi a fost intubată de mai multe ori. Veneau şi mă întrebau dacă are astm, dar le-am spus că nu. Au fost momente în care eu îi ţineam masca de oxigen la ATI. Eram disperat. Le spuneam: „Faceţi ceva! Nu vedeţi că nu poate respira!?”

- Ce informaţii v-au dat medicii referitor la evoluţia postoperatorie?

- A venit rezidenta. Anestezista a venit de mai multe ori. Erau depăşiţi de situaţie. Spuneau că o să fie bine, dar era din ce în ce mai rău. Am insistat să o ducă la Spitalul „Spiridon”. Dacă nu insistam, acum era pierdută.

 

Pentru a putea respira, pacientei i s-a introdus un tub în trahee

 

„Soţia s-a izolat”

- Când a fost transferată la „Spiridon”?

- Atunci, în noaptea de 7 spre 8 septembrie. Aici au constatat că se instalase „pneumotoraxul bilateral” (acumulări de aer în spaţiul dintre plămâni şi peretele toracic - n.r.), fiind  transferată la Clinica de Pneumologie. Apoi a fost transferată din nou la Spitalul Căi Ferate, de unde a fost externată de-abia pe 4 octombrie, cu pareză a coardelor vocale. După câteva zile, a ajuns din nou la „Spiridon” pentru că nu putea să respire. Acolo i-au făcut traheostomie (intervenţie prin care i-a fost deschisă traheea şi montat un tub care să permită trecerea aerului - n.r.).

- Cine credeţi că este vinovat pentru situaţia în care se află acum soţia?

- Consider că este o eroare a medicilor. Am încercat să mergem înainte şi să ferim copiii de adevăratele greutăţi. Este foarte greu. Soţia s-a izolat, a mers şi trebuie să mai meargă la psihoterapie. Este nespus de greu.

 

Aproape de dezastru

E.G.A (49 de ani) a suferit, pe 7 septembrie 2016, o intervenţie de extirpare a tiroidei la Spitalul Căi Ferate. Operaţia a fost efectuată de către chirurgul Ioan Simon, din echipa medicală făcând parte anestezistul Monica Gheorghiu şi doi rezidenţi. Pacienta, care a intrat pe picioarele ei în spital, a fost externată după o lună cu arsuri pe gât, pareza coardelor vocale şi grave probleme de respiraţie. Din documentele medicale pe care le deţine E.G.A. rezultă, printre altele, că arsurile s-au produs “prin acţiunea flamei produse de electrocauter”, ieşeanca susţinând că nici ea şi nici soţul ei nu au fost informaţi, iniţial, că aparatul ar fi luat foc în timpul intervenţiei. Pacienta a depus plângere penală împotriva medicilor. Zilele acestea ea va fi supusă unei intervenţii de fixare prin operaţie a coardelor vocale la cartilajul tiroid la o clinică din Cluj-Napoca.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30