fbpx
 
Mărturiile viitorilor ingineri: cum le-a schimbat viața studenția la TUIASI (I)

Mărturiile viitorilor ingineri: cum le-a schimbat viața studenția la TUIASI (I)


Studenții au fost dintotdeauna blazonul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În sălile și laboratoarele universității aceștia s-au format alături de profesori, iar în Campusul „Tudor Vladimirescu” au trăit adevărata viață de student. În acest an, în care admiterea la TUIASI a devenit mai simplă, fiind nevoie de un singur dosar și o singură taxă de admitere pentru a te înscrie la toate cele 11 facultăți, experiența lor e grăitoare pentru absolvenții de liceu care vor să vină să studieze la TUIASI.

 

Fii și tu student la TUIASI! Inovăm împreună

 

 

Mihăiță Olar, student în anul I la master, la specializarea Biomateriale polimerice și bioresurse de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului, TUIASI

„Am venit la TUIASI pentru a studia chimia, deoarece mi se pare o știință foarte interesantă, care se ocupă de studiul oricărei interacțiuni între substanțe, dintre oameni. Chimia se poate rezuma și la reacțiile neuronale care se desfășoară acum, în creierele noastre, în timp ce vorbim. Pot să spun că mă interesa fiecare știință naturală în mod aparte și știam că aici, la Facultatea de Ingineria Chimică și Protecția Mediului, era combinată și partea teoretică, cea «de poveste» a chimiei, cu partea practică a ingineriei, dar și cu puțină fizică și matematică. Așa cum i se cuvine mamei tuturor științelor. Tinerii ar trebui să vină aici pentru a dobândi o atitudine și o gândire de inginer – o persoană care poate să rezolve foarte multe probleme cu ceea ce are, nu ceea ce așteaptă să primească. Facultatea te pregătește cu o gândire critică și setată pe rezolvarea problemelor. O gândire care se poate aplica foarte ușor în industria chimică, deoarece foarte multe produse pe care le vedem zi de zi au în spatele lor chimie - alimentația, cosmeticele, antibioticele. Chiar și telefoanele inteligente au un ecran cu display LCD cu cristale lichide care au fost dezvoltate tot de chimiști; profesorii mei astea au studiat acum 30 de ani la doctoratele lor.”

 

 

Doru Bunduc, student în anul al II-lea de master la Facultatea de Știinta și Ingineria Materialelor, TUIASI

„Am finalizat al doilea an de master de la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, iar din toamnă mă voi înscrie și la un doctorat pentru că mi-au plăcut foarte mult acești ani. Materialele sunt baza la orice, totul pleacă de la ele, iar dacă reușești să optimizezi un material, atunci automat ceea ce urmează după poate fi îmbunătățit. E ca și cum ai elimina cauza unei probleme încă de la început. Recomand viitorilor studenți să aleagă Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași și să trăiască viața din campus, pentru că este una dintre cele mai frumoase păriți ale studenției. Orice student ar trebui să stea în cămin, pentru că aici viața este diferită, este o experiență constructivă, pozitivă. De asemenea, să nu se dea nicio clipă bătuți, să fie puternici, pe poziție. Începutul este greu în orice domeniu, nu doar la școală, însă chiar dacă partea de acomodare este cea mai grea, merită. Pentru mine, începutul a fost fără probleme, mă simțeam ca și cum aș fi fost la facultate dintotdeauna.”

 

 

Alice Mătăsel, studentă în anul al II-lea la specializarea Inginerie Industrială de la Facultatea de Textile - Pielărie şi Management Industrial

„Facultatea de Textile - Pielărie şi Management Industrial de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» dezvoltă generaţii de studenţi care realizează produse de la partea de creaţie până la realizarea tehnică. Aici, noi învăţăm toţi paşii până la crearea produsului final, de la proiectarea tiparelor, la printarea lor la plotter şi coaserea lor. Este o facultate care, pe lângă dezvoltarea în domeniul textilelor, confecţiilor, pielăriei, te ajută şi în domeniul afacerilor, fiind o secţiune de Inginerie şi Management, unde faci întreprinderi simulate, studenţii au ocazia să îşi dezvolte firme, se fac şi târguri cu alte universităţi. Sunt pasionată încă de la vârsta de 12 ani de voluntariat, iar aici am avut ocazia să îmi dezvolt abilităţi de leadership si management. Cred că toţi studenţii ar trebui să fie implicaţi în acţiuni de voluntariat, pentru că atunci când ieşi în societate nu este îndeajuns să cunoşti doar anumite lucruri, ci este bine să ştii să le aplici, să interacţionezi cu un grup de persoane. Recomand elevilor să aleagă TUIASI dacă vor îşi dezvolte abilităţile profesionale şi sociale, însă mai ales pentru că, după terminarea studiilor, ai un loc de muncă asigurat. La noi, 98% dintre studenţii care termină sunt deja angajaţi încă din anul al IV-lea, pentru că inginerii din acest domeniu sunt foarte căutaţi de firme.”

 

 

Andrei Rățoi, student în anul al IV-lea la specializarea Construcții de autovehicule de la Facultatea de Mecanică, TUIASI

„Pe cei care își doresc sau visează să construiască mașini îi sfătuiesc să vină la Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași. Am rămas surprins că acum, la finalul anului al IV-lea, sunt capabil să concep mare parte din sistemele mecanice dintr-un autovehicul, lucruri care în gimnaziu mi se păreau abstracte, imposibile. Acum totul pare clar, nimic nu pare dificil de abordat. Încă de mic am fost pasionat de domeniul tehnic. Și acum mai am desenele și schițele pe care le făceam la zece ani, prin care încercam să-mi optimizez singur jucăriile. Le desfăceam și încercam să aflu cum funcționează, vedeam ce pot să iau de la una ca să pun la alta, să le îmbunătățesc.

În clasa a IX-a mă gândeam să dau la Medicină, însă mi-am dat seama că am o pasiune pentru latura tehnică și ar fi păcat să nu o materializez prin studiu. Îmi spun și astăzi că am făcut o alegere foarte bună, iar dacă aș da timpul înapoi, tot asta aș face. Cei care sunt pasionați de domeniul auto chiar au ce învăța aici și vor fi surprinși de spiritul și de energia facultății, care este implicată mereu în activități și proiecte. Nu va fi doar de studiat și de învățat, ci vor fi și foarte multe lucruri practice. Participând la mai multe concursuri am fost cazat și în alte campusuri ale universităților, iar cei de acolo păreau mai izolați. La noi campusul este un mic oraș, în permanență găsești pe cineva pe stradă sau pe cineva plin de viață cu care să vorbești.”

 

 

Adi Cătălin Popa, student în anul al IV-lea la specializarea Inginerie energetică de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, TUIASI

 „M-au convins mai multe lucruri să vin la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată. Am căutat pe Internet, am ascultat păreri și de la alți prieteni care erau studenți și am găsit peste tot că TUIASI este una foarte bună și că studiul aici te ajută să îți găsești cu ușurință un loc de muncă. Apoi am văzut că există condiții bune în Campusul «Tudor Vladimirescu» și că facultatea are profesori foarte buni și serioși, dar este aproape și de campus. Din toamnă mă gândesc să mă angajez – doar dacă nu vrei nu găsești, sunt încrezător că nu voi avea probleme. M-a ajutat mult și faptul că am fost mereu înconjurat de prieteni în campus. De cele mai multe ori a fost liniște, dar mereu ai ce să faci, unde să mergi, chiar și când rămâi fără mâncare primită de acasă poți apela la colegi. Orice ar fi, nu te plictisești niciodată. Dacă te gândești bine, când termini facultatea poți să te angajezi la orice firmă, cam toate au nevoie de ingineri, este o meserie care nu o să moară niciodată fiindcă viața omului depinde de electricitate.”

 

 

Alex Vicovanu, student în anul al III-lea, specializarea Electronică aplicată de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, TUIASI

„Din timpul liceului am fost pasionat de tehnologie, mi-a plăcut să fiu la curent cu cele mai noi tendințe în materie de gadgeturi. Astfel că am ales Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la TUIASI, în speranţa că voi învăţa tot ce ţine de deviceurile pe care le folosim în ultimii ani. Şi aşa a fost, am învăţat foarte multe şi am avut şansa să fac multe aplicații practice, de la crearea unui ceas electronic până la acţionarea unui motor. Sunt lucruri pe care nu mă gândeam că voi reuşi să le fac sau chiar că există persoane care le realizează zi de zi și nu este vorba de un proces automatizat. Recomand absolvenților de liceu să vină la TUIASI, pentru că Iaşul este un oraş în dezvoltare şi acum este momentul să contribuim la viitorul nostru, la viitorul științei. Va fi mereu o meserie căutată, pentru că totul se automatizează şi totul se învârte în jurul tehnologiei. Mă întristează gândul că mai am un singur an până termin facultatea fiindcă m-am ataşat de foarte mulţi oameni şi am reuşit să mă dezvolt.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: