fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Fără precedent: două achitări la rând pentru accidente mortale

Fără precedent: două achitări la rând pentru accidente mortale


Judecată la detaliu, ca-n filmele americane, într-un caz penal aflat anul acesta pe rolul Judecătoriei Iaşi. În ciuda celor stabilite de procurori, judecătorii din Iaşi au achitat în ultimul an doi şoferi acuzaţi de ucidere de culpă, una dintre sentinţe fiind definitivă. Ambele tragedii au avut loc în condiţii de noapte, pe Drumul European Iaşi-Târgu Frumos. Motivarea unei achitări este spectaculoasă: deşi şoferul a încălcat legea, nu a fost vina lui, ci a administratorului drumului.

 

Statistică nefavorabilă pentru procurorii ieşeni: după o lungă perioadă în care dosarele de ucidere din culpă erau confirmate 100% cu condamnări în instanţă, anii 2016 şi 2017 au adus Parchetului o premieră. Doi şoferi acuzaţi că au comis accidente mortale au fost achitaţi, unul definitiv, iar celălalt în primă instanţă. Coincidenta a făcut ca ambele evenimente să aibă loc pe unul dintre cele mai periculoase drumuri din judeţ, renumit pentru numărul mare de accidente.

 

Pieton beat

Marian Băbănău a fost trimis în judecată pentru că a ucis o femeie în august 2011. De loc din Prahova şi angajat al unei firme din Bucureşti, bărbatul conducea o autoutilitară Iveco Daily, în condiţii de noapte, în afara localităţii, din direcţia Târgu Frumos spre Iaşi. „(...) a intrat într-o curbă la stânga semnalizată ca deosebit de periculoasă cu o viteză de aproximativ 79 km pe oră, conducând pe banda a doua a sensului său de mers, când a fost surprins de apariţia pe carosabil, din partea sa dreaptă, a victimei R. C., un pieton în vârstă de 35 de ani, aflat în stare de ebrietate şi care se angajase în traversare prin loc nepermis, fără a se asigura corespunzător, chiar în curba semnalizată ca deosebit de periculoasă. Inculpatul nu a avut timp pentru a evita victima, lovind-o cu oglinda laterală dreapta şi proiectând-o pe carosabil, după care a oprit, pe banda întâi, la o distanţă de aproximativ 38 de metri de locul impactului”, este povestea cazului din sentinţă.

 

Procurorul a susţinut că, în lipsa trotuarului, legea indică acostamentul drept loc pentru pietoni, dar judecătorul a stabilit că aceştia trebuie să se deplaseze în afara carosabilului din cauza celor de la Drumuri Naţionale

 

Dezastru pentru familie

Anchetatorii i-au reproşat lui Băbănău că avea viteză prea mare în curbă, cea maximă permisă în acel loc fiind de 50 de km pe oră. O expertiză a stabilit că dacă maşina ar fi avut cel mult 57 km pe oră, accidentul ar fi putut fi evitat. Şoferul a respins susţinerile procurorului şi s-a considerat nevinovat. Prima instanţă l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, ţinând cont inclusiv de faptul că, de-a lungul timpului, fusese sancţionat de mai multe ori în trafic. Şapte rude ale defunctului, inclusiv fratele geamăn, au primit de la o firmă de asigurări, după o tranzacţie, 500.000 de lei daune morale şi materiale. Banii au fost încasaţi în termen de 15 zile de la înţelegere.

Băbănău nu s-a lăsat şi în apel sentinţa a fost răsturnată: a fost achitat definitiv pe motiv că a existat „o cauză justificativă sau de neimputabilitate”. Mai mult, judecătorii au respins cererea rudelor decedatului de a se lua act de tranzacţia cu societatea de asigurări, aşa că, în mai 2017, acestea au fost date în judecată ca să returneze banii, dacă i-or mai avea. 

 

„(...) instanţa reţine că modalitatea defectuoasă în care s-a realizat delimitarea benzii de circulaţie de acostamentul consolidat a creat percepţia generală a existenţei a două benzi de circulaţie, percepţie ce a justificat conduita inculpatului de a conduce autoutilitara pe porţiunea respectivă de drum, considerând că aceasta aparţine părţii carosabile”, Dosarul Cozmoleanu: critica judecătorului la adresa Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi

 

A ieşit de pe bandă pe acostament

La un an şi trei luni după accidentul de mai sus, pe acelaşi drum, dar la o distanţă de 13 kilometri, în afara Leţcaniului: Marcel Cozmoleanu conducea, în condiţii de întuneric, o autoutilitară marca VW Transporter, cu viteza legală pentru acea porţiune de drum - 57 km pe oră. „S-a angajat în trafic, de pe banda de circulaţie corespunzătoare sensului de deplasare, pe acostamentul consolidat, apoi a intenţionat să se angajeze din nou în trafic pe banda de circulaţie. În timpul ultimei manevre a acroşat cu partea frontală dreapta o persoană care se deplasa în sens invers”, au afirmat anchetatorii. Era vorba de o o femeie în vârstă de 50 de ani care a murit pe loc. Şi ea băuse. Procurorul a stabilit că victima circula regulamentar pe acostament (porţiunea dintre banda de lângă axul drumului şi afara carosabilului), pentru că nu exista trotuar. Cozmoleanu a respins această variantă, susţinând că nu are nici o vină.

 

Directorul Ovidiu Laicu nu a putut fi contactat pentru a comenta afirmaţiile judecătorului. Indirect, instituţia sa este acuzată de punerea în pericol a participanţilor la trafic

 

Şi poliţiştii au făcut aceeaşi confuzie

Punctul-cheie care l-a scăpat pe şofer şi care indică, până la urmă, neglijenţa autorităţilor, s-a legat de demarcaţia benzilor pe acest drum. Pe baza informaţiilor furnizate de administratorul suprafeţei carosabile, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi, judecătorul a stabilit că există o bandă de circulaţie de 3,5 metri şi acostamentul consolidat (pe care mergea victima), lat de 2,5 metri. Magistratul a constatat însă că toată lumea, inclusiv poliţiştii care au întocmit procesul-verbal la faţa locului, la momentul accidentului, precum şi Cozmoleanu, percep acostamentul drept a doua bandă de circulaţie, unul dintre motive fiind că „diferenţa de lăţime dintre acestea (respectiv 1 metru) nu permite, în lipsa unei delimitări vizibile şi neîndoielnice, perceperea acostamentului respectiv ca nefiind destinat circulaţiei autovehiculelor”. În aceste condiţii, judecătorul a susţinut că femeia ar fi trebuit să circule pe o porţiune de 0,80 metri din afara carosabilului. Şoferul a fost achitat, dar Parchetul şi rudele victimei au depus apel care se va judeca începând cu 13 septembrie.  


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top