fbpx
 
Profesor de la UTI, acuzat de hărţuire sexuală

Profesor de la UTI, acuzat de hărţuire sexuală


Ajuns aproape de pensie, un profesor universitar este aproape de a rămâne cu o pată pe CV. „Cred că ar trebui să mergeţi în cabinet să văd cum staţi cu dragostea sau prima dată doriţi să vă aşezaţi în braţele mele”, „La felul cum prezentaţi v-aş lua acasă”, „Aţi fi surprinsă să vedeţi cât durează la mine două ore, dar în cabinet, nu aici”. Asta au reclamat câteva studente că le-ar fi spus, în timpul examenelor, profesorul universitar Vasile Filipiuc-Cojocaru de la Politehnică. Sancţionat cu reducerea salariului pe trei luni, profesorul susţine însă că sunt „calomnii”.

 

Scandal fără precedent la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”. Un profesor universitar de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor (SIM) ar fi fost acuzat de câteva studente de hărţuire sexuală.

 

Sumedenie de plângeri

Tinerele au reclamat, printre altele, că Vasile Filipiuc-Cojocaru (65 de ani) ar fi făcut glume sau comentarii deplasate în timpul examenelor sau a orelor de laborator, în anul universitar 2016-2017. Cum 14 studenţi din anii II-IV şi master s-au plâns de comportamentul profesorului, alături de 8 colegi ai acestuia, cazul a ajuns pe masa Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională a Universităţii (CEDPU). Asfel, pe 22 iunie, s-a dispus sancţionarea lui Vasile Filipiuc-Cojocaru cu reducerea salariului de bază cu 10 % pentru o perioadă de trei luni  pentru ”comportament inadecvat mediului universitar” şi încălcarea Codului de Etică. Profesorul universitar a contestat decizia la Tribunalul Iaşi, susţinând că acuzaţiile nu sunt reale.

 

„Aşa-i când faci striptease”

„Aţi fi surprinsă să vedeţi cât durează la mine două ore, dar în cabinet, nu aici”, „Cred că ar trebui să mergem în cabinet să văd cum staţi cu dragostea, sau prima dată doriţi să vă aşezaţi în braţele mele”, „La felul cum prezentaţi v-aş lua acasă, dar sigur nu ştiţi să gătiţi, dar dacă ştiţi să-mi gătiţi supă Minestrone, sigur vă iau. Problema e că nu-mi părăsesc soţia, deci dacă nu sunteţi geloasă, se rezolvă”, au susţinut două studente că ar fi spus profesorul universitar în timpul unui examen, aspecte negate de acesta.

„Scriu cu responsabilitate maximă, în faţa lui Dumnezeu, cu ce am greşit să mă reclame o studentă (...) cu aberaţia că am invitat-o în braţele mele. Mi-am pierdut facultăţile mintale? O asemenea jignire nu trebuie pedepsită. Pur şi simplu a scris în reclamaţie «ne invita să ne aşezăm în braţele dumnealui ». Nu îi e jenă să mai iasă din casă pentru o asemenea defăimare? Nădejdea îmi este în Cel de Sus că va face dreptate”, susţine profesorul într-un memoriu depus la instanţă.

Profesorul Vasile Cojocaru-Filipiuc, care a fost timp de aproape 16 ani şef de catedră la „Ştiinţa materialelor”, s-ar fi ales cu reclamaţii şi după ce ar fi făcut glume deplasate. „Văzând-o (pe o studentă-n.r.) la lucrarea de laborator că avea guturai, într-un stadiu avansat şi văzând-o că era îmbrăcată mai subţire am folosit acea figură de stil «aşa-i când faci striptease la confluenţa iernii cu primăvara». Dar iată care a fost răspunsul dumneaei, mulţumirea dumneaei pentru cadoul făcut de Ziua Femeii”, a explicat profesorul,  menţionând şi că de 8 Martie a oferit cadou studentei „o napolitană delicioasă”.

Profesorul Filipiuc-Cojocaru, în centrul unui conflict de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor  

 

Au cerut schimbarea profesorului

Alţi studenţi s-au plâns că Vasile Filipiuc-Cojocaru ar fi refuzat să-i primească la lucrările de laborator de la obiectul „Bazele elaborării aliajelor”, după ce ar fi lipsit la prima şedinţă. Acesta a explicat, în memoriu, că doi studenţi nu au fost primiţi pentru că nu au efectuat instructajul de securitate şi sănătate în muncă, care este obligatoriu. De asemenea, alţi studenţi au solicitat schimbarea examinatorului.

„Am arătat foarte clar că toate reclamaţiile studenţilor pe care mi le-a expediat CEDPU aparţin unor studenţi restanţieri, care sunt în postura de a fi exmatriculaţi din cauza numărului de credite insuficient acumulat şi unele studente, care ar fi în postura de a nu se prezenta la examenul de finalizarea a studiilor, dacă nu promovează disciplina «Aliaje feroase» (există aici şi o rezervă deoarece trei reclamaţii nu mi-au fost expediate)”, susţine profesorul într-un memoriu adresat instanţei.

 

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi se află înregistrat din anul 2016 un dosar în care se efectuează urmărirea penală in rem cu privire la infracţiunile sesizate prin denunţul formulat de către dl prof. univ. Filipiuc-Cojocaru Vasile, cauza fiind în lucru la procuror”, Prim-procuror adjunct Alexandru Pecincu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi

 

Atac la adresa decanului

Contactat de REPORTER DE IAŞI, Vasile Filipiuc-Cojocaru a susţinut că toate aceste acuzaţii sunt absurde şi neadevărate şi că totul i se trage de la sesizările pe care le-a făcut cu privire la existenţa unor „studenţi falşi”. „Este un răspuns al colegilor şi studenţilor la o reclamaţie pe care am făcut-o cu privire la administrarea unor studenţi falşi. Răspunsul a fost aceste reclamaţii false. Timp de 10 ani de zile au fost studenţi care nu au susţinut niciun fel de examen şi niciun fel de colocviu şi au ajuns ingineri. Decanul mergea la toate cadrele didactice şi le punea note”, a spus profesorul Filipiuc-Cojocaru.

De altfel, acesta a menţionat în memoriul depus la instanţă că în anul universitar trecut au fost prezenţi 6 studenţi din 92 la „Bazele elaborării aliajelor” şi 8 din 63 la „Aliaje feroase”.

Pe de altă parte, conf. univ. dr. ing. Iulian Ioniţă, decanul SIM, a dezminţit acuzaţiile profesorului Filipiuc-Cojocaru, precizând, totuşi, că un punct de vedere pot da doar reprezentanţii Universităţii. Aceştia nu ne-au comunicat un răspuns până la închiderea materialului de presă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30