fbpx
 
Dogaru, fostul şef al spionilor din Iaşi, face afaceri pe picior mare

Dogaru, fostul şef al spionilor din Iaşi, face afaceri pe picior mare


Ce face fostul şef al SRI Iaşi destituit în urmă cu 16 ani după un scandal-monstru. Colonelul în rezervă Cornel Dogaru pregăteşte două proiecte imobiliare în zona străzii Sf. Andrei din Iaşi. Are jumătate din Quartz Lounge, una dintre cele mai cunoscute cafenele din Palas şi a deţinut sau deţine restaurante în mall-urile lui Iulian Dascălu.

 

Fostul şef al SRI Iaşi de la începutul anilor 2000 este acum un important om de afaceri. Una dintre afacerile importante ale lui Dogaru este la Palas, în imediata apropiere a Palatului Culturii şi sediului EON.  

Alături de un clujean

Cafeneaua de la Palas este una dintre afacerile importante ale fostului şef al SRI Iaşi. Cel mai recent bilanţ disponibil pe site-ul Ministerului Finanţelor arată că societatea care administrează cafeneaua a avut în 2016 o cifră de afaceri de peste 1,7 milioane de lei, cu 24 de angajaţi. Profitul net a fost de 71.399 de lei.

Firma care deţine localul, Quartz Concept & Solutions SRL, este înregistrată la adresa locuinţei lui Cornel Dogaru de pe strada Sfântul Lazăr. Firma are doi acţionari: Dogaru şi Marius Mircea Muntean. Acesta din urmă face parte din acţionariatul unei firme cu investiţii în domeniul imobiliar din Cluj-Napoca.

 

Quartz Lounge, unul dintre locurile de unde Dogaru face un ban cinstit

 

Restaurante în două Iulius Mall-uri

Iniţial, Cafeneaua Quartz Lounge a fost deschisă la Iaşi pe o altă firmă, SC DC & MMM SRL Cluj-Napoca, societate care avea şi un restaurant în Iulius Mall Suceava, la fel ca Palas o afacere a ieşeanului Iulian Dascălu. În 2014, firma DC & MMM a fost radiată, iar localul de la Iaşi a trecut pe noua societate, Quartz Concept &Solutions.

Cornel Dogaru a fost asociat, la Iaşi, şi cu stomatologul Mihai Bogdan Vâscu, în firma SC VDARA CB SRL. În 2011, Dogaru i-a cedat lui Vâscu jumătatea sa din firmă.

O altă societate a fostului şef al SRI Iaşi este Mirtex Imo SRL, tot de pe malul Feleacului, pe care o deţine împreună cu Gheorghe Munteanu. Cei doi au anunţat în 2014 deschiderea unui restaurant în Iulius Mall Cluj-Napoca. Firma a avut în 2016 o cifră de afaceri de 1,7 milioane de lei, cu pierderi de 183.000 de lei şi 16 angajaţi.

 

Pe această stradă va apărea un bloc ridicat de fostul şef SRI

 

Afaceri imobiliare în zona centrală a Iaşului

Cornel Dogaru deţine două firme din domeniul imobiliar: Field and Edifice SRL, pe care o are împreună cu Cristina Paula Dogaru, şi Ambiance Consulting SRL. Ambele au sediul în apartamentul de pe Sfântul Lazăr. Field and Edifice SRL a fost înregistrată la jumătate anului trecut. Ambiance Consulting, care e mai veche, a avut venituri totale de 35.664 de lei şi profit de 16.065 lei, fără nici un angajat.

Ambiance a cumpărat, recent, două terenuri în zona centrală a oraşului. Primul, de 1.800 mp, de pe Fundac Pralea (Sfântul Andrei) a fost achiziţionat de la Mihai şi Mariana Topa. Aceştia aveau acte pentru 1.400 mp, dar împrejmuiseră un total de aproape 1.800 mp. Pentru diferenţa de 382 de mp pentru care nu există acum acte, fostul şef al SRI Iaşi a făcut demersuri pentru a obţine dreptul de proprietate printr-un dosar de uzucapiune. În legătură directă cu acest teren de pe Fundac Pralea, dar spre strada alăturată, Iancu Bacalu, Cornel Dogaru a obţinut o autorizaţie de demolare, prin Ambiance Consulting SRL.

REPORTER DE IAŞI a încercat contactarea fostului şef SRI pe toate numerele disponibile la toate firmele în care apare la acţionariat, precum şi la Cafeneaua Quartz Lounge, dar acesta nu a fost găsit. Aşa cum îi stă unui spion, chiar dacă retras din activitate.

 

Cum a fost destituit

Pe 31 mai 2002, toată conducerea SRI Iaşi a fost decapitată. Lt. col. Cornel Dogaru şi adjuncţii săi, col. Mihai Constantinescu şi lt. col. Gheorghe Călinescu, au fost demişi de către conducerea centrală a SRI. Fără prea multe date, instituţia a comunicat că cei trei au fost eliberaţi din funcţie „ca urmare a managementului defectuos al activităţii şi a neexercitării atribuţiilor privind respectarea ordinelor şi normelor interioare ale instituţiei”. Destituirea a fost produsă de scandalul fostului ofiţer SRI Iaşi, Tiberiu Mirică, arestat şi acuzat că a sustras informaţii secrete pe care urma să le vândă. În locul lui Dogaru a fost numit colonelul Tiberiu Simion.

Pe 8 mai 2002, Mirică, un fost sublocotenent al SRI Iaşi, fusese reţinut pe stradă, în Podu Roş. Procurorii şi ofiţerii care l-au ridicat aveau dovezi că Mirică încercase să vândă câteva dischete cu informaţii secrete, furate pe când era ofiţer activ, contra sumei de 500 de dolari. Fostul ofiţer a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru divulgare de secrete.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30