fbpx
Print this page
Dănuț Prisecariu le-a tras clapa la toți: e din nou stăpân la Hotel Traian

Dănuț Prisecariu le-a tras clapa la toți: e din nou stăpân la Hotel Traian


Tranzacția de 3 milioane de euro a ajuns în instanță, unde a fost contestată de FEG. Mama lui Dănuț Prisecariu, o bătrână modestă, locuiește într-un apartament din zona Gării și spune că nu conduce direct firma, ci printr-o altă persoană. „Am avut bani de la rudele din Germania”, explică Eugenia Prisecariu de unde a luat suma de la licitație.

La sfârșitul lunii noiembrie, a avut loc, la București, o nouă licitație pentru Hotel Traian. Procedura s-a finalizat, iar câștigătoare a fost SC Kirschblute SRL, firmă care se afla pe lista creditorilor SC Turism Moldova SRL.

În numele mamei
Firma a aparținut lui Dănuț Prisecariu, care în 2015 a cedat 95% din acțiuni mamei sale, Eugenia Prisecariu, rămânând cu 5% (conform ultimelor date publice de la Registrul Comerțului).
„Nu știu dacă fiul meu mai deține acele acțiuni, eu conduc firma cu ajutorul cuiva, nu mă descurc singură. El nu este acum în țară și nu am numărul de telefon de acolo”, ne-a spus Eugenia Prisecariu, mama lui Dănuț Prisecariu și proaspăta proprietară a Hotel Traian.
Bătrâna de 78 de ani locuiește într-un apartament obișnuit din zona Gării și pare să nu aibă habar de afaceri. Susține că are rude în Germania și că de acolo ar fi avut bani pentru tranzacție. „Am rude în Germania, părinții noștri au fost din zona Bucovinei de Nord, avem rude plecate în Germania”, ne-a mai spus Eugenia Prisecariu.  Dănuț prisecariu locuiește în Canada.

A păcălit creditorii
Scăderea prețului tranzacției de la 5,5 milioane de euro la aproximativ 3 milioane, în cazul licitației din noiembrie, este marea lovitură pe care Dănuț Prisecariu a tras-o creditorilor săi – 48, pe o lungă listă depusă la Tribunal, printre care și statul român, prin Ministerul de Finanțe, dar și Primăria, prin Direcția Finanțelor Publice.
De altfel, unul dintre cei care a participat la licitație, Cristian Stanciu, a atacat procedura, prin FEG, pe 28 decembrie, la Tribunalul Iași. Stanciu era și el pe lista creditorilor de la Turism Moldova, prin Metcons Top SRL. Motivele contestației sunt condițiile în care a fost organizată licitația din noiembrie, anunțul fiind publicat cu doar 24 de ore înainte de a avea loc. Astfel, Dănuț Prisecariu a fost singurul ofertant, cu un preț confidențial, dar surse din piață estimează valoarea la tranzacției la circa 3 milioane de euro.
Pentru Hotelul Traian, o afacere viabilă, plasată în plin centrul Iașului, 3 milioane de euro este un mizilic. Comparativ, Primăria Iași vrea să cheltuiască 4,5 milioane de euro, în total, cu refacerea Casei Calimachi (2.200 mp).

Dănuț, și datornic, și creditor
Cristian Stanciu nu a comentat licitația sau implicarea firmei sale, spunând doar că are motive întemeiate să conteste procedura. În mod normal, legea insolvenței interzice ca un acționar de la firma în faliment să cumpere bunuri la licitație. Prezența lui Dănuț Prisecariu în acționariat la firma care a cumpărat Hotel Traian nu era permisă, însă el avea și calitatea de creditor și ar fi avut dreptul să liciteze.
Dănuț Prisecariu are 5% din Kirschblute, dar și 47% pe numele său, la Turism Moldova, și celelalte procente prin firme ale sale. În anul 2013, știind că se apropie insolvența și falimentul, a încercat să transfere patromoniul Turism Moldova la o altă firmă, GP Hotels SRL. Firma este în lichidare în prezent, iar acțiunile sunt deținute de Eugenia Prisecariu.

Faliment răsunător: 7 milioane de euro datorii
Falimentul SC Turism Moldova a fost cerut de către firma luxemburgheză Tonescu Finance, care a preluat creanţa societății ieșene de la BCR. Turism Moldova, societate deținută de omul de afaceri Dănuț Prisecariu, deținea hotelurile Grand Hotel Traian (68 de camere) şi Astoria (57 de camere) din Piaţa Unirii din Iaşi şi hotelul Rapsodia (150 de camere) din Botoşani.
Turism Moldova a intrat în insolvenţă la propria cerere pe data de 23 septembrie 2014, urmând să implementeze un plan de reorganizare prin care să achite eşalonat creanţele. După definitivarea tabelului creditorilor, Dănuţ Prisecariu și administratorul judiciar Corneliu Mititelu au propus un plan care a fost validat de judecătorul sindic în 2015. Datoriile totale erau de 30 de milioane de lei.

Surpriză de proporții: Grand Hotel Traian revine sub controlul lui Dănuț Prisecariu

Și Pușcașu-Unistil contestă licitația în instanță

La începutul lunii martie a anului trecut a avut loc prima licitație pentru Traian și Astoria. Primul costa 5,5 milioane de euro, cel de-al doilea 2,5 milioane. Astoria a fost cumpărat de către Cristian Stanciu, iar Traian de către Vasile Pușcașu, cumătrul lui Mihai Chirica, proprietar la Unistil și Motel Bucium.
Tranzacția pentru Astoria a fost finalizată fără probleme, dar în cazul Traian procedura a fost anulată. Vasile Pușcașu nu a putut intra în posesia hotelului după o acțiune a Primăriei Iași. Hotelul era declarat monument istoric din anul 2000, astfel că statul român are dreptul de preemţiune asupra imobilului.
Lichidatorul judiciar – consorțiul BDO Business Restructuring SPRL şi Casa de Insolvenţă Rava SPRL – filiala Bucureşti - era obligat să anunţe statul, prin Ministerul Culturii, că organizează licitaţie pentru acest imobil, ceea ce nu s-a întâmplat. Primăria Iaşi a sesizat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi de ilegalitate, iar vânzarea a fost anulată.
Vasile Pușcașu a contestat, de asemenea, în instanță respingerea ofertei sale, complicând și mai mult această tranzacție. Procesul e în plină derulare. Printre altele, Pușcașu invoca și preemțiunea la care avea dreptul statul. Dacă patronul Unistil va câștiga, adjudecatarul, adică Dănuț Prisecariu va trebui să-i plătească daune de milioane de euro și întreaga procedură se poate relua.

 

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare