fbpx
 
Șefa de scară arată polistirenul care trebuie dat jos de pe apartamentul Anei Ciumac, la cererea Poliției Locale Șefa de scară arată polistirenul care trebuie dat jos de pe apartamentul Anei Ciumac, la cererea Poliției Locale

Caz stupefiant: Poliția Locală obligă o ieșeancă să-și dea jos termosistemul de pe apartament! La zeci de blocuri ilegale, Chirica bagă capul în nisip


O tânără arhitectă din Iași a reparat fațada blocului în care locuiește, forțată de umezeala din casă. Din tot blocul plin de termosistemn pus fără autorizații, Poliția Locală a observat-o doar pe ea. Femeia a încercat să se reautorizeze, dar Primăria a respins: „Trebuie autorizat tot blocul”. Vecinii spun că este de fapt răzbunarea unui polițist cu care tânăra s-ar fi certat. Chirica a tăcut în fața a zeci de ilegalități în proiectele imobiliare: depășiri de proiect, parcări transformate în apartamente, recepții semnate la două săptămâni după autorizație, lipsă de spații verzi. Primăria a pierdut recent procesul cu Anca Condurache, fără să se apere, deși aceasta a construit două blocuri complet ilegale la Moara de Vânt.

 „Ajutați-o cu procesul, este absurd ce i se întâmplă. Uitați-vă pe fațadă, vedeți ceva? La ea nu se observă nimic. Este răzbunarea unui polițist de la Locală cu care s-a certat, toți vecinii sunt revoltați.” Soția șefului de scară este scandalizată. Proprietara apartamentului, Ana Ciumac nu este acasă, lucrează la o firmă de arhitectură și, căutată trei zile la rând de REPORTER DE IAȘI, parcă nu s-ar pune rău cu Primăria, îi e frică de represalii.

 

Apartamentul Anei Ciumac trebuie decopertat complet

Blestemul „calității procesuale”

Șefa de scară povestește cum Poliția Locală s-a zbătut cu toată intransigența ca să-i deschidă proces locatarei de la etajul 1 și să o facă să dea jos termosistemul pus la exterior. „A moștenit apartamentul de la bunica ei, a făcut renovări și avea umezeală în casă, a fost obligată să izoleze”, povestește vecina din blocul aflat în Bularga, chiar vizavi de Moldomobila.
Sentința a năucit-o pe tânăra ieșeancă și s-a auzit în tot blocul ce-a pățit. Femeia a invocat, în proces, „lipsa calității procesuale” a Poliției Locale, dar judecătorul i-a respins excepția. Modul în care instanțele ieșene dau verdicte total opuse în procese diferite pe excepția „lipsei calității procesuale” este bizar. Marii investitori imobiliari câștigă procesele cu Primăria tocmai pe considerentul „lipsei calității procesuale”, fără a se mai judecat fondul.
Daniel Niculiță a transformat parcarea de la subsol în apartamente la blocul său din Han Tătar, iar Primăria a pierdut prin „lipsa calității procesuale”, fără a se mai ajunge la cauza de fond. Ana Condurache, soția lui Doru Plugaru, a câștigat procesul cu Primăria, în martie, tot pe baza „lipsei calității procesuale”, după ce-a construit două blocuri fără autorizație la Moara de Vânt!
Acum, instanța a respins cererea ieșencei, fiind vorba doar de un termosistem de-a lungul unui apartament.

Ana Ciumac a pierdut procesul cu Poliția Locală, cea care a comis falsuri penale cu blocuri întregi construite fără autorizație

Din tot orașul, singura luată la ochi

Pe vremea când alți imobiliari făceau etaje și chiar blocuri întregi fără autorizație în toate zonele orașului, în 2017, Controlului Urbanism de la Poliția Locală îi sărea în ochi tocmai un termosistem pus pe un bloc, în dreptul unui apartament, vizavi de Moldomobila. Aproape de sediul central al instituției subordonate Primăriei.
Ochiul de vultur al unui polițist local identificase fărădelegea, dintr-o mare de ilegalități. Deși tencuiala termosistemului era distretă, fix la culoarea blocului. Și contrar faptului că la alte apartamente termosistemul este pus la fel, pe petice, fără acte, și este cu mult mai vizibil. Dar polițiștii s-au luat doar de Ana Georgiana Ciumac, din tot blocul.

De la umezeala din casă

„Se plângea că are mare umezeală pe pereții care dau spre exterior. A fost obligată să pună termosistemul. Din câte știu, după ce a fost amendată, a încercat să se autorizeze, dar i s-a respins dosarul”, spun acum vecinii.
Informația este cât se poate de reală. După ce a fost amendată, Ana Georgiana Ciumac a depus documentație la Primărie, pentru intrare în legalitate. Solicitarea a fost însă respinsă, pe 5 februarie 2018.
În motivație scrie: „Lucrări de reparații-termosistem fațadă. Nu se aprobă pentru un apartament; se va reveni cu solicitarea pentru întregul bloc sau un tronson de bloc”.
Nu au semnat toți vecinii, tânăra nu a reușit să obțină autorizația, Poliția Locală s-a aruncat în lupta din instanță. Pe care, în primă fază, la Judecătorie, a câștigat-o. Poliția Locală vrea desființarea lucrărilor făcute fără autorizație.

Tot blocul are fațada cu termosistem făcut pe bucăți, dar Poliția Locală s-a îndreptat împotriva unui singur locatar

S-ar fi certat cu un polițist

Soția șefului de scară, doamna Stoica, cum se recomandă, spune că nimeni din bloc nu a făcut plângere împotriva Anei Georgiana Ciumac.
„O cunosc foarte bine, are apartamentul de la bunica ei. Nimeni din scară nu a făcut plângere, știam că are probleme cu umezeala din casă. Acum, că a pierdut în primă instanță, soțul meu a strâns semnături de la toți vecinii și le-a depus la Tribunal, să le folosească la recurs”, spune femeia.
Scoate reporterul în fața scării și îi arată fațada: „Acolo este. Se vede ceva, deranjează pe cineva? S-a certat cu un polițist, ăla s-a arătat deranjat și acum se ține de capul ei, să-i facă rău”, mai spune soția șefului de scară.

Trebuia autorizație

În cazul apartamentului pe care-l deține Ana Georgiana Ciumac, era necesară autorizarea pentru montarea unui termosistem pentru întreaga suprafață a blocului, explică reprezentanții unei firme de construcții. În lipsa dorinței tuturor locatarilor de a contribui financiar la reparații, nu poate fi emisă autorizație pentru un singur apartament.
Totuși, fațada mai are și alte porțiuni identice, mult mai vizibile la anumite apartamente. Dar acestea nu au fost observate.
„Nu cred că este un caz special. Toate cazurile sunt tratate la fel, chiar dacă, să spunem, plângerea a venit de la un polițist. Asemenea argumente pot fi judecate de către instanță, de aceea am mers acolo. La solicitarea instanțelor, juriștii noștri prezintă probele, jduecătorii dau verdictul”, spune Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale Iași.

Blocul din stânga este construit fără autorizație, aparținând Ancăi Condurache, în Moara de Vânt. Blocul din dreapta are 4 etaje peste autorizație. Poliția Locală n-a mișcat un deget

Poliția Locală a pierdut în fața mafiei imobiliare 
Nu mai departe de luna trecută, Poliția Locală Iași a pierdut procesul cu Anca Elena Condurache, soția interlopului cunoscut după numele Doru Plugaru. 
Juriștii instituției s-a apărat timid și procesul a fost pierdut pe lipsa calității procesuale. Excepție invocată și de Ana Georgiana Ciumac, dar cererea i-a fost respinsă.
Procesul cu Anca Condurache a fost demarat de Poliția Locală abia după dezvăluirile REPORTER DE IAȘI făcute în 2018. Inițial, inspectorii Poliției Locale aprobaseră edificarea unui bloc, deși avea 4 etaje în plus față de autorizație. Revenind, sub presiunea mediatică, Poliția Locală a făcut plîngere în instanță pentru desființare lucrări. Anca Condurache a câștigat printr-un artificiu admis de instanță, deși sunt 4 etaje construite în afara autorizație.
Tot în aceeași zonă, același dezvoltator a ridicat alt bloc cu 3 etaje în plus, dar nu a fost aplicată nici o sancțiune. Este același investitor care a făcut bloc pe Aurel Vlaicu, fără autorizație, iar la Cadastru s-au falsificat actele, pentru intabulare. Poliția Locală nu a cerut desființarea lucrărilor în instanță.

Unchiul primarului și-a dublat casa din Centru fără autorizație

Vlad Nedelcu, consilier local PSD, a dărâmat o casă în centrul Iaşului şi a construit alta, fără autorizație. A camuflat totul într-o autorizaţie de „reparaţii", care este cu totul altceva. S-a întâmplat în 2018, iar Poliția Locală nu l-a întrebat nimic. Specialiștii au confirmat că era nevoie de PUZ. 

Zelea Popescu, tatăl consilierei PSD Daniela Tăutu, a făcut un etaj în plus la un bloc din Nicolina. Poliția Locală a făcut un proces verbal, s-a ajuns la instanță. Apoi, Primăria i-a autorizat etajul în plus, iar procesul s-a stins.

Unchiul primarului Mihai Chirica, Vasile Chirica, și-a amenajat, mărit și modernizat, fără autorizație, o casă din centrul orașului. Deși s-a întâmplat în 2016 și autorizația a fost emisă în 2018, Poliția Locală a susținut, în 2018, că imobilul a fost făcut cu autorizație.

 

Article image
Pe 7 martie, Poliția Locală Iași a pierdut la Judecătorie procesul în care cerea desființarea unor lucrări ilegale la două blocuri (foto sus) cu patru etaje în plus de pe strada Moara de Vânt. Este a doua oară în ultimii ani când Plugaru câștigă un proces în care s-a solicitat de către Poliția Locală dărâmarea unor lucrări ridicate ilegal. În ambele cazuri, instituția subordonată Primăriei a pierdut dintr-un motiv stupefian...
Autor cristi tanasa Anchete 15 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30