fbpx
 
Exclusiv: Statul trebuie să-i plătească 80.000 de lei daune ieșeanului Manolachi, victimă a unei uriașe erori judiciare

Exclusiv: Statul trebuie să-i plătească 80.000 de lei daune ieșeanului Manolachi, victimă a unei uriașe erori judiciare


Pe 19 aprilie, Curtea de Apel Suceava a decis ca ieșeanul Petrică Manolachi să primească daune morale de 80.000 de lei din partea Statului Român. Sentința este definitivă. Acesta a executat 3 ani şi 4 luni din pedeapsă şi apoi a fost găsit nevinovat.

Inițial, acțiunea îi fusese respinsă

Judecătorii de la Curtea de Apel din Suceava au schimbat în parte o sentință a instanței anterioare, care, în mod surprinzător, îi respinsese total pretențiile lui Manolachi (39 de ani).

Astfel, în decizia definitivă se menționează că ”(...) menţinând dispoziţia de respingere ca nefondat a capătului de cerere privind acordarea de daune morale pentru repararea pagubei în cazul privării nelegale de libertate şi de respingere ca nefondat a capătului de cerere privitor la acordarea de daune materiale: Admite în parte cererea privind acordarea daunelor morale pentru repararea pagubei în caz de eroare judiciară. Obligă pârâtul (Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice n.r.) să plătească reclamantului suma de 80.000 (optzeci de mii) lei, cu titlu de daune morale pentru repararea pagubei în caz de eroare judiciară, cu dobânda legală, de la data pronunţării prezentei decizii şi până la achitarea integrală a daunelor.”

Dreptate după 17 ani

În 2002, Petrică Manolachi a fost trimis în judecată pentru complicitate la tâlhărie, fiind acuzat că, împreună cu Constantin Damian şi Bogdan Ghiciuc, ar fi jefuit, în 18 aprilie 2002, o pensionară de 71 de ani despre care aflaseră că are bunuri de valoare.

Tânărul a susţinut mereu că este nevinovat şi că nu a participat la comiterea faptei, spusele sale fiind susţinute de ceilalţi inculpaţi din dosar şi de doi martori. Achitat în primă instanță, Manolachi a fost condamnat de Curtea de Apel Iaşi la cinci ani de închisoare. În 2004, decizia a fost menţinută şi de instanţa supremă, iar tânărul a executat ulterior 3 ani şi 4 luni din pedeapsă.

Manolachi s-a adresat Curții Europene a Drepturilor Omului care a descoperit că judecata a avut vicii de procedură, fapt ce a obligat Înalta Curte de Casație și Justiție să redeschidă dosarul. Ulterior, toate argumentele procurorilor au fost desființate și, la rejudecare, Manolachi a fost achitat definitiv. ”Am sperat foarte mult că mi se va face dreptate. Mi-a fost și frică, dar întodeauna am crezut că sunt magistrați care judecă corect”, spunea Manolachi, în aprilie 2017, pentru REPORTER DE IAȘI, după ce fusese achitat de Curtea de Apel Iași.

La terminarea acestui proces, cu dreptatea în mână, a dat în judecată Statul Român pentru a fi despăgubit și a câștigat.

500.000 de lei pentru un furt nedovedit

Una dintre cele mai mari sume obținute de un ieșean aflat într-o situație similară cu aceea a lui Manolachi a fost a lui Constantin Onu (foto sus) din Valea Seacă. În 2009, el a primit 500.000 de lei de la Statul Român. Daunele reprezentau despăgubirea pentru o perioadă de un an şi şase luni în care a stat în puşcărie fără a fi găsit vinovat de furt calificat.

Onu plecase, în 1997, la muncă în Bucureşti unde s-a angajat ca paznic. Aici a fost arestat, fiind acuzat că a furat circa 46.000 de mărci. Iniţial, a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul la Parchet pentru refacerea urmăririi penale, iar Onu a fost eliberat, pentru ca, în 2005, să primească acasă o adresă prin care era anunţat că a fost scos de sub urmărire penală.

 

Article image
A fost încălcat dreptul la apărare, a avut un alibi, iar declaraţiile victimei au fost contradictorii: sunt doar câteva dintre aspectele care au cântărit la achitarea ieşeanului Petrică Manolachi. Acesta a executat 3 ani şi 4 luni din pedeapsă şi apoi a fost găsit nevinovat.   Cele mai importante probe strânse de anchetatori împotriva lui Petrică Manolachi au fost desfiinţate de instanţă.  
Autor Cătălina COCOLOȘ Anchete 13 Iulie 2017


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: