fbpx
 
Samoa Americană se scufundă rapid în mare, din cauza unui cutremur

Samoa Americană se scufundă rapid în mare, din cauza unui cutremur


Samoa Americană sau Samoa de Est - un teritoriu insular ne-încorporat al Statelor Unite ale Americii aflat în Sudul Oceanului Pacific, la Sud-Est de statul Samoa – se scufundă. Dar care este motivul? O schimbare tectonică verificată după cutremurul din 2009, o tendinţă care probabil va continua timp de zeci de ani.

Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Geophysical Research, fenomenul de scufundare a teritoriului insular Samoa Americană a intensificat deja creşterea nivelului mării pe insulă. Autorii afirmă că, după cutremurul din Samoa din 2009, nivelul mării care înconjoară Samoa Americană va creşte cu încă 30-40 de centimetri în cursul acestui secol.

Nivelul mării din jurul insulei creşte acum cu o rată accelerată de aproximativ cinci ori mai mare decât media mondială, ameninţând cu inundaţii de coastă regulate într-o zonă unde au avut loc deja cicloane şi alte condiţii meteorologice extreme în ultimii ani, potrivit noului studiu.

Înaintea producerii cutremurului, nivelul mării creştea în Samoa Americană cu doi până la trei milimetri în fiecare an, o rată cauzată de topirea gheţii polare şi a gheţarilor precum şi de încălzirea şi extinderea oceanelor. Astăzi, aceste două rate cresc în tandem, potivit autorilor studiului.

„Înainte de cutremur, Samoa Americană s-a confruntat cu creşterea nivelului mării, care era aproximativ egală cu media mondială. Dar, după cutremur, rata a crescut dramatic“, a declarat Shin-Chan Han, profesor de geodezie de la Universitatea din Newcastle, Callaghan, Australia şi autor principal al noului studiu. "Acest lucru mi se pare alarmant din cauza numeroaselor implicaţii".

Pe insulele Samoa trăiesc aproximativ 250.000 de oameni. Cutremurul din Samoa din 2009 a fost cel mai mare şi a captat atenţia comunităţii intrnaţionale. Guvernul samonez a estimat că nivelul total al daunelor provocate de cutremur au atins cifra de 150 de milioane de dolari.

Potrivit autorilor, natura acestor trepidaţii a fost unică, fiind rezultatul a două cutremure cvasi-simultane care au apărut în zona nordică a zonei de subducţie Kermadec-Tonga. Insulele Samoa sunt situate pe Cercul de foc al Pacificului (The Pacific Ring of Fire), cea mai întinsă şi activă zonă vulcanică de pe Terra, unde sunt concentraţi 62% din vulcanii activi existenţi în prezent (peste 350 din cei 600 vulcani activi).

Pentru a caracteriza mai bine evenimentul din 2009, autorii au evaluat schimbările în câmpul gravitaţional al Pământului cauzate de activitatea tectonică a sateliţilor GRACE. Folosind GPS-uri au urmărit mişcarea Pământului şi au analizat modificările survenite în trecut în nivelul mării prin examinarea înregistrărilor mareelor şi a datelor altimetrului luate prin satelit. Ulterior au verificat activitatea tectonică a zonei pentru a estima modul în care terenul va continua să se schimbe ca răspuns la cutremurul din Samoa.

Autorii au descoperit că, datorită localizării insulelor Samoa în zona de falie, fiecare insulă răspunde în mod diferit. Potrivit studiului, în Samoa, de exemplu, schimbarea tectonică împinge acum insula atât pe orizontală cât şi pe verticală, în rate egale. Însă insula Samoa Americană se mişcă în prezent în principal pe direcţie verticală, scufundându-se în Pământ, într-un fenomen geologic cunoscut sub numele de tasare (coborârea nivelului unei porţiuni de teren sau a unui strat de material granular (afânat), sub greutatea proprie), la o viteză de două ori mai rapidă decât cea a Samoa.

Din cauza acestei mişcări, autorii consideră acum Samoa Americană ca fiind un „caz extrem“, deoarece mareele pot ajunge din ce în ce mai spre interior în deceniile următoare, ceea ce ar duce la inundarea mijlocului de acces principal care localizat pe perimetrul insulei şi în apropierea coastei.

„Oceanul devorează pământul", a spus Han. "Mijlocul de acces principal din Samoa Americană este situat de-a lungul zonei de coastă, iar zona de coastă este locul în care se va vedea impactul inundaţiilor[….] Dacă efectul de scufundare a pământului nu este luat în considerare, putem interpreta greşit creşterea nivelului mării. Mişcarea Pământului nu poate fi ignorată, uneori efectul mişcării pământului este mai mare decât efectul schimbărilor climatice", a afirmat Han.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30