fbpx
 
Protest la „Cuza”: mai mulți tineri cer demisia rectorului Tudorel Toader. Au intervenit paznicii universității (VIDEO)

Protest la „Cuza”: mai mulți tineri cer demisia rectorului Tudorel Toader. Au intervenit paznicii universității (VIDEO)


Aproximativ 20 de persoane s-au strâns vineri dimineață, în jurul orei 8.30, în fața Universității „Al.I. Cuza”, din Iași, pentru a protesta împotriva fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Manifestarea este organizată de grupul civic Reset Iași.

Protestatarii au afișat trei bannere în care îl acuză pe actualul rector al universității ieșene că și-a bătut joc de Justiția din România.

Mai mult, cei care protestează pașnic, fără a scanda, solicită demisia lui Toader din funcția de rector al UAIC.

Manifestanții au reușit să intre în Aula Magna „Mihai Eminescu” unde conferenția Koen Lenaerts, preşedintele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, şi au început să strige „daţi-vă demisia domnului rector” „demisia”, „resign!”. Invitatul nu s-a arătat deranjat de faptul că i-a fost întrerupt discursul. Din contă, acesta a spus că manifestarea tinerilor este o expresie sănătoasă a pluralismului democratic.

Cum a reacţionat preşedintele CJUE? Ei bine, a zâmbit şi le-a spus protestatarilor următoarle:

"Aceasta este o expresie sănătoasă a pluralismului democratic.

Aşadar, este exact ceea ce avem nevoie în orice stat democratic. [...]
Nu aveţi pentru ce să vă cereţi scuze!"

Au intervenit, în schimb, paznicii universității care au cerut ca protestul să se desfășoare în liniște pentru a nu fi perturbat programul desfășurării cursurilor din instituție. Protestatarii acuză că au fost scoşi din sală cu brutalitate după ce i-au cerut demisia lui Toader.

„(Paznicii n.r.) ne-au împins. Colega noastră a fost împinsă în zid şi s-a lovit la cap şi umăr. De la balconul aulei ni s-au smuls pancartele din mâini. Când am ieşit din balconul aulei s-a ţipat la noi şi am fost daţi afară", a explicat pentru unul dintre protestatari.

Amintim că, joi, și Liga Studenţilor (LS) Iaşi i-a solicitat fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, să îşi depună demisia din funcţia de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, deoarece acesta a adus „prejudicii imense de imagine” comunităţii academice în timpul mandatului său de ministru.

În plus, Liga Studenților Iaşi a anunţat faptul că studenţii pregătesc acţiuni de boicotare a admiterii la universitate, “mulţi elevi şi părinţi fiind determinaţi să nu mai aleagă cea mai veche universitate din ţară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

De asemenea, reprezentanţii LS Iaşi sunt nemulţumiţi şi de faptul că, începând de pe 25 aprilie, Toader a revenit în poziţia de rector al Universităţii “Al.I.Cuza” din Iaşi, după ce s-a suspendat din funcţie pentru a deveni ministru al Justiţiei în guvernele coaliţiei PSD – ALDE.

De remarcat este faptul că protestatarii sunt supravegheați de jandarmi și polițiști, forțele de ordine fiind aproximativ în același număr ca protestatarii, scrie realitateadeiasi.net.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Noiembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30