fbpx
 
Documentul care anunță colapsul la Aeroport. EXCLUSIV FOTO: George Nauznicov

Documentul care anunță colapsul la Aeroport. EXCLUSIV


RA Aeroportul Iași are de plătit dări de 6,7 milioane de lei și ar mai avea disponibil în cont 3,8 milioane de lei. În documentul ajuns în posesia REPORTER DE IAȘI se vorbește de imposibilitatea datoriilor la bugetul de stat, în condițiile în care Blue Air a acumulat debite către Aeroport în valoare de aproape 14 milioane de lei. Este o sumă record în istoria colaborării cu acest operator aviatic. Directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu, minimalizează gravitatea situației, fiind într-o situație imposibilă: dacă alungă Blue Air, Iașul pierde 40% din curse.

Un act intern al RA Aeroportul Iași intrat în posesia REPORTER DE IAȘI descrie un iminent colaps financiar pentru compaie. Documentul, așa cum e redactat, pare a fi trimis din partea Contabilității aeroportuare și are semnăturile de luare la cunoștință ale directorului general Cătălin Bulgariu respectiv șefei Serviciului Financiar, Nicoleta Alexandrescu.

Actul este un mesaj disperat care atrage atenția asupra faptului că Aeroportul are de plătit urgent 6,7 milioane de lei, în condițiile în care disponibilul din cont este de doar 3,8 milioane de lei.
Surse din Aeroport vorbesc inclusiv de o problemă cu plata salariilor, în condițiile în care recuperarea unor datorii imense de la Blue Air durează de foarte mult timp.
Directorul Cătălin Bulgariu spune că nu a semnat niciodată o asemenea hârtie și încearcă să liniștească lucrurile: „Avem mai multe conturi în care se varsă banii din diverse operațiuni aeroportuare. În niciun caz nu avem la dispoziție doar 3,8 milioane de lei”.

Act intern: panică

Iată textul integral al corespondenței interne din Aeroportul Iași, intrate în posesia REPORTER DE IAȘI:

„Total Plăți Obligatorii: 6.645.683,92 de lei
Dacă în acest termen de 60 de zile nu încasăm nicio sumă sau sume modice, suntem în situația de plăti o datorie de 6.645.683,92 de lei cu un disponibil de 3.827.901 lei.
Precizăm că neplata în termen a obligațiilor către bugetul local și bugetul de stat atrage după sine obligația plății unor majorări de întârziere destul de mari.
Pentru recuperarea debitului de la compania Blue Air Aviaton, regia a întreprins demersuri legale, însă aceste demersuri sunt de durată și nu avem garanția că în termen de 60 de zile se va ajunge la executare și încasare efectivă a debitului.
Ultimile facturi achitate de companie sunt facturile lunii iulie 2018.
În vederea determinării companiei de a face plăți, conducerea regiei a transmis acesteia adresa nr. 4682/12.06.2019 prin care este atenționată cu privire la art. 3.8 din Contractul de prestări servicii nr. C51/30.06.2015.
Deși această situație este prezentată la data de 15.05.2019, precizăm că și până la data de 04.07.2019 situația este aceeași, respectiv compania Blue Air Aviation nu a achitat sume din debitul către regie.
La data de 04.07.2019, compania Blue Air Aviation figurează cu un debit restant de 13.819.635,34 lei (reprezentând facturile aferente perioadei august 2018-mai2019).
Având în vedere cele precizate mai sus vă rugăm să analizați și să dispuneți."

Documentul arată negru pe alb că situația financiară este dezastruoasă, în condițiile în care Blue Air nu a mai plătit taxele aeroportuare de 9 luni. Întrebat de gravitatea situației, președintele CA, Mitică Rebegea, admite că informația e reală și, la extreme, nu exclude rezolvarea printr-o măsură drastică: reținerea la sol a unui avion al companiei Blue Air.

Procese și arestare

Mitică Rebegea spune că Aeroportul a deschis patru procese procese la Tribunalul Iași pentru recuperarea celor 14 milioane de lei datorate de Blue Air. Șeful CA al RA Aeroportul susține că relația cu Blue Air este bună, dar există unele dificultăți cu redresarea companiei, aflată sub presiune în urma asocierii cu germanii de la Zeitfracht, care au cumpărat 10% din acțiuni.
„Compania are o problemă în sensul că s-a asociat cu germanii și aceștia au cerut un plan să-i aducă la nivel mare. Asta presupune redresarea. Dar acei bani vor fi recuperați. Au mai fost situații în trecut, Blue Air a plătit datoriile, la fel va fi și acum”, a precizat Rebegea.
Acesta a confirmat valoarea debitului Blue Air și a spus că nu se va ajunge mai departe de procese, deși există și alte metode.
„În aviație, în cazul datoriilor, legislația internațională permite inclusiv arestarea aeronavelor companiilor datoare pe aeroport. Dacă într-un termen anume datoriile nu sunt plătite, aeronavele sunt vândute, întregi sau pe bucăți. În nici un caz nu ajungem acolo”, spune Rebegea.

Pleacă Blue Air, Wizz Air ar crea un monopol periculos

Acesta crede că înăsprirea relațiilor cu Blue Air nici nu este posibilă: compania a făcut, în 2018, 40% din totalul traficului de pe Aeroportul Iași. Plecarea Blue Air de la Iași ar duce la închiderea a aproape jumătate din curse. De acest lucru ar profita Wizz Air, care ar umple golul creat, dar s-ar crea un monopol în urma căruia taxele aeroportuare ar putea ajunge și la o valoare de cinci ori mai mici, iar prețul biletelor ar crește exponențial. În prezent, în jocul concurențial dintre Blue Air și Wizz Air, Aeroportul Iași câștigă taxe mai mari, iar călătorii prețuri mai mici la bilete.

Cătălin Bulgariu pune capacul pe o situație explozivă. Așa face de la începutul mandatului

Precedentul Timișoara: Blue Air, obligată să plece

„Nu se ajunge la cazul Timișoara la noi. Acolo Blue Air avea o cotă mică din total călători, directorul și-a permis să le spună să-și ia avioanele și să plece. Aici este altă situație”, a mai precizat Rebegea.
Președintele CA mai spune că situația financiară a Aeroportului nu este dezastruoasă. „Nu știu despre ce hârtie este vorba, dar noi suntem acum în termenul legal la care trebuie să achităm dările și sumele către CJ. Nu ieșim din acest termen, există bani în conturi”.

Bulgariu: situația nu stă așa dramatic

Directorul RA Aeroportul Iași, Cătălin Bulgariu, nu recunoaște documentul pe care apare semnătura sa.
„Nu aveam cum să-l semnez, se vorbește acolo despre data de 4 iulie, eu atunci eram în concediu, nu eram la serviciu. Exclus”, spune Bulgariu.
Directorul Aeroportului susține că datoria Blue Air nu ar fi de fapt de 14 milioane de lei, pentru că, după câteva luni de pauză în achitarea facturilor, societatea a început să plătească.
„Evident, eu trebuie să încasez banii pentru facturile restante. Deci, chiar dacă Blue Air a făcut plăți în 2019, acestea sunt pentru facturile din urmă, sunt obligat să procedez așa. Acum au luni bune de când plătesc facturile, la acest moment valoarea plăților din 2019 a depășit valoarea facturilor emise în acest an. Dar pentru că se fac plățile pentru perioada din urmă, nu sunt încă la zi”, menționează Bulgariu.
Directorul Aeroportului crede că banii vor fi recuperați. Și în trecut Blue Air a achitat datoriile, când au ajuns la un nivel critic. Dar cele 14 milioane de-acum sunt un record istoric.
În privința banilor din cont, care ar fi de două ori mai puțin decât necesarul de plăți pe următoarele două luni, Bulgariu susține că cei 3,8 milioane de lei menționați în document nu sunt singurii bani ai Aeroportului.
„Avem mai multe conturi în care sunt vărsați banii de pe fiecare operațiune aeroportuară. Deci sigur nu putem discuta de numai 3,8 milioane de lei la dispoziția Aeroportului. Ne putem plăti datoriile”.

Șeful CA de la Aeroport, Mitică Rebegea, recunoaște gravitatea situației

REPORTER DE IAȘI a contactat și PR-ul companiei Blue Air, solicitând date legate de datoriile către RA Aeroportul Iași. Compania nu a răspuns până la ora editării textului.
Trebuie menționat faptul că datoria de 14 milioane de lei menționată în documentul semnat de directorul Bulgariu este cu mult mai mare decât cea pentru care a fost dat afară fostul director Alexandru Anghel.
Acestuia i s-a reproșat un debit de 8 milioane de lei, din care 4 milioane reprezentau de fapt bonusuri ale Blue Air (reduceri pentru număr mare de operațiuni, care merg și până la 40% din valoarea tuturor taxelor aeroportuare). Din cele 8 milioane, Blue Air emisese bilete la ordin pentru 4 milioane de lei, respinse însă de Consiliul de Administrație al Aeroportului. Rebegea și Bulgariu făcuseră atunci un scandal monstru pe seama creanțelor de 8 milioane de lei, deși suma este acum aproape de două ori mai mare.

Blue Air, încă un an cu turbulențe la Iași

Pentru 2018, Blue Air are un bonus pentru operațiunile de la Iași de 5 milioane de lei, în condițiile în care profitul net raportat al Aeroportului, care îl include, este de 8,5 milioane de lei. Fără cei 5 milioane pentru Blue Air, refuzați deja la plată companiei, RA Aeroportul ar fi avut profit de 3,5 milioane de lei.
„Nu le poate fi dat acest bonus, pentru că au datorii. Conform regulamentelor, dacă au datorii nu mai primesc reducerea”, a mai precizat Bulgariu.

Article image
Proiectul trebuia depus în ianuarie 2018 și nici acum nu e gata. Axa a rămas încă deschisă, dar se pierd ani în neștire care compromit viitorul Aeroportului. Banii sunt necesari noii platforme pentru Aerostar și pentru gararea avioanelor, trebuind terminată în septembrie 2019. Misiune imposibilă! Alți bani puteau fi folosiți pentru unirea celor trei terminale într-unul singur, mult mai mare. „În doi ani, acest proiect putea...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 27 Februarie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30