fbpx
 
Dezmăț imobiliar: lui Chirica i-a mai răsărit o vilă în curte. Cinci case în 9 ani!

Dezmăț imobiliar: lui Chirica i-a mai răsărit o vilă în curte. Cinci case în 9 ani!


Săptămâna trecută, familia Chirica și-a părăsit imobilul din Platoul Însorit (Galata) și s-a mutat peste gard, 10 metri mai încolo, într-o nouă casă de lux! În august 2018 dăduse 250.000 de euro pe o proprietate în Centrul Iașului, lângă Bolta Rece. În paralel, a făcut amenajări de lux la încă o vilă și s-a mutat în ea. Cu ce bani? La Frasin (Suceava) are un conac de 200.000 de euro, trecut pe o firmă-fantomă. Fostei soții i-a lăsat o altă vilă de peste 200 mp. Aventurile imobiliare ale primarului n-au nicio limită și nicio explicație care să stea în picioare.

Primarul Mihai Chirica a dat o nouă lovitură imobiliară. De la începutul lunii august 2019, s-a mutat într-o altă casă. Culmea, vila, parte a unui duplex, nu doar că se află în același ansamblu imobiliar, Platoul Însorit din Galata, dar e chiar gard în gard cu imobilul în care a stat până acum.

Despre casa așa-zis veche, Mihai Chirica a afirmat, în mod categoric, în cadrul unui interviu din iunie 2019 că este a soacrei sale. Cea în care abia s-a mutat, pe numele cui e? Chirica a refuzat să răspundă întrebărilor pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat în această speță. Aceasta este prima dezvăluire.

A doua: toate actele privind proprietățile sale și ale familiei precum și zeci de contracte publice cu investiții derulate de Primărie au fost ridicate de procurorii DNA.

S-au mutat de-o săptămână
Cu o săptămână în urmă, Mihai Chirica împreună cu soția sa, Cristina, și băiatul Ștefan s-au mutat dintr-o vilă cu acoperiș roșu într-una cu acoperiș verde. Ambele sunt parte a aceluiași proiect imobiliar numit Platoul Însorit și care e situat pe dealul Galata și, mai mult, sunt una lângă alta.

Mutarea s-a petrecut timp de câteva zile la rând, primarul cărându-și mobila și celelalte lucruri dintr-o parte în alta. Deși casele sunt una lângă alta, acesta le-a dus cu mașină, dând roată complexului.

Chirica s-a mutat săptămâna trecută din vila cu acoperiș roșu în vila din spate, cu acoperiș verde. În iunie, spunea cu gurița lui că locuința în care stătea la acea dată era plătită de soacra lui. Acum s-a mutat în altă vilă, încă o cheltuială

Minciuna lui Chirica: „Vila este a soacrei”
Această mutare imobiliară e una surprinzătoare. În luna iunie, într-un interviu acordat Ziarului de Iași - după ce REPORTER DE IAȘI a dezvăluit că bebelușul primarului achiziționase o casă și un teren în centrul orașului, pe strada Manolache Drăghici - edilul făcuse câteva precizări privind situația sa locativă.

Astfel, potrivit lui Chirica, vila în care locuia de câțiva ani, inclusiv acum două luni, cea cu acoperiș roșu din Platoul Însorit, o avea drept proprietar pe soacra sa, Maria Popa.

„Proprietar este soacra mea, ea cu mâna ei”, a spus atunci Chirica. În același răspuns, primarul sugera că se va muta atât din casa respectivă cât și din cartierul acela. Adică se referea la noua reședință de 250.000 de euro, cea de lângă Bolta Rece. Altă minciună.

S-a mutat. Și chiar foarte repede. Dar primarul a făcut o piruetă inexplicabilă. La capătul unei investiții de câteva luni, Chirica s-a mutat într-o casă cu acoperiș verde, vecină cu locuința cu acoperiș roșu pe care a părăsit-o și pe care soacra sa o cumpărase.

În februarie acest an, dezvoltatorul complexului imobiliar a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că vila roșie a soacrei, dar în care stătea Chirica, a costat 80.000 de euro, bani pe care Maria Popa îi achita în rate. Rate pe care le plătea din noiembrie 2017, pe o perioadă de 4 ani, câte 20.000 de euro pe an.

Finisaje de lux în noua casă

Casa verde în care stă acum Chirica a fost construită în 2008-2009 odată cu celelalte locuințe din complex. Surse din rândul constructorilor au afirmat pentru jurnaliștii REPORTER DE IAȘI că, înainte de a se muta primarul, casa a trecut prin amplu proces de modernizare. „Sunt finisaje de lux, e definiția opulenței. Dar cel mai mult, primarul a insistat pe realizarea unei pivnițe, a unui beci pentru vinuri”, a povestit un constructor.
Informația pare veridică pusă în context. Persoane care în ultimii ani au gravitat în cercul intim al lui Chirica au declarat că primarul are o obsesie cu aceste pivnițe. „Și la locuința din Tudor Neculai unde a stat cu cea de-a doua soție, cu Ana Maria Fodoreanu, a avut tot așa o pivniță cu vinuri unde-i plăcea să-și țină întâlnirile «de taină». Ana Maria Fodoreanu învârtea la grătare, iar el cu amicii era în beci”, a rememorat un om de afaceri care i-a trecut pragul.
Și la conacul de la Frasin (Suceava), cel care oficial este pe numele firmei al cărei unic acționar este fratele său, Ioan Chirica, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au surprins în fotografii un beci săpat în deal. Are o suprafață de câțiva zeci de metri pătrați și are în interior mese și pereții pavați.

Cealaltă jumătate a duplexului este liberă

Vila verde în care a poposit acum Chirica e, de fapt, un duplex. Primarul și familia sa ocupă jumătate, cealaltă parte fiind liberă. Cu ani în urmă, în jumătatea acum neutilizată, a stat Florin Prunea ca președinte al Politehnicii Iași.
Chirica a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI. Așa că, în acest moment, nu știm ce se va întâmpla cu casa roșie, proprietatea soacrei, și nici sub ce formă a intrat primarul în casa verde: a cumpărat-o pe numele său ori pe al unei alte rude?

Chirica n-a vrut să răspundă
Întrebările pe care REPORTER DE IAȘI i le-a adresat lui Mihai Chirica miercuri 14 august și la care primarul n-a răspuns până la ora publicării acestui material. 

1) Cât ați plătit pe noua casă în care v-ați mutat recent, aflată în cartierul rezidențial Platoul Însorit?
2) De ce v-ați mutat din fosta casă, aflată tot în cartierul Platoul Însorit?
3) Ce se întâmplă cu ratele plătite de soacra dv., Maria Popa, pentru fosta casă în care locuiați?
4) Cât v-au costat amenajările la noua casă în care v-ați mutat?
5) Ce intenționați să faceți cu fosta casă, la care se plăteau rate direct la dezvoltator, începând cu anul 2017?

Chirica râzând: „V-am păcălit!”. Cele cinci case ale sale, o situație care n-are corespondent la niciun primar din țară

Chirica despre casa roșie: „Proprietar este soacra mea, ea cu mâna ei”
Fragment din interviul pe care Mihai Chirica l-a oferit Ziarului de Iași și care a fost publicat în ediția online pe 14 iunie 2019. La acea dată, Chirica locuia în casa cu acoperiș roșu de pe Platoul Însorit despre care spunea că e a soacrei sale.

Ziarul de Iași: Ce i-aţi spune cuiva care ar presupune, în condiţiile în care evitaţi să cumpăraţi proprietăţi pe numele dumneavoastră, că şi vila în care locuiţi acum, şi care este pe firma soacrei, ar fi de fapt tot a dumneavoastră?

Mihai Chirica: În primul rând, nu este pe firmă. Nu a fost făcută niciodată pe firmă. Proprietar este soacra mea, ea cu mâna ei. Pe persoană fizică. Nu are treabă firma acolo. De asta spun că eu răspund doar la lucruri care ţin de adevăr.

Scopul meu nu e să stau acolo, am avut o motivaţie subiectivă, legată de apropierea de fete, să fiu la 2 minute de casă (casa fetelor, n.r.) şi atât. Această motivaţie se disipează uşor-uşor, fetele sunt mari, iar eu nu voi sta acolo. M-am consultat foarte bine cu soţia, merită să investim aici sau trebuie să plecăm? Trebuie să plecăm de aici.

Pentru că a făcut obiectul unor scandaluri inutile şi neverificate, pentru că s-a dus într-o chestie de desuetudine prin care a făcut rău şi celor care erau proprietari acolo şi nu am avut această intenţie. Eu nu voi locui acolo decât temporar până când voi reuşi să construiesc o casă, iar atunci vă voi invita pe toţi la tăierea de panglică şi nu voi avea niciun dubiu să vă las să o vizitaţi. Aveţi garanţia mea.”

Acestea sunt cuvintele lui Mihai Chirica din iunie 2019. Spune cu gura lui că vila în care locuia în Platoul Însorit este plătită de soacra sa.

Lista achizițiilor lui Mihai Chirica din ultimii 15 ani

2004: A cumpărat 1.400 de metri pătrați la Bârnova. În acte, parcela a fost costat doar 10 milioane de lei vechi, echivalentul a aproximativ 250 de euro la cursul de la acea vreme. Ca medie, prețul însemna 0,18 euro/mp în condițiile în care în Bârnova un metru pătrat de teren ajunsese și la 3-4 euro.

Detaliu: Chirica a cumpărat în aceeași zi, la același notar, și de la aceeași familie împreună cu Nicoleta Varga, interpusa lui Ioan Melinte (Conest, Media Rom) și Sorina Eliza Marin (devenită ulterior șefă a Fiscului), apropiată a lui Viorel Cozma. Mai târziu, în 2007, Eliza Marin și-a vândut terenul prin mandatarul Viorel Cozma (patron Conest), către Irinel Tofan, actual director general la Conest

2005: Chirica a cumpărat 306 metri pătrați pe strada Tudor Neculai de la Andreea Melinte (fiica lui Ioan Melinte - Conest, Media Rom Grup). Suma, pomană curată: 4,5 euro/mp. În zona respectivă, pe-atunci, terenurile se vindeau și cu de șase ori mai mult

2008: Mihai Chirica a cumpărat 4.200 mp pășune la Neagra Șarului, în județul Suceava

2011: Pe atunci director tehnic în Primărie, Chirica a cumpărat o vilă de 240 mp pe strada Tudor Neculai. Vânzătoare, aceeași Andreea Melinte, fiica omului de afaceri Ioan Melinte.

Tranzacția s-a făcut în schimbul a 170.000 de lei, adică aproximativ 39.000 de euro la cursul de la vremea respectivă.

În actul notarial, Chirica a explicat de unde a avut suma: „(...) banii pentru achiziționarea acestei case provin din donația de bani de la soții Chirica Vasile și Chirica Maria (...)”. Adică, de la unchiul și mătușa sa.

După divorțul de Ana Maria Fodoreanu, cea de-a doua sa soție, Chirica a donat, în iunie 2014, vila și terenul celor două fiice ale sale din această a doua căsătorie, dar și-a păstrat dreptul de abitație.

2011: Chirica a cumpărat un apartament pe Independenței. În suprafață de 77 mp, locuința l-a costat doar 47.650 de euro. O medie de doar 618 euro/mp. Un preț foarte mic chiar și în contextul anilor de criză economică.

Mai mult, Chirica a afirmat că banii cu care a făcut achiziția au provenit din vânzarea unui apartament de 50 mp pe care l-a deținut pe strada Horga (o străduță în zona Moara de Foc).

Adică Mihai Chirica a dat apartamentul din Horga cu 46.500 euro și l-a luat pe cel din Independenței cu doar 47.650 euro. Deci cu numai 1.150 euro mai scump, deși noua achiziție a fost un apartament cu o suprafață cu 50% mai mare decât a celui vândut și, în plus, poziționat în centrul Iașului.

2014: Firma Eurodesign Consulting (cu unic asociat și administrator Ioan Chirica, fratele actualului primar) a achiziționat în Bucșoaia, cartier al orașului Frasin din județul Suceava 4.251 metri pătrați de teren și o vilă de 160 mp utili, aflată atunci în construcție.

Potrivit actelor notariale, firma Eurodesign a achitat pentru aceste bunuri imobile aproximativ 18.000 de euro. De-atunci și până acum, la proprietatea din Frasin amenajările s-au încheiat: vila a fost terminată, beneficiind de finisaje de lux, în curte au fost construite patru foișoare, zona de intrare a fost acoperită cu pavele multicolore, în deal a fost săpată o cramă, iar spre marginea pădurii a fost înălțată o bisericuță privată, în interiorul proprietății.

Costurile totale se cifrează la peste 200.000 de euro. Ioan, fratele primarului, chestionat de REPORTER DE IAȘI în noiembrie anul trecut, a declarat că nu văzuse niciodată proprietatea și că vila este a lui Mihai Chirica. Ioan Chirica e simplu muncitor la Antibiotice.

Firma Eurodesign avea cifre de afaceri extrem de mici (zeci de mii de euro anual), iar serviciile, total neelucidate, erau facturate unor clienți din anturajul lui Mihai Chirica, exact cei care aveau și contracte cu Primăria. Fratele primarului a recunoscut că nu a administrat niciodată această firmă.


2017: S-a semnat contractul pentru vila de pe Platoul Însorit (Galata) unde Chirica a locuit până de curând cu cea de-a treia soție, Cristina (fostă Popa), și băiețelul lor, Ștefan.

Casa cu acoperiș roșu, de 170 mp utili, parte a unui duplex, a fost ridicată de Conest. Patronul firmei de construcții, Viorel Cozma, a afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că vila în cauză a fost vândută în rate către Maria Popa, soacra lui Chirica.

Valoarea tranzacției: 80.000 de euro, deci un preț mediu de 470 euro/mp, extrem de redus față de ce se vehiculează acum pe piață. Ultima rată era programată pentru noiembrie 2020

2017: Înmatriculată tot pe firma Eurodesign Consulting a fratelui Ioan Chirica este și mașina Ford Transit Custom 8+1 locuri cu care circulă primarul. Experți auto au estimat pentru REPORTER DE IAȘI că prețul achiziției unui astfel de van SH a fost de aproximativ 20.000 de euro.

Anterior, o Skoda Octavia neagră pe care a folosit-o Mihai Chirica a aparținut, în acte, întâi firmei Media Rom Grup (a lui Ioan Melinte) și apoi companiei Eurodesign Consulting, firmă la care unic asociat este Ioan Chirica, fratele primarului.

Ambele mașini stau parcate în cartierul Platoul Însorit din Galata, acolo unde Chirica locuiește cu actuala sa soție. Primarul folosește foarte rar aceste două mașini.

2017: În faza finisajelor se afla în 2017 și o vilă impunătoare din Tg. Neamț. Situată vizavi de Primăria din localitate și gard în gard cu un liceu, construcția aparține în acte Mariei Popa, soacra primarului. Acum doi ani, când Chirica s-a însurat cu Cristina Popa, soacra a declarat pentru REPORTER DE IAȘI că a lucrat 19 ani la construcția respectivei case.

Culmea, lucrările s-au accelerat și s-au finalizat în timp ce Cristina Popa a devenit iubita lui Mihai Chirica și în timp ce soacra, Maria Popa, a reușit să-și deschidă două magazine de comercializare a produselor lactate în două dintre cele mai importante piețe ale Iașului, Alexandru și Nicolina, piețe aflate în administrarea unei societăți a Primăriei.

2018: Prin firma sa Lacta Han Prod (din comuna Urecheni, județul Neamț), Maria Popa, soacra lui Chirica, a cumpărat un Mercedes GLE, cu o valoare estimată la 60.000 de euro. Mașina este folosită cel mai mult de Cristina, soția primarului.

2018: În august 2018, Ștefan Chirica, bebelușul primarului, reprezentat de Silvia Chirica, mama edilului șef, a cumpărat o casă de 136 mp suprafață utilă și un teren de 836 mp contra sumei de 250.000 de euro, pe strada Manolache Drăghici. Proprietatea este situată în centrul Iașului, la 100 de metri în linie dreaptă de restaurantul Bolta Rece.
Primarul n-a fost convingător în a explica de unde a avut un sfert de milion de euro pentru această achiziție. Banii strânși la nuntă și la botezul celui mic, dar și un alt teren pe care mama primarului l-a vândut în Copou contra sumei de 100.000 de euro a făcut ca acest caz să fie încă și mai controversat. Silvia Chirica luase terenul în 2012 cu 7.300 de euro și l-a vândut în 2018 cu 100.000 de euro unui om de afaceri care beneficiase de un schimb de terenuri foarte avantajos cu Primăria lui Chirica.

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2019

Article image
Topul proprietăților din declarațiile de avere ale primarilor din marile orașe este și un indicator al corupției. După Robert Negoiță, milionar din imobiliare, primarul Iașului este cel mai înstărit la capitolul case. Îi bate pe Boc, Bolojan, Firea și pe mulți alții
Autor cristi tanasa Reportaje 21 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30