USLIP Iași: Funcționarii MEN încalcă separația puterilor în stat

USLIP Iași: Funcționarii MEN încalcă separația puterilor în stat

Pentru a șasea sau a șaptea oarǎ, Ministerul Educației Naționale a solicitat unitǎților școlare din județul Iași recalcularea diferențelor și o nouǎ situație pentru plata hotǎrȃrilor judecǎtorești care vizeazǎ dobȃnzile.

Munca în exces pe care secretarii și contabilii trebuie sǎ o desfǎșoare este cauzatǎ de incompetența și derobarea de responsabilitate a funcționarilor din MEN și a fostului Ministru – doamna Ecaterina Andronescu.

Deși Direcția Juridicǎ din Minister era cea care trebuia sǎ clarifice sintagma ,,dobȃndǎ legalǎ” în litera și spiritul legii și a hotǎrȃrilor judecǎtorești, s-a preferat aruncarea abuzivǎ a responsabilitǎții, prin Ordinul 4004/2019, cǎtre Inspectoratele Școlare, Consiliile de Administrație din școli și liderii de sindicat.

Unitǎțile școlare și-au asumat calculul în temeiul O.G. 13/2011 care reprezintǎ fundamentul lǎmuritor pentru sintagma ,,dobȃnda legalǎ”.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Educației Naționale au incitat la nerespectarea hotǎrȃrilor judecǎtorești prin presiuni verbale și prin adresa nr. 471176/03.04.2019 pe care au trimis-o în teritoriu. La finalul acesteia se opineazǎ cǎ            ,,…ar trebui acordatǎ în temeiul titlurilor executorii dobȃnda remuneratorie”.

MEN a exercitat presiuni directe asupra ISJ IAȘI, telefonic, pentru a trimite doar suma care reprezenta cuantumul calculului dobȃnzii remuneratorii, adicǎ cea mai micǎ componentǎ și cea mai convenabilǎ financiar pentru ei.

Menționǎm cǎ USLIP IAȘI are aproximativ 80 lǎmuriri de dispozitive, din 220 introduse, prin care Tribunalul Iași a clarificat faptul cǎ prin termenul de ,,dobȃndǎ legalǎ” se înțelege acordarea dobȃnzii penalizatoare sau a dobȃnzii penalizatoare și remuneratorie.

USLIP IAȘI a dat în judecatǎ Ministerul Educației Naționale în vederea modificǎrii în parte a Ordinului 4004/2019 și a introdus o altǎ acțiune tot împotriva aceleiași instituții, fundamentatǎ pe Legea 544/2001 prin care solicitǎm obligarea Ministerului la furnizarea informațiilor de interes public ce vizeazǎ maniera în care s-au alocat fonduri pentru plata dobȃnzilor la nivel național.

A devenit o tradiție ca funcționarii din MEN și MFP sǎ interpreteze legi și hotǎrȃri judecǎtorești dupǎ bunul plac și sǎ trateze sindicatele drept entitǎți nerelevante.

Avem nenumǎrate exemple pe alte spețe - pe care le vom înainta și Comisiei Europene, așa cum am promis – unde arǎtǎm prejudicierea și încǎlcarea gravǎ a drepturilor salariaților din învǎțǎmȃntul preuniversitar.

Acest fenomen demonstreazǎ încǎlcarea gravǎ de cǎtre puterea executivǎ – Guvernul Romȃniei prin Ministerul Educației Naționale și Ministerul Finanțelor Publice, a principiului separației puterilor în stat conform articolului I, alineat 4, din Constituția Romȃniei:                  ,,Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.”

                                   

PREȘEDINTE USLIP IAȘI,

PROF. LAVINIU LĂCUSTĂ


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Media


Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top