fbpx
 
Bunicul fetei de 14 ani a fost atacat în propria curte. Au trecut 18 luni, agresorii sunt liberi Bunicul fetei de 14 ani a fost atacat în propria curte. Au trecut 18 luni, agresorii sunt liberi

Un par în cap de la ISIS-ul din Deleni: satul sub teroarea golanilor, sediul Poliției stă încuiat


Nouă inși au bătut la geamul unei fete de 14 ani la 2 noaptea. Bunicul a făcut plângere, polițiștii n-au intervenit, iar golanii s-au răzbunat dându-i cu parul în cap. La sediul Poliției nu găsești pe nimeni, iar oamenii simt că nu are cine să-i apere. Dosarele sunt mușamalizate, furturile rămân cu Autor Necunoscut, iar Poliția și Parchetul Hârlău tratează siguranța locuitorilor ca pe un moft. Exact ca la Caracal.

Departe de marile centre urbane, ascunși de ochii șefilor, funcționarii statului permit existența unei lumi paralele, cu legi proprii. La 90 de kilometri de Iași, la Deleni, teroarea instaurată de câțiva golani este trecută cu vederea iar agresorii, alertați, îl bagă în spital pe bunicul fetei. Doi frați care căscau gura la o bătaie sunt încătușați și bătuți de polițiști până-i ia SMURD-ul din curtea Poliției.

Au falsificat semnătura

Casa familiei Găină arată ca o fortăreață. Gardul e înalt, casa e tixită cu camere de luat vederi, este montat și un sistem de alarmă modern. Până și fântâna este îmbrăcată într-o armură metalică. „Mi-e frică să nu-mi arunce ceva în fântână și să-mi strice apa”, spune Ioan Găină, capul familiei.

Inițial, măsurile extreme de securitate au fost luate după ce familia Găină a intrat într-un adevărat război juridic cu unul dintre vecini. Și-au făcut reciproc plângeri penale, s-au reclamat, toate fără efecte majore asupra „oponentului”.

Vecinul a primit o condamnare de câteva luni de închisoare pentru că a falsificat semnătura lui Ioan Găină pe un document. „Aveam un proces iar el a făcut un act cum că i-ar fi dat soțului meu 1.000 de euro ca să ne retragem plângerea. Actul era fals, soțul meu nu semnase așa ceva, și am cerut expertiză. Prin expertiză s-a stabilit că e fals”, spune Elena Găină.

De-a lungul timpului, între cele două familii au existat zeci de plângeri penale, care au vizat inclusiv copiii, iar tot conflictul se desfășoară sub ochii nepăsători ai poliției rurale.

Din cauza nesiguranței în propria curte, familia și-a pus camere de supraveghere, totul fiind urmărit de pe monitorul din sufragerie

Poliția e mai mult absentă

De mediere nici nu poate fi vorba iar singurul care a părut interesat de conflictele dintre cele două familii a fost primarul comunei. „M-a chemat la primărie să vorbim. Ce să vorbim? Mai ales că ei sunt cumătri”.

În consecință, Ioan și Elena Găină și-au înălțat gardul și au montat camere de luat vederi peste tot. Ei muncesc în Italia și se tem că vecinul ar fi primul care ar sări gardul pentru a le fura din agoniseală.

Pe Poliția din sat nu se mai bazează de mult timp pentru că, spun ambii soți, postul e mai mereu închis și în caz de urgențe vin polițiști de la Hârlău sau Cotnari.

Postul de poliție era închis și la vizita jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI, iar ofițerul de serviciu de la Hârlău, Vasile Rugină, ne-a recomandat să așteptăm în curtea postului din Deleni, că sigur vor veni. Nu au venit timp de peste două ore, iar sătenii spun că polițiștii sunt găsiți greu și preferă să meargă la Hârlău când au probleme.

„Nici ziua nu-i găsești, dar seara și în week-end nici nu se pune problema. Cum să lași o comună nepăzită sâmbăta și duminica, când sunt discoteci, se bea și iese cu bătaie?”, se întreabă Elena Găină.

Conflictul plutea în aer, doar polițiștii nu l-au simțit

În 2018 a avut loc un conflict care putea avea consecințe tragice. Soții Găină împreună cu fiul, fiica, ginerele și nora se aflau în Italia, la muncă. Acasă au rămas trei fete minore aflate în grija unei bunici de 80 de ani.

Fata cea mare, în vârstă de 14 ani, a devenit țintă pentru un grup de tineri din sat. În iunie 2018, soții Găină și cu fiul, Gabriel, s-au întors pentru câteva zile pentru un eveniment în familie. „Urma să se însoare și sunt vizitele care se fac între cuscri”, povestește Elena Găină. S-a discutat, s-a băut, s-a mâncat, totul părea perfect.

Între timp, noaptea, în curtea casei în care locuiau cele trei fete minore au intrat mai multe persoane. „La un vecin de acolo se adună permanent o gașcă. Beau, fac scandal, se bat, sunt și minore acolo, le consideră soțiile lor, iar poliția nu intervine. Pe 15 iunie au intrat în curte la fata mea, la ora 2 noaptea și au bătut la geam, să o scoată afară pe nepoata cea mare, de 14 ani”, povestește Elena Găină. Fata a țipat iar intrușii au fugit.

Elena si Ioan Găină spun că e extrem de periculos să trăiești în Deleni

Polițist: „Poate voiau să fure, nu să violeze”

Minora și-a sunat mama, în Italia, iar mama și-a alertat rudele aflate în țară. „M-am dus la Poliție, să fac reclamație. La Deleni postul era închis, mai era o femeie în curte care voia să facă o reclamație, tot pentru violențe, și aștepta de ceva timp. Ne-am dus amândouă la Hârlău. De acolo mi s-a spus , dar au reușit să trimită un polițist din Deleni. Ăsta a venit, m-a ascultat, și mi-a spus să vin luni și să fac plângere”, povestește Elena Găină.

Conflictul mocnit nu a mai așteptat ziua de luni, când Poliția din Deleni urma să înregistreze oficial o plângere. Ca să se asigure că fetele nu rămân neapărate, fiul Elenei Găină, Gabriel, a decis să doarmă și el în casa în care se adăposteau cele 3 fete ale surorii lui.

S-au răzbunat pe bunic

Seara, după ora 22, gașca din vecini s-a adunat din nou. Au urmat telefoane la 112 iar polițistul de la capătul firului i-a spus lui Gabriel Găină să sune doar dacă sunt cu adevărat probleme, nu e suficient să se adune gașca. Însă intrușii nu au mai intrat în curte. „A început să plouă, cred că de aia”, susține Găină.

În schimb, tinerii respectivi s-au dus direct acasă la Ioan și Elena Găină. „M-au strigat la poartă și m-au întrebat unde e Gabi (fiul care se ascunsese în casa celor trei minore – n.n), apoi mi-au dat cu parul în cap. Au fugit când au văzut camerele de supraveghere”, spune Ioan Găină.

„Am ajuns acasă și nu l-am mai găsit. El băuse la acea întâlnire cu cuscrii și a rămas acasă. Era în casa lui, putea fi și beat, nu e nimic ilegal. Când am intrat în curte am văzut mult sânge, dar el nu era. I-am găsit telefonul, spart și plin de sânge. M-am uitat pe camerele de supraveghere și așa am aflat ce s-a întâmplat. Băut și lovit în cap, nu a reușit să sune la Ambulanță și s-a dus pe jos la dispensar, de acolo l-a luat Ambulanța”, explică Elena Găină.

La Deleni, secția de poliție era încuiată în miezul zilei, în timpul săptămânii. La Hârlău, polițistul de serviciu e categoric: „Vorbiți doar cu serviciul de presă. Dacă sediul e închis la Deleni, așteptați până o să vină cineva”. Am așteptat două ore, n-a venit nimeni

Polițiștii au decis că doar 3 din 9 sunt vinovați

Așadar, conflictul violent s-a produs după ce Elena Găină sesizase Poliția cu privire la acel grup de tineri, ba chiar le furnizase polițiștilor și numele lor, iar polițiștii i-au spus „să vină luni să depună o plângere”. Familia suspectează că polițiștii din comună i-au avertizat pe indivizii respectivi că va fi depusă o plângere pe numele lor în care urma să fie acuzați de violare de domiciliu și tentativă de viol.

După bătaia încasată de Ioan Găină în poarta propriei case, a fost sesizată din nou poliția. „Au venit 5, s-au uitat, m-au ascultat, s-au uitat și la înregistrările de pe camerele video, dar nu le-au cerut. Acum este un dosar în care apar doar 3 agresori, dar ei erau 9, au venit cu o căruță. Chiar dacă nu au lovit toți, ceilalți 6 nu au participat la agresiune? Păi ei nu pot fi nici măcar martori, că au venit cu căruța special ca să-l bată pe soțul meu”, se revoltă Elena Găină.

Imaginile de pe camerele de supraveghere montate pentru protecția locuinței au rămas stocate pe hard-disk până s-au șters, pe polițiștii care instrumentează dosarul nu i-au interesat. Familia a filmat însă, cu telefonul, imaginile înregistrate în acea seară.

La Deleni, bătaia e ruptă din Rai

Familia Găină nu e singura care e nemulțumită de poliția din Deleni sau de cea din Hârlău. La Judecătoria Hârlău a ajuns și Rodica Plescaciuc, care își reprezintă doi fii sancționați de polițiștii din Deleni.

„Eu am doi băieți. Unul dintre ei, Florinel, e de 15 ani plecat în Italia și vine foarte rar. A fost la Paște, după un an și jumătate, vă dați seama că nu-l mai cunoaște nimeni din sat. De Paște eram cu toții pe terasă, era chiar prima zi de Paște, și am auzit sirene, erau ambulanțe și poliția. Se bătea gașca aia care l-a bătut și pe Ioan Găină și se adunase tot satul, erau vreo 80 de persoane. A ieșit și Florinel, să vadă ce este, ce se întâmplă. Unul dintre polițiști a venit și l-a întrebat cum îl cheamă. Păi, Florinel Plescaciuc. Nu cumva ești altcineva? Nu, că știu cum mă cheamă și fără buletin în mână. Polițiștii l-au pus jos, l-au bătut și i-au pus cătușele. L-au târât pe jos, sub ochii soției care era cu copilul în brațe. A încercat să intervină fratele lui, dar l-au bătut și pe el și i-au pus cătușele. Am 80 de martori”, spune Rodica Plescaciuc.

Familiei Găină le-au înscenat până și o înțelegere pentru retragerea plâgerii la Parchet. Instanța a stabilit că semnătura a fost falsificată și documentul e contrafăcut

Agresorii au devenit martori

Cei doi frați au fost duși la Poliția Hârlău, de unde au fost luați cu ambulanța. „Cât timp l-au bătut, lui Florinel i-au spart telefonul de 800 de euro și i-au dispărut un lănțișor și o brățară. Pe lângă că i-au bătut pe amândoi, le-au dat și 2.000 lei amendă. Iar martori pe procesul-verbal au fost trecuți ăia care se băteau de fapt și pentru care venise poliția”, susține Plescaciuc.

Ea a fost mandatată să conteste amenda, și a avut deja un termen la Judecătoria Hârlău. De asemenea, a făcut plângeri împotriva polițiștilor agresori. „Mi se tot spune că dosarul e în lucru, dar a trecut deja mult timp. Sunt 80 de martori la ce s-a întâmplat”, spune femeia.

O altă plângere făcută de Plescaciuc la Poliția Deleni, pentru distrugere, a rămas fără niciun efect după mai mult de 4 ani. „Unul dintre copii și-a adus o mașină din Italia și a băgat-o în curte. Într-o noapte i-a fost distrusă. Am făcut plângere scrisă dar nu am primit număr de înregistrare. A venit un polițist, a făcut poze, și dus a fost! Au trecut 4 ani de atunci”, spune ea.

Golanii din Deleni se adună la poarta lui Găină și îi dau cu parul în cap ca să se răzbune

Cum se scapă de dosare

Familia Găină din Deleni are o sacoșă de documente. Cei doi soți au adunat plângeri, rezoluții, expertize și soluții. Unele dintre acestea arată cum scapă polițiștii de infracțiuni.

În 2012, înainte a a monta camerele de supraveghere, li s-au furat o ușă și o bicicletă. Potrivit actelor întocmite la cumpărare, bicicleta costa peste 800 lei. Elena Găină a indicat și un suspect, întrucât a auzit un copil spunând că tatăl său ar fi furat bunurile respective iar un sătean l-ar fi văzut cu o bicicletă albastră.

Polițiștii l-au audiat pe copil în prezența părintelui care era tocmai persoana suspectată de Găină și au ajuns la concluzia că nu tatăl este  vinovatul. Așadar, au clasat dosarul deschis pe numele prezumtivului vinovat. La scurt timp după, au evaluat bicicleta la doar 300 lei și au clasat dosarul cu AN (autori necunoscuți) pe motiv că prejudiciul este mic și fapta nu prezintă pericol social.      

112, probleme de sistem

Familia Găină a păstrat inclusiv înregistrarea apelurilor făcute la 112. Dacă în cazul Caracal s-a invocat incompetența operatorului, la Deleni sistemul unic de urgență nu permite intervenția rapidă. Înregistrările intrate în posesia REPORTER DE IAȘI arată că apelul 112 este preluat de operatorul din Botoșani. După ce acesta ascultă sesizarea, face legătura la operatorul din Iași, care ascultă și el sesizarea de urgență. Așadar, se pierd minute care pot conta atunci când este nevoie de o intervenție rapidă.

Article image
Comisarul-șef conduce Poliția dintr-un județ cu infracționalitate foarte ridicată, dar face și masterat și doctorat, patru zile pe săptămână, fiind un caz unic în Poliția Română. La Masterat e în anul II și este bursier, având numai note de 9 și 10. Profesorii de la Cuza evită să se pronunțe. Decanul de la Filosofie spune că e extrem de greu să faci masterat și doctorat în același timp. Costel Gâtlan afirmă că e om studios,...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 10 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30