Eveniment: Pe 1 Decembrie, „Teatru de război”, un spectacol care marchează Ziua Națională a României și 123 de ani de la inaugurarea Naționalului ieșean

Eveniment: Pe 1 Decembrie, „Teatru de război”, un spectacol care marchează Ziua Națională a României și 123 de ani de la inaugurarea Naționalului ieșean


Duminica aceasta, pe 1 Decembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare, spectacolul excepțional „Teatru de război” va marca atât împlinirea celor 123 de ani de la inaugurarea Teatrului Național Iași, cât și marea sărbătoare națională a românilor.

Un spectacol care s-a ridicat pe un text scris de Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, Cristian Hadji-Culea, și care aduce pe scenă o distribuție generoasă, care cuprinde actori ai Naționalului ieșean și studenți ai Facultății de Teatru de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

„Teatru de război” este povestea Iașului devenit capitală de război, în perioada refugiului dintre 1916 și 1918, este povestea trupei ieșene de teatru, trupă la care s-au alăturat artiști refugiați din teatrele din București și Craiova; un spectacol despre marile evenimente politice care au avut loc în clădirea Teatrului Național,  despre tragicul accident feroviar din acea perioadă, despre foamete,  tifos și nu în ultimul rând, despre speranță.

Scenariul: Florin Lăzărescu, Lucian Dan Teodorovici, Cristian Hadji-Culea

Regie: Cristian Hadji-Culea

Decor: Dragoș Buhagiar

Costume: Rodica Arghir

Coregrafie: Attila  Bordás

Muzica: Tibor Cári

Video: Andrei Cozlac

Documentare text: Ioana Bujoreanu

Asistent regie: Irina Crețu

Distribuție: Brândușa Aciobăniței, Andreea Boboc, Diana Chirilă, Haruna Condurache, Pușa Darie, Petronela Grigorescu, Livia Iorga, Irina Răduțu Codreanu, Diana Roman, Oana Sandu, Doru Aftanasiu, Adi Carauleanu, Ionuț Cornilă, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Mădălin Marius Munteanu, Cosmin Maxim, Dumitru Năstrușnicu, Constantin Pușcașu, Andrei Sava, Horia Veriveș și Toma Ghilaș

Studenții: Ioana Apetrei, Oana Asofiei, Andrei Bordianu, Teodora Burdujan, Georgiana Cincu, Adelina Cojocariu, Pavel Petrași, Cosmin Tanasă, Renata Voloșcu (anului II Păpuși – Marionete, clasa: Ciprian Huțanu, Călin Chirilă)

Cristian Hadji-Culea, regizorul spectacolului:

„Ca urmare a dezastrelor militare din 1916, a ocupării a trei sferturi din teritoriul României de către militarii Puterilor Centrale, Iașii s-au pomenit transformați în capitală vremelnică, de facto, a cât mai rămăsese din țară. Curtea Regală, Guvernul, Parlamentul au fost mutate la Iași. Teatrul Național s-a găsit în mijlocul acestor schimbări. În teatru jucau pe rând trupele Naționalelor din Iași, București și Craiova, în teatru s-a mutat Parlamentul și a ținut ședințele, în teatru cânta Enescu…Odată cu venirea a sute de mii de refugiați, a marilor unități românești și rusești, orașul s-a scufundat în nenorociri: foamete, frig, tifos. Miracolul e că în toată această cascadă de nenorociri apare, rodește și se împlinește Marea Unire a românilor din 1918. Speranța trăiește în oameni, se rostește în Parlament și duce la construcția noii Românii.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top