fbpx
 
Un teren al statului pe care Mihai Chirica îl ia fără să mai aștepte terminarea procesului de la ICCJ, după ce-a pierdut în prima instanță Un teren al statului pe care Mihai Chirica îl ia fără să mai aștepte terminarea procesului de la ICCJ, după ce-a pierdut în prima instanță

Un abuz în pandemie nu se mai vede: Chirica fură terenul altuia și îl intabulează forțat


Un om puternic: primarul Iașului face PUZ și e gata să dea o autorizație de biserică pe un teren pentru care încă se judecă la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În ciuda tuturor documentelor și a litigiilor din instanță, șefii Primăriei și preotul Marian Nimerincu merg înainte cu ideea construirii unei biserici în Păcurari. Suprafața de 805 mp, situată pe Aleea Cimitirul Evreiesc, a fost intabulată, cu de la sine putere, de șefii Primăriei. „Nu aparținea nimănui”, a spus preotul Nimerincu.

Afirmația acestuia este contrazisă de Adrian Mironescu, administrator special RADEF „România Film”. „Terenul este în continuarea în administrarea RADEF. Nu ne opunem planurilor primarului Chirica, dar să dea bani pentru acea suprafață”, a afirmat Mironescu.

Intabulat forțat de Primărie, terenul a fost dat în folosință gratuită Parohiei „Sf. Apostol și Evanghelist Luca”, ba chiar s-a ținut și dezbaterea publică a planului de urbanism și amenajarea teritoriului. Următorul pas: aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în Consiliul Local și apoi autorizația de construire.
Dezbatere pe PUZ, nu pe proprietate
Consultarea publică pentru edificarea unei biserici pe acea parcelă a fost organizată pe 14 februarie. „Cel care și-a revendicat terenul în formă inițială trebuia să vină să se prezinte la dezbaterea publică. Nu a venit absolut nimeni”, a declarat părintele Marian Nimerincu.
După acea așa-zisă dezbatere, Primăria a publicat pe site-ul propriu un „raport de informare și consultare a publicului” în cuprinsul căruia se precizează că anterior au fost notificați vecinii direct afectați adică: „Proprietarii parcelelor vecine pe toate laturile parcelei care a generat PUZ”. Acestora li s-ar fi expediat adrese poștale-anunțuri cu privire la PUZ, apărând specificarea „persoane fizice”.

Același raport al Primăriei a menționat: „Vecinii notificați nu au prezentat sesizări pentru propunerea de construire”. Din aceste formulări se înțelege că vecinul de la est, adică RADEF „România Film”, nici măcar n-a fost notificat, lucru confirmat și de surse din interior.

Adrian Mironescu, administratorul RADEF: „Îl aștept pe Mihai Chirica la negocieri: vrea terenul, sigur, să plătească”

Teren dat Filmotecii în 1960
Discuția de bază rămâne: ai cui sunt cei 805 mp pe care se vrea biserică? Ai RADEF, ai Primăriei sau ai altei instituții a statului? Angajații RADEF au căutat documente la Arhivele Naționale, serviciul Iași. Și au găsit o decizie din martie 1960. „Se transferă din folosința și administrarea Comitetului Executiv al Sfatului Popular Oraș Iași, în folosința și administrarea Oficiului Iași a Direcției Rețelei Cinematografice și Difuzării filmelor, terenul în suprafață de 1,50 ha situat în Iași str. Păcurari – la punctul cimitirul evreiesc – delimitat prin planul anexă care face parte integrantă din decizie”, se arată în actul de-acum fix 60 de ani. Iar în planul de situație, o suprafață de 7.269 mp este marcată și delimitată ca fiind „teren dat în folosință Filmotecii”.
Acești 805 mp, disputați acum de-o parte de biserică și Primărie și de cealaltă parte de RADEF „România Film”, ar fi o bucată din acel lot de 7.269 mp.

Povestea proprietății din Păcurari
De neînțeles a fost modul în care Primăria Iași și-a atribuit singură acest teren. Cronologia:
- pe 15 octombrie 2018, Serviciul GIS Cadastru a chestionat Serviciul Contencios dacă pentru terenul respectiv există cereri de retrocedare sau litigii
- pe 26 octombrie 2018, Direcția Juridică - Serviciul Contencios a răspuns că nu sunt litigii în care Municipiul să fie parte
- pe 31 octombrie 2018, terenul de 805 mp a intrat în domeniul privat al orașului

- pe 15 noiembrie 2018, părintele Nimerincu i-a trimis o adresă primarului Mihai Chirica prin care i-a cerut fix acea bucată de teren, invocând și existența a 600 de semnături ale oamenilor din parohie. „Pentru edificarea unui locaș de cult care să răspundă nevoilor spirituale și duhovnicești celor care locuiesc în zona Păcurari – Munca Invalizilor”, a argumentat părintele
- pe 15 noiembrie 2018, deci chiar în aceeași zi, Gabriel Teodorescu, șeful Direcției Evidență Patrimoniu Public și Privat, a întocmit nota de fundamentare pentru terenul din Aleea Cimitir Evereiesc
- pe 29 noiembrie, Consiliul Local a aprobat transmiterea dreptului de folosință gratuită pentru cei 805 mp către parohie

Preotul Marian Nimerincu a obținut promisiunea primarului pentru obținerea terenului

Un proces pe care Primăria l-a pierdut

Precizare extrem de importantă: Direcția Juridică a zis că nu e niciun litigiu pe lotul respectiv, deși este un proces în derulare de câțiva ani. Când a preluat cinematografele Victoria, Republica, Tineretului și Dacia, Primăria a vrut și terenul din Păcurari care în acte era al RADEF. Iar șefii orașului nu au vrut doar cei 805, ci 5.801 mp. La Curtea de Apel, Primăria a pierdut. Juriștii acesteia au făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, primul termen fiind fixat pentru 10 noiembrie 2020.

Preotul crede ca nu sunt probleme

Așadar, cu un litigiu pe teren, Primăria a făcut o intabulare provizorie, trecându-l în domeniul privat, apoi l-a dat în folosință gratuită parohiei lui Marian Nimerincu. Iar la începutul acestui an, au făcut un simulacru de dezbatere publică.

Mai sunt doar doi pași până la construcția efectivă a bisericii: aprobarea PUZ în Consiliul Local și eliberarea autorizației. „Suntem și noi blocați de toată situația asta (pandemia de coronavirus –n.r.). Am trecut de faza consultării publice, a fost o lună și ceva, am îndeplinit toate condițiile. Nu este niciun litigiu pe teren, din câte știm noi. Nu aparține nimănui. Intabularea s-a făcut pe parohie. Adică, Primăria Iași l-a dat parohiei. În contextul actual nu ne gândim la a construi ceva, la a începe ceva”, a declarat preotul Marian Nimerincu.

Schița Primăriei, cu terenul luat de la RADEF, este fix aceeași cu cea a Arhivelor Statului, din 1960

Administratorul RADEF: „Negocierea va fi pe bani!”
De cealaltă parte, reprezentanții RADEF „România Film”, deși și-au domolit tonul față de-acum un an, tot susțin că acel teren le aparține. Regia este în insolvență. Anul trecut, când REPORTER DE IAȘI a scris pentru prima dată despre acest caz, Ioan Hagi, administratorul special al RADEF, a afirmat, vehement, că se va opune mișcării făcute de Primărie, ba chiar că va depune și o plângere penală.
Între timp, în poziția de administrator special al RADEF „România Film” a ajuns Adrian Mironescu, acesta îndeplinind, în trecut, funcția de director. „Terenul este în continuare în administrarea RADEF. Dacă Primăria vrea să-l cumpere, să vină la negocieri. Dar negocierile vor fi pe bani. Dacă nu, rezolvăm în justiție”, a afirmat Adrian Mironescu.
În concluzie, pe un teren pe care nu a demonstrat că este proprietară, Primăria nu doar că și l-a însușit și l-a atribuit în folosință gratuită, ba chiar este la un singur pas de a autoriza construcția unei biserici.

Article image
Săptămâna trecută, muncitorii Primăriei au sărit gardul și au defrișat arborii din curtea RADEF. Pe 805 mp ar urma să se construiască o biserică, terenul fiind dat de Primărie prin Hotărâre de Consiliu Local. Dar toată suprafața de 5.800 mp e în proprietatea statului, în posesia RADEF. Primăria a pierdut procesul pentru acest teren la Curtea de Apel, iar recursul la Înalta Curte de Casație și Justiție e programat abia în no...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: