fbpx
Print this page
11 universități românești, incluse în clasamentul internațional al universităților 2020-2021 realizat de Times Higher Education: UAIC e pe locul 1416

11 universități românești, incluse în clasamentul internațional al universităților 2020-2021 realizat de Times Higher Education: UAIC e pe locul 1416


Unsprezece universități din România sunt prezente în clasamentul internațional al universităților realizat de Times Higher Education: World University Rankings 2020-2021, față de 9 în 2019. Au intrat în acest an în clasament Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj. A ieșit însă din top Academia de Studii Economice din București, care anul trecut avusese cea mai mare creștere în acest clasament dintre universitățile din România.

Cele 11 universități din România incluse în acest clasament sunt:

- Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București, Universitatea București,

- Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină Carol Davila din București,

- Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj,

- Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, Universitatea Transilvania din Brașov,

- Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.

Prima universitate din România menționată în clasament, pe poziția 862, este Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Următoarea instituție de învățământ superior inclusă în acest clasament, pe poziția 893, este Universitatea Politehnica din București, intrată pentru al doilea an la rând în acest top.

Universitatea din București este pe poziția 981, cu o creștere față de 2020, când căzuse în intervalul 1001+ al clasamentului.

A patra universitate din România inclusă în clasament, pe locul 1.186, este Universitatea de Vest din Timișoara, în urcare cu 74 de poziții față de anul trecut. Pe poziția 1.198 figurează Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Pe poziția 1416 este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea de Medicină Iuliu Hațieganu din Cluj este pe locul 1423, Universitatea de Medicină Grigore T. Popa din Iași pe locul 1564. Umează Universitatea Transilvania din Brașov, pe poziția 1.700, față de 1844, în 2019, când a intrat pentru prima dată în clasament.

Pe poziția 1.860 este Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, iar ultima universitate din România inclusă în clasament esre Universitatea de Medicină Victor Babeș din Timișoara, pe poziția 1.890.

Clasamentul include 2000 din cele 20.000 de universități din lume.

Top 5 universități din lume:

1 Harvard (SUA)

2 Massachusetts Institute of Technology (SUA)

3 Stanford  (SUA)

4 Cambridge (UK)

5 Oxford (UK)

De remarcat că Oxford a trecut pe poziția a cincea, după ce trei ani la rând a ocupat primul loc în clasament.

CWUR măsoară performanța universităților pe baza a 4 indicatori de performanţă:

- calitatea educației (25%),

- inserţia profesională a absolvenților (25%),

- calitatea personalului academic (10%) și

- performanța cercetării (40%), indicator împărțit astfel: rezultatele cercetării – număr de articole (10%), publicațiile de înaltă calitate – număr de articole apărute în jurnale de top (10%), influența cercetării – număr de articole apărute în jurnale de mare influență (10%) şi citările – număr de articole cu număr mare de citări (10%).

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Articole similare