fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Chirica nu crede în boală: aseară cerea să nu se închidă nimic până nu atingem pragul de 5 îmbolnăviri la mia de locuitori

Chirica nu crede în boală: aseară cerea să nu se închidă nimic până nu atingem pragul de 5 îmbolnăviri la mia de locuitori


Mihai Chirica a propus, joi seara, Comitetului Local pentru Situații de Urgență (CLSU) să amâne toate deciziile de intrare în scenariul roșu, iar școlile să rămâne deschise, pe motiv că Iașul nu a ajuns încă la pragul de 4 sau 5 îmbolnăviri la mia de locuitori.

„Chirica e penibil, transportul în comun stă să explodeze, știu oameni care s-au îmbolnăvit în tramvai, dar el face planuri epidemiologice la nivel național. Chirica a adus 12 autobuze din 20 în noiembrie, când toată vara s-a ocupat de straturile de flori din Piața Independenței.

Chirica a simțit perfect momentul, cred că Alexe și Tătaru îl privesc ca pe un guru: „Ăsta vrea școlile deschise când în 3 zile ajungem la 20.000 de infectați pe zi iar spitalele crapă în maxim 8 zile”. Nu că Alexe sau Orban ar fi niște genii, dar măcar dau înapoi când dau cu fruntea de zid. Nu, Chirica crapă cărămizile cu capul până face el o gaură.

Deștept Chirica, în ziua când România intră în lockdown parțial, el zice să mai așteptăm pragul 4 sau 5. Adică luati, mă, și muriți, că știu eu cum e mai bine, trebuie să ascultați!”, scrie jurnalistul Gabriel Gachi, editorul REPORTER DE IAȘI, pe pagina sa de Facebook.

„Chirica, profită de moment, ia și stropește iarăși toate străzile cu smacul ăla insecticid, luat la suprapreț, fă 20 de postări și 50 de filmulețe, povestește-le celor 20 de pensionare care te urmăresc la televiziunile locale cum te lupți tu ca un erou cu virusul ucigaș”, mai scrie jurnalistul ieșean.

 

O parte din deciziile luate de CLSU Iași contravin cu cele luate miercuri de Comitetul Județean dar și cu măsurile mai aspre pentru controlul pandemiei anunțate joi de Guvern.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat, printre altele, că școlile vor trece de luni, 9 noiembrie, integral în online, în toată țara:

„Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional, precum: şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile şi cele publice şi cele private trebuie interzise, târgurile şi pieţele trebuie închise, portul măştii trebuie să devină obligatoriu peste tot în ţară, în toate locurile publice şi la toate locurile de muncă, indiferent dacă vorbim de locuri publice din interior sau în exterior, portul măştii trebuie generalizat şi trebuie să fie obligatoriu, iar firmele şi autorităţile trebuie obligatoriu să îşi decaleze programul de funcţionare astfel încât şi transportul public să funcţioneze cu o încărcare mult mai mică, permiţând în acest fel distanţarea suficientă între persoane”, a spus şeful statului.

Mai mult, premierul Ludovic Orban spune că se gândește și la reintroducerea declarațiilor pe propria răspundere pentru cei care vor circula după ora 22.00.

Toate acestea contravin cu o parte din propunerile făcute de Mihai Chirica. Pe lângă școlile pe care le dorește în continuare deschise, primarul din Iași vrea același lucru și pentru piețele agro-alimentare unde „vor fi întărite măsurile de protecție sanitară și vor fi făcute cel puțin patru dezinfecții pe săptămână”.

Măsuri luate joi, 5 noiembrie 2020, de Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași:

 1. (1) Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a luat act de prevederile Hotărârii nr. 76 / 4.11.2020 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Iași.

(2) Direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri pentru respectarea și implementarea prevederilor hotărârii menționate (obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice, interzicerea organizării de evenimente în aer liber etc.).

 1. (1) Membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași vor elabora un plan de măsuri, pe termen mediu și lung, care să fie aplicate atunci când coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcția de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 4 la mie și, respectiv, 5 la mie.

(2) Aceste măsuri vor include, printre altele, o serie de restricții în transportul public (suspendarea unor trasee, reducerea numărului mijloacelor de transport, limitarea accesului la transport public etc.).

 1. (1) Începând de joi, 5 noiembrie 2020, vor fi verificate zonele de comerț, în special cele cu risc de aglomerare (mall-uri, hypermarketuri, supermarketuri etc.) în ceea ce privește respectarea măsurilor de protecție sanitară (obligativitatea purtării măștii de protecție, existența circuitelor de deplasare pentru clienți, controlul temperaturii, existența materialelor dezinfectante etc.).

(2) Nerespectarea acestor măsuri de către comercianți va atrage sancțiuni până la retragerea autorizației de funcționare pentru o perioadă de 30 de zile.

 1. (1) În piețele agro-alimentare vor fi întărite măsurile de protecție sanitară și vor fi făcute cel puțin patru dezinfecții pe săptămână.

(2) Nerespectarea acestor măsuri va atrage demiterea administratorilor piețelor sau a celor responsabili.

 1. Toate direcțiile, societățile comerciale și instituțiile subordonate municipalității vor lua măsuri suplimentare de protecție sanitară (decalarea programului de lucru al angajaților, asigurarea circuitelor de deplasare, limitarea numărului de angajați care lucrează simultan în același birou, desfășurarea activității în regim de telemuncă, acolo unde este posibil etc.). De asemenea, va fi verificată starea de sănătate a tuturor angajaților.
 2. Va fi reluată activitatea de dezinfectare a stațiilor de taxi și a autoturismelor de taximetrie.
 3. Va fi reluată activitatea de dezinfectare cu substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu a scărilor de bloc. În acest scop, Primăria Municipiului Iași va pune la dispoziția SC Termo-Service SA o tonă de hipoclorit de sodiu în concentrație de 12,5%.
 4. Direcția de Asistență Socială și Direcția Exploatare Patrimoniu vor reînființa la Baia Populară centrul pentru persoane fără adăpost, care va fi prevăzut cu un punct de triaj și un izolator.
 5. Vor fi luate măsuri suplimentare pentru verificarea sălilor de jocuri de noroc și a magazinelor de cartier care comercializează băuturi alcoolice.
 6. Unitățile administrate de Direcția Creșe vor rămâne deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de protecție sanitară deja decise (limitarea numărului de beneficiari, existența circuitelor de deplasare, realizarea triajului epidemiologic, interzicerea accesului persoanelor străine, decalarea programului etc.).
 7. (1) Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași a analizat situația existență, la o lună și jumătate de la începerea noului an școlar, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar. Această situație pune în lumină un număr relativ mic de infectări în mediul educațional (sub 200 la o populație școlară de circa 60.000 de preșcolari și elevi și circa 8.000 de cadre didactice și nedidactice), ceea ce demonstrează faptul că unitățile școlare nu reprezintă un factor major de răspândire a infectării cu noul coronavirus.

(2) În aceste condiții, după consultarea cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai celorlalți membri ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, conducerea Primăriei Municipiului Iași va înainta Guvernului României un plan de organizare a activității didactice în perioada în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori este între 3 și 4 la mie (joi, 5 noiembrie 2020, acesta fiind de 3,35 la mie). Acest plan prevede următoarele măsuri:

* Activitatea grădinițelor și unităților de învățământ primar să se desfășoare în continuare în „scenariul verde”, cu prezența fizică a elevilor și cadrelor didactice în unitățile școlare.

* Activitatea celorlalte unități de învățământ să se desfășoare în „scenariu galben”, hibrid (jumătate dintre elevi în clasă, jumătate în regim online, prin rotație la două săptămâni).

(3) După ce coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori va depăși 4 la mie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență va analiza situația și va decide alte măsuri organizatorice.

 1. Deciziile precedente ale Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași rămân valabile, dacă nu intră în contradicție cu prevederile acestei hotărâri.

În ultimele 24 de ore în judeţul Iaşi au fost înregistrate încă 394 de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus. Ieri, judeţul nostru era pe locul III în ţară.


 
Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac