fbpx
Portokal
Fostul șef al CJ Iași, liberalul Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani şi 2 luni cu executare

Fostul șef al CJ Iași, liberalul Cristian Adomniței, condamnat la 3 ani şi 2 luni cu executare


Cristian Adomniței, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, a fost condamnat la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare, informează ZDI. Tribunalul Iaşi a pronuntat, vineri, 27 noiembrie, primele sentințe în Dosarul „Albumul”.

Împreună cu Adomniței, în același dosar au mai fost condamnate Teodora Jinga la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, Carmen Irimescu la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în timp ce Letiția Popa la 4 ani și 7 luni de închisoare cu executare. Firma Laser Co a fost amendată penal cu 165.000 lei. Sentința nu este definitivă.

„(...) Condamnă pe inculpatul Adomniţei Cristian-Mihai, pentru săvârşirea (...) infracţiunii de "favorizarea făptuitorului" la pedeapsa principală de 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare. Interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani, ca pedeapsă complementară. Pentru săvârşirea infracţiunii de "fals intelectual" interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsă complementară. (...) Pedeapsă principală de executat de către inculpatul Adomniţei Cristian-Mihai, de 3 (trei) ani şi 2 (două) luni închisoare", se menţionează în decizia magistraţilor.

Din pedeapsă a fost scăzută perioada în care acesta a fost în arest preventiv. „În baza dispoziţiilor (...) din Codul de procedură penală, scade din durata pedepsei închisorii pronunţate faţă de inculpat prin prezenta sentinţă penală perioada reţinerii inculpatului, respectiv perioada: 7 mai 2015 - 8 mai 2015, precum şi perioada în care inculpatul a fost supus măsurii preventive a arestului la domiciliu, respectiv perioada: 14 mai 2015 - 25 iunie 2015", se menţionează în decizia judecătorilor.

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată de DNA în iulie 2015, fiind acuzaţi de fapte de abuz în serviciu, fals sau favorizarea infractorului.

Adomniţei a fost trimis în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual după ce, susţine DNA, ar fi încercat să mascheze rezultatele unui control de audit realizat în cadrul CJ. Respectivul audit scotea la iveală că instituţia ar fi recepţionat doar pe hârtie, nu şi în fizic, mai multe materiale de promovare realizate de firma Letiţiei Popa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Consiliul Judeţean Iaşi a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi pe baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa. Contractul încheiat cu societatea Laser Co prevedea 16 acţiuni de promovare a Iaşiului contra sumei de 335.000 lei. Din cele 16 prevederi, numai 11 puncte au fost onorate, deşi a fost achitată întreaga sumă. DNA menţiona la acea vreme, prin intermediul unui comunicat de presă, că firma nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodată, să nu poată fi obligată, conform contractului, la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, cu intenţie, a determinat membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal antedatat, în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate şi a semnat mai multe documente, activităţi ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu de peste 213.000 lei judeţului Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor. În anul 2015, pentru a ascunde faptele comise şi a împiedica tragerea sa şi a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, Irimescu a semnat centralizatorul intrărilor şi al ieşirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv. Deşi bunurile nu au fost predate decât scriptic, Jinga şi Irimescu au efectuat demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi efectuată plata către firmă. 

Article image
Fostul președinte CJ Iași face naveta cu folos la Centrul de imagistică din Suceava. Afacerea și-a dublat profitul în 2016 față de 2015, iar în 2017 s-a triplat. Dan Fiterman, sub brandul căruia funcționează clinica din Suceava, a renunțat la 16,33% din acțiuni, împărțite între Cristian Adomniței și Dan Iacob. Fostul președinte PNL Iași a plătit 85.000 de euro pe acțiuni, având acum 37,5% din Centrul Medical Bucovina. În d...
Autor Cezar Moraru Companii 16 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top