fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Escrocul de la Fundația pentru Ambulanță, condamnat cu suspendare pentru delapidare: excursii de lux pe banii donați pentru bolnavii în faze critice

Escrocul de la Fundația pentru Ambulanță, condamnat cu suspendare pentru delapidare: excursii de lux pe banii donați pentru bolnavii în faze critice


Prahoveanul Marius Gustea, preşedintele Fundaţiei pentru Ambulanţă, a fost condamnat de Judecătoria Ploieşti la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare. Individul este acuzat că a cheltuit banii fundaţiei, obţinuţi din donaţii şi prin redirecţionarea impozitului de 2%, pe excursii de lux în Grecia pentru el şi familia sa, dar şi pentru alte mofturi scumpe de care au beneficiat soţia şi fiica sa.

Bărbatul a fost dat pe mâna autorităţilor de către un ploieştean bolnav de leucemie, care a bănuit că o parte din sumele donate de oameni pentru tratamentul său au fost folosite de fundaţie în alte scopuri. Plângerea a fost urmată de ancheta poliţiei şi a procurorilor.

Potrivit rechizitoriului citat de „Adevărul”, Marius Gustea a cheltuit, în perioada 2012-2016, 53.000 lei din bugetul fundaţiei „pentru satisfacerea unor nevoi personale şi ale familiei sale” şi nu pentru nevoile oamenilor aflaţi în nevoie în numele cărora solicita donaţiile.

Banii Fundaţiei pentru Ambulanţă au fost cheltuiţi, spun procurorii, pentru o vacanţă de nouă zile la un hotel de patru stele, în Grecia, la care au participat preşedintele fundaţiei, Marius Gustea, soţia acestuia şi fiica lor, dar şi prietena acesteia. Nu a fost nici pe departe singura cheltuială de lux acoperită din banii obinuţi din donaţii. Soţia preşedintelui şi-a cumpărat rame de ochelari de lux, marca Ray Ban, dar şi-a plătit şi cursuri de asistent de farmacie. Fiica lor, în vârstă de 15 ani, a beneficiat de un tratament stomatologic în valoare de „13.368,10 lei, serviciu medical achitat din sumele fundaţiei”, potrivit rechizitoriului.

Cum a justificat cheltuielile preşedintele fundaţiei

Procurorii au descoperit că o mare parte din banii fundaţiei au fost cheltuiţi pe echipamente IT scumpe (laptop, tabletă, televizor etc), dar şi pe şase telefoane mobile de ultimă generaţie la acea dată (Samsung Galaxy Note 2 N71000, Samsung Galaxy S6 etc).

Pe lista achiziţiilor ilegale s-a aflat chiar şi o maşină de tuns iarba. Preşedintele fundaţiei a explicat în instanţă că maşina a fost cumpărată cu scopul de a ajuta persoanele în vârstă şi ”pentru a impresiona primarii din mediul rural”.

În ceea ce priveşte excursia de lux din Grecia, Gustea a avut o explicaţie halucinată. A fost un team building activitatea principală fiind ”fotografierea anumitor locaţii, peisaje, instituţii de cult, mesaje sugestive pe nisipul de pe plajă, pe care apoi le publica pe internet şi observa care au cele mai bune reacţii”, a declarat preşedintele fundaţiei în faţa instanţei, potrivit încheierii de şedinţă.

„Pe de altă parte, inculpatul, contrar prevederilor legale şi a scopului pentru care a fost înfiinţată Fundaţia pentru Ambulanţă, şi-a însuşit sume de bani din fondurile fundaţiei cu care a achiziţionat echipamente IT şi de telecomunicaţii în valoare totală de 21.207,06 lei, bunuri care nu au fost înregistrate în inventarul de bunuri mobile al Fundaţiei, nefăcând parte din patrimonial acesteia, ci au fost însuşite şi utilizate în interes personal”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Judecătoria Ploieşti a decis în data de 5 februarie 2021 că Marius Gustea este vinovat de delapidare. A fost codnamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare şi la 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în parcul „Constantin Stere” din Ploieşti. O parte din apartamentul pe care îl deţine în Ploieşti a fost pus sub sechestru în vederea recuperării prejudiciului. Decizia Judecătoriei Ploieşti nu este definitivă.

 

Sursa: realitatea.net


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac