fbpx
Portokal
Brașov, Pitești, Timișoara, Suceava: stadioane și săli polivalente. Iași: nimic. CNI - 10 finanțări în țară, Chirica ne dă 10 poze

Brașov, Pitești, Timișoara, Suceava: stadioane și săli polivalente. Iași: nimic. CNI - 10 finanțări în țară, Chirica ne dă 10 poze


Compania Națională de Investiții asigură fonduri pentru trei stadioane și șapte săli polivalente. Suceava, ultima pe listă. Iașul rămâne cu pozele lui Chirica

În ultimul an, Compania Națională de Investiții a anunțat finanțarea  construcției pentru mai multe baze sportive, în orașe precum Brașov, Pitești, Timișoara sau Suceava. În acest timp, Mihai Chirica prezintă detalii despre proiecte similare din Iași, dar rămase la stadiul de poze.

Umilința supremă: în timp ce Chirica ne povestește ce bună este pentru Iași guvernarea liberalilor din care face parte, Piteștiul pesedist primește fonduri și pentru stadion și pentru Sală Polivalentă.

Suceava și Brașov, în linie dreaptă

Zilele trecute, Primăria Suceava a anunțat că a fost aprobată de către Compania Națională de Investiții (CNI) finanțarea în localitate a construcției unei Săli Polivalente de 5.000 de locuri.

„(...) în urma discuțiilor pe care le-am avut la București la Ministerul Finanțelor Publice cu domnul ministru Alexandru Nazare, la Ministerul Dezvoltării cu domnul ministru Attila Czeke și la Compania Națională de Investiții cu doamna Director General Irina Pătrășcoiu, miercuri a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind realizarea Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri în Suceava. Valoarea investiției este de 185,26 milioane lei, respectiv 38,3 milioane euro. Urmează licitația pentru proiectare și execuție concomitent. Sunt șanse reale ca în acest an să demareze lucrările la acest obiectiv important de investiții pentru orașul nostru”, a declarat primarul Ion Lungu.

În ianuarie, autoritățile din Brașov făceau un anunț similar: în sistemul de achiziții național fusese încărcat caietul de sarcini pentru construcția unei Săli Polivalente cu 10.000 de locuri.

Termenul prevăzut pentru realizarea obiectivului este de 36 de luni, iar valoarea totală a investiției ajunge la 404,55 milioane de lei (peste 83,5 milioane de euro). Banii vin tot de la CNI.

În septembrie 2020, Compania anunța că, la acel moment, Oradea, Piteşti, Constanţa, Turda şi Tulcea erau orașele în care demarase construcţia unor Săli Polivalente cu bani de la bugetul național.

PSD, înaintea lui Chirica

Presa sportivă națională și cea locală din Argeș sunt pline, în ultima vreme, de știri legate de construirea unui stadion nou în Trivale. CNI a aprobat finanțarea, mai rămâne de stabilit amplasamentul pistei de atletism.

 

De precizat că Piteștiul este fief PSD și, cu toate acestea, va avea și stadion și Sală Polivalentă, construite de la zero. Stadionul va costa 50 de milioane de euro și va avea 14.000 de locuri. ”Am discutat la CNI şi am găsit acolo oameni care vor să ne ajute. Mi-au părut foarte deschişi”, declara primarul Cristian Gentea, pe marginea subiectului stadionului, în decembrie 2020.

În septembrie anul trecut, reprezentanții CNI declarau că, pe lângă Pitești, mai au în atenție arene la Constanța și Timișoara. ”Pentru obiectivul de investiții din municipiul Timișoara, «Realizare stadion 30.000 de locuri», a fost semnat contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate și a studiului de fezabilitate, urmând să fie parcurse etapele premergătoare în vederea avizării indicatorilor tehnico-economici, menționate anterior. În ceea ce privește construirea stadionului «Gheorghe Hagi» din municipiul Constanța, vă informăm că acest obiectiv de investiții a fost luat în evidența Companiei Naționale de Investiții și se află pe lista sinteză din cadrul subprogramului Complexuri Sportive”, declara Adrian Cefalan, director în Companie. Nici un cuvânt despre Iași.     

Nume avem, dar nu și bani pentru construcție

Numai la Iași nu se mișcă nimic în privința finanțării unei Săli Polivalente și a unui stadion, deși primarul este din partidul la guvernare. Primăria a întocmit studii de fezabilitate, primarul Chirica a prezentat cu pompă fotografii ale viitoarelor arene, și asta a fost tot. Jurnaliștii îl întreabă periodic pe edil despre stadiul obținerii finanțărilor, iar Chirica nu oferă nici o certitudine. Promisiuni pe termen nedeterminat.

„Am avut o serie de discuții la Guvern despre finanțarea acestui proiect și am încredere că Sala Polivalentă «Regina Maria» (foto sus n.r.) se va regăsi în curând printre prioritățile Companiei Naționale de Investiții”, declara el în iulie 2020, afirmând că fondurile necesare ar fi de 54 de milioane de euro, complexul urmând să aibă circa 10.000 de locuri. Proiectul este gata de circa un an și stă de atunci la naftalină.

În privința stadionului (foto jos), pentru care proiectul este de asemenea gata (circa 24.000 de locuri, costuri de 113 milioane de euro), sursa de finanțare este la fel de incertă.

Cel mai recent anunț despre această investiție a avut loc la jumătatea lui martie, stadionul fiind inclus pe lista celor 22 de proiecte pe care să și le asume PNL și USR-PLUS în cadrul unei alianțe de guvernare locală. Includerea pe această listă este o recunoaștere a faptului că, în acest moment, finanțarea stadionului este în aer. 

Intenția este ca atât Sala Polivalentă, căt si Stadionul să fie ridicate în zona Moara de Vânt. Deși în stadiu incipient, ambele arene au primit deja nume: Regina Maria, respectiv Regele Ferdinand.

Article image
* Cluj, Constanța, Brașov, Craiova, Timișoara și niciun alt oraș mare nu are Poliție Călare, având niște primari incapabili * Din 2017 și până la sfârșitul lui 2021, Iașul va avea 6 milioane de lei cheltuiți cu întreținerea cailor * Lui Chirica nu i-au ajuns primii cinci cai, a mai luat cinci * Cei 10 cai au manej, pensiune completă, fac naveta zilnic de la Voinești, se plătesc 9 salarii plus îngrijitorii. Cheltuielile a...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 08 Martie 2021


Additional Info

  • Text afisat sub titlu: Breaking News
Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top