fbpx
Portokal
Anchetă DNA în urma dezvăluirilor REPORTER DE IAȘI: procurorii cercetează folosirea ilegală a utilajelor de la Apele Române pe domeniul lui Costel Alexe de la Sculeni

Anchetă DNA în urma dezvăluirilor REPORTER DE IAȘI: procurorii cercetează folosirea ilegală a utilajelor de la Apele Române pe domeniul lui Costel Alexe de la Sculeni


Direcția Națională Anticorupție (DNA) a confirmat, pentru G4Media, faptul că structura din Iași anchetează modul în care mai multe utilaje ale Direcției Ape Prut au fost folosite pentru lucrări la un domeniu deținut într-o comună din județ de familia liberalului Costel Alexe. Faptele ar fi avut loc pe vremea când acesta era ministru al Mediului. Alexe a declarat, pentru G4Media, că nu a fost informat despre acest dosar, dar că este interesat să coopereze cu organele de anchetă „pentru a clarifica această situație în spațiul public”.

„În dosarul la care faceți referire, aflat pe rolul Serviciului teritorial Iași, se efectuează acte de urmărire penală in rem (față de faptă) iar, în acest moment, alte date nu pot fi comunicate public deoarece informațiilor le sunt incidente art. 12 alin.1 lit. e) și f) din Legea 544/2001”, a transmis luni, 12 aprilie, Biroul de Presă al DNA ca răspuns la întrebarea dacă pe rolul instituției este înregistrat un dosar referitor la folosirea de echipamente ale Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad pentru lucrări pe un teren deținut de o firmă privată.

Această societate aparține familiei actualului președinte al Consiliului Județean, Costel Alexe, în spațiile aflate la dispoziție fiind înregistrate mai multe firme ale fraților lui Alexe. Lucrările ar fi fost efectuate în 2020, în mandatul de ministru al Mediului al lui Alexe.

În acea calitate, prin intermediul Administrației Naționale Apele Române, el avea în subordine Ape Prut-Bârlad, instituție condusă de cumătrul său Petru Avram, personaj implicat în angajarea prin detașare a unei persoane care nu avea pregătirea necesară pentru postul pe care îl ocupa. Angajările de la Iași au ajuns, ulterior, în atenția DNA.

„Nu am cunoștință despre folosirea utilajelor sau participarea angajaților ABA Prut Bârlad la eventuale lucrări la Sculeni.  Așa cum am declarat în mai multe ocazii, nu am nicio calitate de asociat sau administrator la firmele care își desfășoară activitatea la Sculeni, fapt pentru care nu vă pot da detalii despre activitatea acestor firme.

Nu am fost informat de către organele de cercetare cu privire la declanșarea unei eventuale investigații, dar vă asigur că voi oferi toată deschiderea și cooperarea pentru că sunt primul interesat să clarific această situație în spațiul public”, a declarat Alexe pentru G4Media.

REPORTER DE IAȘI a dezvăluit, în urmă cu două luni, că pe domeniul de la Sculeni care are 3,8 hectare de teren și clădiri cu 1.697 mp suprafață construită la sol, fiind evaluat la circa 1 milion de euro, au fost aduși muncitori de la Apele Române pentru a-i amenaja puțurile.

Investigația a ridicat și problema sursei banilor, deoarece aceștia nu se regăsesc în veniturile familiei și firmelor membrilor.

Oficial, Costel Alexe nu este asociat la firma care deține imobilele din Sculeni, acestea fiind pe o firmă a soției sale, de care ar fi divorțat la începutul acestui an.

Imobilele de la Sculeni au apărut și în dosarul penal în care DNA a anunțat, la începutul acestui an, că Alexe este urmărit penal pentru luare de mită și instigare la delapidare. El ar fi primit, tot în perioada în care era ministru, 22 de tone de tablă de la un reprezentant al Combinatului Siderurgic din Galați, în schimb urmând să aloce, din partea ministerului, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi ajuns la Sculeni și ar fi fost recepționată de o firma soției lui Alexe.

Article image
* Într-o înregistrare incognito, Dumitru Stroi, muncitor la Administrația Bazinală Prut-Bârlad, a recunoscut că a forat mai multe puțuri pe domeniul de 4 ha deținut de Costel Alexe la Sculeni * Înregistrarea este pusă la dispoziție de REPORTER DE IAȘI * Președintele Consiliului Județean visează un parc de distracții la 20 km de Iași, cu animale exotice, restaurant, spații de cazare și un lac artificial, pe care se chinuie...
Autor Cezar Moraru Anchete 15 Februarie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top