fbpx
 
Șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea a trei judecători implicați în procesele de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Șeful Inspecției Judiciare cere suspendarea a trei judecători implicați în procesele de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene


Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, cere CSM suspendarea a trei judecători pe motiv că ar fi adus atingere prestigiului justiției, prin discuțiile avute pe un grup de Facebook. Doi dintre cei trei magistrați provin din rândul judecătorilor care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind înființarea Secției speciale sau obligativitatea recomandărilor din MCV.

Potrivit documentului Inspecției Judiciare prezentat de HotNews, șeful IJ, Lucian Netejoru a dispus în 29 martie sesizarea din oficiu a Inspecției, invocând un articol în care erau prezentate presupuse discuții între magistrați de pe un grup de Facebook intitulat „Forumul magistraților", din care ar face parte aproximativ 2.000 de magistrați.

În procesul verbal de sesizare din oficiu se arată că "postările aparțin mai multor judecători și procurori pe care jurnalistul le cataloghează având un profund caracter politic și ar conține jigniri la adresa unor politicieni, magistrați și jurnaliști, dar și atacuri la adresa unor instituții publice."

Șeful Inspecției Judiciare propune, până la finalizarea cercetărilor Inspecției Judiciare, suspendarea judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt.

Argumentele aduse pentru suspendarea celor trei judecători sunt că aceștia critică activitatea Curții Constituționale sau eficiența CSM și „aduc jigniri președintelui României, altor colegi magistrați, unii dintre ei făcând parte din CSM, Curtea de Apel București".

IJ își susține punctul de vedere prin diferite declarații atribuite celor trei magistrați și care ar fi fost făcute pe grupul intern de discuții:

  • Dragoș Călin: „Totuși, decizia CCR pe C4 este contrară dreptului UE, sunt dosare de răsunet salvate, în cazul în care CJUE va prelua aceeași abordare / Ar fi mers mult mai repede dacă exista la CJUE cineva care să-i grăbească pe colegi, așa cum înțeleg că au făcut judecătorul polonez, care le-a explicat pe îndelete situația. Al nostru judecător s-a cerut afară din cauze. Așa se întâmplă când ai selecții pentru CJUE în stil autohton (...) / E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu".
  • Alina Giroceanu: „Chestia aia roșie e brâu sau ștreang? Că nu realizez...".
  • Laurențiu Grecu: „În afară de USR nu cred că dorește cineva această măsură".

Doi dintre cei trei judecători au legătură cu sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), instanță care trebuie să se pronunțe în 18 mai pe legalitatea înființării Secției Speciale, a legalității desemnării prin OUG a interimatului Inspecției Judiciare și pe obligativitatea recomandărilor din mecanismul de cooperare și verificare (MCV), scrie Europa Liberă.

Dragoș Călin, judecător la Curtea de Apel București și președinte al asociației Forumul Judecătorilor din România, (FJR) a conceput sesizările la CJUE în cauzele din Romania vizând Inspecția Judiciară și înființarea Secției de Investigare a Magistraților. Alina Gioroceanu este cea care a admis cererea Forumul Judecătorilor din România și a sesizat CJUE, care trebuie să spună dacă România e obligată să respecte recomandările din Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) al Comisiei Europene.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30