fbpx
 
Criza taxiurilor: orașul supraaglomerat te face să găsești foarte greu o mașină liberă. „O cursă durează o oră”

Criza taxiurilor: orașul supraaglomerat te face să găsești foarte greu o mașină liberă. „O cursă durează o oră”


Criză de taxiuri la Iași? Cel puțin la orele de vârf, găsirea unei mașini de transport rapid este o adevărată provocare. Patronii firmelor de taxi au spus că numărul mașinilor este neschimbat, aproximativ 1.700, la care se mai adaugă alte 500 de la Uber și Bolt.

„E o doar o percepție, o senzație că a scăzut numărul. De fapt, traficul aglomerat a făcut ca timpul curselor să se dubleze și, astfel, la orele de vârf, să nu fie mașini libere”, a declarat Mircea Manolache, unul dintre cei cu afaceri în taximetrie.

Limitarea numărului de taximetre e impusă prin lege, câte 4 la fiecare 1.000 de locuitori. În aceste condiții, singura soluție rămâne descongestionarea traficului. De care, însă, nu se ocupă nimeni.

15 curse/zi în loc de 30 de curse
Numărul de autorizații taxi și cel al șoferilor este același ca și acum câțiva ani, a susținut Mircea Manolache (foto). Care a identificat altă cauză pentru aparenta lor dispariție. „În urmă 20 de ani, un traseul Rond Vechi CUG – Casa Pătrată se făcea în 4-5 minute maxim. Acum, o rută mult mai scurtă, Podu Roș - Casa Pătrată, se parcurge, la orele de vârf, în 15 minute. Deci, mașinile stau mult în trafic, durează mult cursa. De aici impresia că nu găsești taxiuri”, a declarat Manolache.

O altă comparație: la începutul anilor 2000, o singură mașină făcea aproximativ 30 de curse pe zi, acum maxim 15 curse/zilnic.

Numărul de taxiuri nu poate fi crescut
Acesta a spus că o creștere a numărului ar fi o soluție, dar nu foarte eficientă. „Acum sunt 1.700 de licențe taxi. Poate aș mai pune 100”, a spus Manolache.

Dar modificarea nu se poate face la nivel local. Astfel, potrivit legii, autoritățile locale, cu consultarea asociațiilor profesionale, stabilesc numărul autorizațiilor de taxi, în funcție de mai multe criterii: gradul de satisfacere a trasportului public local asigurat cu autobuze, tramvaie, gradul de poluare, cererea și oferta, gradul de aglomerație în trafic.

Dar aceeași lege a taximetriei, 38/2003, plafonează numărul de licențe taxi. Articolul 14, alin 4 statuează: „Numărul maxim de autorizații taxi stabilit a se atribui (...) va fi de maximum 4 la 1.000 de locuitori ai localității de autorizare”.

Găsirea unei mașini libere a devenit o misiune foarte grea în multe intervale ale zilei

Uber și Bolt au împreună 500 de mașini

La Iași, acest prag maxim a fost atins. Dacă acum sunt 1.700 de autorizații, reiese că acestea au fost calculate la o populație de aproximativ 425.000 de locuitori. Oricum, mai mult decât are Iașul oficial. O suplimentare este aproape imposibilă.

Chiar dacă pe piață au mai intrat alte câteva sute de mașini, cerere tot mai este. „Nu există o evidență clară câte Uber și Bolt sunt în Iași. Noi estimăm că ar fi vreo 500”, a precizat Manolache. Așadar, numărul autoturismelor care fac transport de persoane cu taxi și asimilat acestuia ar fi la Iași de 2.200. Care, chiar și așa, pare insuficient.

Nu s-a făcut nimic pentru decongestionare

Soluția? Fluidizarea traficului. „Primăria n-a avut în vedere un trafic așa mare de mașini. În plus, prin oraș este permisă și circulația mașinilor de mare tonaj. N-avem parcări la principalele puncte de intrare în oraș dinspre zona metropolitană. Sunt multe de făcut în această privință”, a explicat Manolache.
Primarul Mihai Chirica a anunțat, în ultimii ani, mai multe proiecte pentru descongestionarea traficului: benzi unice pentru mijloacele de transport în comun, interzicerea parcărilor lângă bordură pe bulevardele Păcurari și Nicolina, construcția de parcări sub și supraterane în cartiere, înființarea de benzi dedicate exclusiv bicicletelor, achiziționarea de tramvaie noi și autobuze electrice. Nimic nu s-a realizat până acum.

O bandă unică de numai 1 km, promisă și aceasta de cel puțin 2 ani

Revine promisiunea cu cea mai mică bandă unică din lume
În studioul Radio Hit, marți 22 iunie, primarul Mihai Chirica a anunțat, iarăși, înființarea experimentală a unei benzi unice. „Banda pentru transportul în comun este o măsură pe care ne dorim să o amenajăm până la sfârșitul acestei luni. Începem să punem piloneții care vor delimita banda pentru transport de restul traficului. Sigur, vom primi replicile interminabile, probabil, ale șoferilor care nu o să mai poată intra pe ea. Banda pe sectorul cuprins între strada Sălciilor și Podu Roș va putea fi folosită și de taximetre, nu numai în sensul de taximetru galben, ci și celelalte structuri care transportă persoane în regim de taxi și ne gândim și la mașini sută la sută electrice care vor trebui să fie primite pe această bandă”.

Trecând peste faptul că primarul Chirica a promis de câțiva ani această primă bandă unică, trebuie menționat că aceasta va avea doar 1,1 kilometri. Deci, s-ar putea să nu fie utilă nici ca experiment.

Laicu: „Am construit fără infrastructură rutieră”
Consilierul local Ciprian Bostan (PNL) a auzit discuții din partea unor patroni de taximetre despre faptul că ar fi necesare mai multe licențe de taxi. „În orice discuție, eu aș pleca de la o analiză clară a situației actuale”, a declarat acesta.
Alesul local Ovidiu Laicu – PSD (foto) a precizat că subiectul taxiurilor n-a fost dezbătut în actualul deliberativ local, constituit după alegerile din septembrie anul trecut.

„Cred că este o problemă reală. Și are ca origine, evident, tot aglomerația din traficul ieșean. Vă dau un exemplu: iar discutăm în comisii despre aprobarea unor proiecte imobiliare, despre coeficientul de utilizare a terenului, despre procentul de ocupare, dar absolut nimic despre parcări și soluțiile de trafic. Comisia de circulație dă avizele pentru construcții urmând ca chestiunile de trafic să se reglementeze ulterior la DALI sau la autorizația de construire. Or, nu se mai întâmplă niciodată”, a susținut Laicu.

Două pasaje subterane care nu se fac de ani de zile

Consilierul local PSD a spus că, în plus, pe termen mediu și lung trebuie făcute investiții în infrastructură. „De când vorbesc despre un pasaj subteran în intersecția Granit pe sensul Bucium – Socola, ori despre un altul în intersecția Cotnari, cu sensul spre Podu Roș? Apoi, o soluție curajoasă ar fi sensuri unice gândite inclusiv pe marile bulevarde”, a menționat Laicu.

Răzvan Timofciuc, consilier local USR-PLUS

Timofciuc: „Nu avem transport metropolitan”

O viziune integrată este considerată necesară de un consilier local USR. „Haosul traficului este consecința haosului din mai multe domenii gestionate de Primărie: urbanism, sistemul de management al traficului, lipsa investițiilor într-un transport metropolitan real, lipsa parcărilor la intrările în oraș. Taximetria este un domeniu care suferă și are pierderi economice din cauza traficului dezastruos. Dar putem extrapola acest exemplu în mai multe domenii de activitate, de la servicii de delivery și aprovizionare sau HoReCa. Zi de zi peste 20.000 de navetiști intră și ies din Iași. Sunt cei care locuiesc în zona metropolitană, dar muncesc în oraș. Gândiți-vă: 20.000 de mașini mai puține în oraș cu un sistem de transport metropolitan bine pus la punct, rețea de scoli și creșe în zona metropolitană, strategie metropolitană de urbanism, park&ride la intrările în oraș. Dar toate acestea s-au amânat nepermis de mult. Acum suntem în al 13-lea ceas!”, a afirmat Răzvan Timofciuc, consilier local USR.

Article image
* De mai bine de un deceniu, statul subvenționează afacerile familiei Asimionesei prin spații și terenuri la prețuri mici * La licitația din 2019, de la CFR Călători, pentru spațiul de 400 mp din Piața Unirii, familia Asimionesei s-a prezentat cu două firme cu interese comune. Prezentăm dovezile * Înțelegerea între participanți este pedepsită de articolul 246 Cod Penal. O nouă anchetă pe capul lui Asimionesei * Patronii BZI...
Autor Cezar Moraru Anchete 16 Iunie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30