fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS

Sinagoga din Orăștie a fost vandalizată: clădirea este monument istoric

Sinagoga din Orăștie a fost vandalizată: clădirea este monument istoric


Ferestrele sinagogii din Orăștie, din județul Hunedoara, au fost sparte cu pietre. Vandalizarea clădirii monument istoric a fost anunțată poliției luni dimineață de către doi arheologi, transmite publicația locală Știrile Transilvaniei.

Incidentul vine cu o zi înainte de comemorarea Pogromului antievreiesc de la Iași din 1941.

„Sinagoga din Orăștie a fost vandalizată. Au trecut 80 de ani de la Pogromul din Iași, dar fundamentul său nu a dispărut. Este aici, între noi. O amintire care părea uitată, transformată astăzi în realitate”, a scris Silviu Vexler, deputatul minorității evreiește pe Facebook.

Cei doi arheologi ai Muzeului de Etnografie și Artă Populară din localitate, Mihai Căstăian și Adrian Căsălean, se aflau pe teren pentru a supraveghea arheologic lucrările la rețeaua de gaz de pe strada Cetății din Orăștie, în apropierea sinagogii.

„La prima vedere, ferestrele și ușile de pe latura de vest și de sud sunt sparte, ușa sinagogii fiind închisă. De-a lungul pereților, în glaful ferestrelor și, probabil, în interiorul edificiului, se regăsesc câteva zeci de pietre de mărime mijlocie, dar și bolovani de caldarâm”, au constatat arheologii.

Ei au alertat poliția, care face acum cercetări pentru vandalizarea sinagogii și distrugerile provocate monumentului istoric.

Sinagoga din Orăștie a fost restaurată la începutul anilor 2000 și a găzduit în ultimii ani mai multe evenimente culturale.

Este al doilea incident cu caracter antisemit în mai puțin de o lună.

Pe 5 iunie, deputatul minorității naționale evreiești Silviu Vexler a anunțat că cimitirul evreiesc din Ploiești a fost vandalizat de persoane necunoscute, iar 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Trei tineri au fost reținuți în cazul vandalizării.

În 2019, cimitirul evreiesc din Huși a fost vandalizat, 73 de monumente funerare fiind distruse.

Polițiștii de investigații criminale din cadrul IPJ Vaslui au anunțat ulterior că suspecți sunt trei minori.

 

Sursa: Libertatea


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top