fbpx
 
Ministrul Justiției: Partidele din coaliție nu au ajuns la vreun compromis asupra desființării SIIJ

Ministrul Justiției: Partidele din coaliție nu au ajuns la vreun compromis asupra desființării SIIJ


Partidele care fac parte din coaliția de guvernare nu au ajuns nici luni, 30 august, în ședință, la un consens asupra desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a menționat că nu s-a ajuns la niciun rezultat, întrucât „PNL nu a venit cu o anumită soluţie”, iar discuţiile vor fi reluate pe acest subiect săptămâna viitoare, până când se va debloca această „situaţie neplăcută”.

„Am vorbit astăzi din nou despre SIIJ, a nu ştiu câta oară, vom vorbi şi săptămâna viitoare, până când vom debloca această situaţie neplăcută. Ideea este că astăzi colegii din PNL nu au venit cu o anumită soluţie. După doi ani de zile de la emiterea avizului Comisiei de la Veneţia, dumnealor, juriştii, au tras concluzia că proiectul Guvernului nu respectă întocmai avizul Comisiei de la Veneţia şi că ar trebui alte reglementări. Nu au spus ce anume reglementări şi trebuie să descoperim împreună care reglementări ar trebui propuse, ce alte garanţii ar trebui introduse în acest proiect. Concluzionând, după două luni de zile de la citirea prima oară a avizului Comisiei de la Veneţia, înţeleg de la colegii din PNL că există în viziunea lor anumite probleme cu proiectul Guvernului şi că ar trebui venit cu alte amendamente“, a precizat Stelian Ion.

El a adăugat că liberalii au venit la şedinţă cu o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia.

„Nu au venit cu ceva explicit, mai degrabă a fost o referire cu caracter general din partea Comisiei de la Veneţia, care vizează numărul mare de plângeri formulate în principal de justiţiabili împotriva unor magistraţi, număr mare care e cunoscut. Dar această problemă nu era o condiţionare pusă de Comisia de la Veneţia pentru desfiinţarea SIIJ. Nu a fost menţionată ca atare în proiect. E o temă de gândire, o temă de lucru, pe care oricum o aveam în vedere. E greu totuşi să stabileşti filtre pentru justiţiabili, să le impui să nu formuleze plângeri atunci când sunt nemulţumiţi (…). Ce este important este să înţelegem cu toţii refacerea competenţei DNA pe infracţiunile de corupţie“, a afirmat ministrul Justiţiei.

În opinia lui, coaliţia ar fi trebuit să meargă mai departe cu acest proiect, respectiv desfiinţarea SIIJ, pe care şi l-a asumat în programul de guvernare.

„Orice alte modificări trebuie aduse în legile justiţiei, pe care le avem şi pe acestea în dezbatere, dar noi cu toţii în această coaliţie ne-am asumat că primul pas pe care îl facem în această reformă printr-un proiect separat de lege este desfiinţarea SIIJ. Alte chestiuni colaterale pot fi reglementate prin legile Justiţiei“, a încheiat Ion.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a spus după ședința coaliției, că se caută în continuare „acea formă care să întrunească consensul partidelor” în ceea ce privește desființarea SIIJ.

„Desființarea SIIJ nu se poate realiza decât în Parlament, doar pe o formă a proiectului de lege de desființare a Secției Speciale care să fie susținută de toate formațiunile politice din coaliție. Căutăm în continuare acea formă care să întrunească consensul partidelor din coaliție”, a spus Orban.

Acesta a precizat că a fost o discuție în ședință și că speră ca aceasta să ducă la o soluție care să poată să obțină sprijinul tuturor formațiunilor.

„A rămas ca ministrul Justiției, împreună cu Comisia să mai formuleze o propunere, ținând cont de recomandările Comisiei pe de la Veneția. Vedem dacă vom obține consensul”, a mai spus Orban.

Orban a precizat că PNL susține desființarea SIIJ.

Avizul Comisiei de la Veneția pentru desființarea SIIJ a venit în urmă cu două luni.

 

Sursa: Europa FM


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31