fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Pe urmele șpăgii: blocurile fără parcări River’s Towers, un șah Chirica-Palii pe 36 milioane de euro

Pe urmele șpăgii: blocurile fără parcări River’s Towers, un șah Chirica-Palii pe 36 milioane de euro


* Dezvoltatorul basarabean a primit edificările la blocurile de pe Splai Bahlui-Metalurgie deși nu a respectat autorizațiile
* La inspecția Primăriei la al treilea bloc a adus un sistem multi-parking, iar a doua zi l-a scos
* Se obliga la 642 de locuri și a făcut 300. Atestatul de edificare a stat 6 luni pe biroul lui Mihai Chirica. REPORTER DE IAȘI va explica zilele următoare afacerea
* La unul din blocuri, în autorizație scria 257 locuri de parcare și a făcut doar 96
* Complexul trebuia să aibă, conform autorizației, 3.273 mp de spații verzi. Astăzi n-are niciun metru pătrat
* „Vor fi o mie și ceva de metri, o să văd”, afirmă azi dezvoltatorul Alexandru Palii
* Miza a fost uriașă: 523 apartamente, 12 milioane de euro profit net la un total construit de 36 milioane de euro

Falsuri grosolane, minciuni atestate cu ștampilă, ilegalități în cascadă. Proiectul imobiliar River’s Towers, al basarabeanului Alexandru Palii, înseamnă o afacere de 36 milioane de euro, cu un profit curat calculat minimal la 12 milioane de euro.

Ambele trotuare de pe Splai Bahlui sunt ocupate cu mașinile celor de la River’s Towers. Fiind sens unic, nici nu e legal să parchezi pe ambele părți ale străzii

 

Cota mare a fost posibilă prin încălcările repetate ale autorizațiilor de construire. Funcționarii Primăriei au închis ochii sau chiar au fost complici în această schemă.

La două dintre cele patru blocuri, Palii a făcut câte un etaj în plus față de proiect. Profit suplimentar: un mizilic de 250.000 euro.

Parcările, o adevărată jonglerie. Și-a asumat 642, în final va avea circa 270-300.

La cel de-al treilea bloc, dezvoltatorul a adus park-lifturi. A venit comisia de la Primărie, le-a văzut, apoi au fost strânse. Pe 12.000 mp sunt ridicate 523 de apartamente.

Pe aceeași suprafață, pe lângă blocuri și parcări trebuie să mai încapă drumurile de acces, spațiile verzi, loc de joacă pentru copii, punctele gospodărești. Claie peste grămadă.

Prima edificare, din 2016, primul fals: 12 etaje + etaj tehnic. În realitate erau 13 etaje. Legea spune clar: autorizația și atestatul de edificare trebuie să corespundă perfect, la punct și virgulă. Edificare a fost semnată de Mihaela Tulică, verișoara și cumătra primarului

 

Prima ilegalitate: a făcut un etaj în plus
Prin firma Lastor Invest, Alexandru Palii a obținut, în 2015, autorizație de construire de la Primăria Iași pentru edificarea a două blocuri de locuințe. Amplasamentul: 1,2 hectare de teren pe bulevardul Chimiei (în Metalurgie), lângă Sala de Sport Grădinari, în vecinătatea complexului studențesc Tudor Vladimirescu.

Unul dintre blocuri a fost recepționat în 2016, celălalt în 2017. Potrivit autorizației de construire, cele două imobile ar fi trebuit să aibă, fiecare, subsol + parter + 12 etaje + etaj tehnic.

Prima ilegalitate: fără nicio aprobare ulterioară (autorizație pentru supraînălțare), dezvoltatorul a făcut la fiecare dintre cele două blocuri câte un etaj în plus. Adică, a ieșit S+P+13E+Eth. În termeni de profit, acest lucru înseamnă 250.000 euro suplimentar obținuți fraudulos.

A doua edificare: caz unic prin care primarul acceptă ca dezvoltatorul să construiască în viitor locurile de parcare, printr-un angajament la notariat. Ce valoare are acest act dacă nu respectă înțelegerea? „Nicio valoare”, spune un jurist. Actul a fost semnat de primarul Mihai Chirica și de fostul arhitect-șef Alexandru Mustiață

 

Dezvoltatorul: „Așa a fost situația”
Recepțiile au fost semnate de cei de la Serviciul Urbanism al Poliției Locale, pe-atunci responsabili prin decizie a primarului. La fel, certificatele de atestare a edificării.

De exemplu, cel din octombrie 2016, poartă semnătura Mihaelei Tulică (verișoară și cumătră cu primarul Mihai Chirica) și a lui Georgel Grumeza, directorul adjunct.

„Așa a fost situația atunci, dar etajul 13 este funcțional, sunt apartamente”, a spus, evaziv, Alexandru Palii, confirmând că a făcut un nivel locuibil în plus.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, arhitectul Iulian Nicolau, totodată consilier local USR-PLUS, a explicat, strict pe lege, fără a ști despre ce proiect imobiliar este vorba, ce înseamnă etajul tehnic. „Este un etaj retras, fiind o dotare, un spațiu tehnic, cu centrală, apărare civilă, elemente care fac blocul să funcționeze. O transformare a etajului tehnic în spațiu de locuit este o ilegalitate. Se schimbă automat datele urbanistice, coeficientul de utilizare a terenului”, a explicat, strict teoretic, Nicolau.

Primele două turnuri trebuiau să aibă 257 de locuri de parcare, conform documentului depus la APM, unde scrie negru pe alb. Primele două blocuri trebuiau să aibă și 861 mp de spații verzi și nu există niciun petic de iarbă

 

96 locuri de parcare în loc de 257!
La aceste prime două blocuri construite în ansamblul River’s Towers s-a jucat din pix și numărul locurilor de parcare. Într-un document încă disponibil online, în dosarul depus la Agenția pentru Protecția Mediului Iași, investitorul și-a asumat realizarea a 257 locuri de parcare.

În certificatele de atestare a edificării, primul bloc are 41 de locuri de parcare, cel de-al doilea e notat cu 55. În aceleași documente, numărul însumat al apartamentelor este de 199 la care se adaugă și 6 spații comerciale. Așadar, doar 96 de locuri de parcare pentru 199 de apartamente.

În ultimii ani, se stabilise ca normă în Iași câte un loc de parcare la fiecare 75 mp suprafață utilă. Ceea ce, în cazul nostru, ar fi însemnat 160 de locuri de parcare.

Din decembrie 2020, primarul Mihai Chirica a anunțat că a dat o dispoziție conform căreia trebuie să existe minim un loc de parcare pentru fiecare locuință.

„Așa era și înainte, minim un loc de parcare pentru un apartament de până la 75 mp. La care se mai adăuga o cotă de 10% rezervată pentru vizitatori”, a spus arhitectul Nicolau.

Așadar, primele două blocuri turn ale lui Palii cu 96 de parcări la 199 de apartamente nu respectă norma locală.

Edificări care contrazic realitatea

Concluzie la primele două turnuri: Lastor Invest a basarabeanului Palii a făcut câte un etaj în plus la fiecare. Numărul locurilor de parcare a fost subdimensionat, indiferent dacă se face calculul la metri pătrați sau la numărul de apartamente.
Și totuși s-au dat atestate de edificare, pe baza cărora blocurile au fost intabulate și s-au putut vinde apartamentele.

Basarabeanul Alexandru Palii nu vrea să spună câte locuri de parcare va construi în final. Nu comentează nici episodul în care Mihai Chirica l-a ținut 6 luni în șah cu edificarea

 

Complexul trebuia să aibă 3.273 mp de spații verzi
În primăvara anului 2018, Lastor Invest a primit o nouă autorizație de construire de la Primărie. Pentru realizarea altor două blocuri, de această dată S+P+13, în total 324 apartamente.

Indicatori pentru noile construcții: 385 locuri de parcare (256 în subteran și 129 suprateran), spații verzi de 3.273 mp. Rețineți această cifră. Astăzi nu e niciun metru pătrat de spațiu verde.

Un an mai târziu, unul dintre blocuri a fost gata. Cu două scări, în primul imobil au fost amenajate 162 de apartamente (80 scara A + 82 scara B).

La acest al treilea bloc al lui Palii, sunt două extrem de importante puncte de discuție.

Chirica acceptă construirea parcărilor „în viitor”
1) Parcările: în certificatul de atestare a edificării construcției, semnat de primarul Mihai Chirica, firmei Lastor Invest i se recunosc 39 de locuri de parcare amenajate suprateran pentru cele 162 de apartamente.

Și, absolut incredibil, Chirica e de acord cu o declarație notarială dată de Alexandru Palii cum că alte 56 locuri de parcare vor fi realizate „până la terminarea celorlalte părți ale construcției”. Nu se știe care erau „celelalte părți ale construcției” din moment ce blocul fusese recepționat, iar atunci i se semnase certificatul de atestare.

„E o situație atipică. Eu n-am mai întâlnit astfel de cazuri. Nu știu cât de legală este această declarație notarială cu promisiunea de amenajare”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un inspector din Primărie cu multă vechime și experiență.
Bilanț de etapă. Palii a luat autorizație pentru 324 apartamente (în două blocuri) cu 385 locuri de parcare. A terminat primul imobil, cu 162 apartamente, a amenajat doar 39 locuri de parcare și a promis alte 56. Chiar dacă le-ar fi avut, 39+56=95, ar fi fost mult sub cele 120-130 pe care ar fi trebuit să le aibă în momentul obținerii certificatului. Este de neînțeles de ce primarul Mihai Chirica i-a oferit lui Alexandru Palii această dispensă.

Autorizația la ultimele două blocuri, terminate în 2019-2021: scrie 385 locuri de parcare, din care 256 subteran și 129 suprateran. În realitate, sunt 129 la subsol, iar la suprafață sunt maxim 170 de locuri pentru toate cele patru blocuri. Dezvoltatorul a numărat parcările ca Pristanda steagurile, iar primarul i-a semnat până la urmă

 

Mihai Chirica a ținut actul 6 luni pe biroul său
2) În al doilea rând, surprinde cronologia actelor emise de Primărie în legătură cu această construcție, al treilea bloc al lui Palii.

Pe scurt: în aprilie 2018 a fost emisă autorizația de construire, în august 2019 a fost încheiat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor, iar din septembrie 2019 până în martie 2020, certificatul de atestare a edificării construcției a zăcut în Primărie, pe diferite birouri.

În cele din urmă, pe 13 martie 2020, primarul Mihai Chirica l-a semnat. Întrebarea cheie: de ce a durat jumătate de an de la recepție la emiterea acestui certificat sub semnătura lui Chirica?

„Dacă ai recepția făcută, iar funcționarii au întocmit toată documentația pentru certificat, semnarea acestuia este o formalitate. Durează 5 minute”, a explicat un funcționar.

Un alt expert a spus că între recepție și eliberarea acestui certificat pot trece cel mult 30 de zile. Un exemplu în plus: la primul bloc al lui Palii, recepția s-a făcut pe 28 octombrie 2016, iar certificatul de atestare a fost emis la doar trei zile distanță, pe 31 octombrie 2016, deci foarte repede.

REPORTER DE IAȘI va oferi zilele următoare explicațiile acestui caz.

Un expert în urbanism a oferit un posibil scenariu: „Ca investitorul să poată vinde, trebuie făcută apartamentarea, ca să facă apartamentarea trebuie să facă intabularea, ca să facă intabularea îi trebuie acest certificat de atestare a edificării. Supoziția mea este că a fost ținut în șah”.


Dialog REPORTER DE IAȘI – Alexandru Palii, pe subiectul certificatului de atestare:

REPORTER: - La penultimul bloc, ați avut recepția la el în august 2019 și certificatul de atestare a edificării construcției a venit abia în martie 2020. Deci, jumătate de an. Aveți idee de ce a stat atât de mult în Primărie?
Alexandru Palii:
- Nu comentez acțiunile Primăriei. Nici de-o culoare.
- Dar ați stat blocat o jumătate de an acolo. Ați avut poate pierderi financiare din cauza asta?
- Încă o dată: nu comentez acțiunile Primăriei. Dacă ați observat, noi în mod conștient nu discutăm, nu participăm. Noi, efectiv, încercăm să ne facem treaba cât se poate de bine în măsura în care putem.

DOVADA: Pe randare, complexul din Metalurgie are spații verzi în jurul blocurilor, cu parcarea la subsol. În realitate, e numai beton de jur împrejur, cu parcări trasate la suprafață, într-un număr mult mai mic decât cel din autorizație. Mașinile celor 500 de familii mutate aici sunt îngrămădite pe toate străzile din jur

 

Cartierul a primit „verde” de la Primărie cu parcări la jumătate față de autorizație

Acum, Palii lucrează la finisajele ultimului bloc din complex, al patrulea. Mare parte din apartamente sunt date deja, însă nu sunt făcute intabulările. Oficial, agentul de vânzări a spus că mai sunt apartamente doar la parter și la etajul 13.

Între ultimele două imobile se amenajează parcarea subterană ce va adăposti 129 de locuri. La final, pe baza documentelor, proiectul va număra 523 de apartamente și mai multe spații comerciale.

Toată suprafața construită desfășurată a blocurilor înseamnă peste 40.000 mp care, la 600 euro/mp, reclamă o investiție de 24 milioane de euro. Însă, mare parte se face cu banii dați de viitorii proprietari drept avas.

În final, 30.000 mp suprafață utilă, cu un preț mediu de vânzare de 1.200 euro/mp, vor aduce venituri de 36 milioane de euro. Pe scurt, profitul firmei lui Palii la capătul acestei investiții se va apropia de 12 milioane de euro.
La parcări, e foarte greu de avansat o cifră exactă. La primele două turnuri a promis 257 locuri de parcare și a făcut doar 96 la 199 de apartamente.

La al treilea imobil, cu 162 apartamente, a făcut 39 locuri de parcare și a promis alte 56, despre care nu se spune dacă au fost amenajate. Și mai are în construcție 129 subterane, deși în edificare scrie că sunt 258 la subsol.

Dacă le însumăm pe toate, reies 320 de locuri de parcare, la jumătate față de cât și-a asumat – 642 și mult mai puține față de cele 523 de apartamente cât are complexul.

 

Discuție REPORTER DE IAȘI – Alexandru Palii despre complexul River’s Towers: „Nu vă spun câte parcări sunt”

REPORTER: - Câte locuri de parcare aveți acum, ca număr, știți?

Alexandru Palii: - Nu, că se mai lucrează la capitolul acesta.
- Se lucrează la cele 129 din subteran. Dar suprateran, pe pământ, câte sunt?
- Niciodată nu se realizează scrisul cu tehnicul. Cu terenul. Rămâne de văzut cum amplasez locul de joacă pentru copii, în ce măsură o să-l dimensionez. Reieșind din chestia asta o să văd exact cum o să fie și cu locurile de parcare.
- Câte spații verzi aveți?
- Sunt 1.300 și ceva de metri pătrați. Deasupra parcării subterane este locul de joacă pentru copii, spațiile verzi vor fi pe lângă parcarea subterană.
- La un moment dat, ați avut pe teren sistemul acesta multipark (park-lift), o mașină deasupra alteia. Nu le-am mai văzut.
- E o soluție care poate fi utilizată. Dar deocamdată nu avem nevoie din simplul motiv că eu n-am vândut nici jumate din locurile de parcare.
- Dar n-ați avut pe teren? Eu mi-aduc aminte că am văzut park-lift.
- Am avut. Ele sunt și acum, dar nu sunt încă asamblate. Dacă dă Dumnezeu și o să ajung la situația asta (să vândă toate parcările – n.r.), ele pot fi asamblate, nu e nicio problemă.
- Spuneați că jumătate din locurile existente nu le-ți dat. Câte au rămas?
- Nu vă spun, degeaba încercați. N-am să vă spun.

Parcarea subterană are doar 129 de locuri, deși în autorizație scrie dublu. Și totuși, Mihai Chirica a semnat edificareaParcările se vând la prețuri exagerate: 10.000 euro în subteran, 6.000 euro la suprafață

Paradox: Palii va face, în final, un număr de locuri de parcare mai mic decât prevăd normele legale. Însă, chiar și așa, este posibil ca o parte dintre acestea să rămână neocupate, iar locatarii din River’s Towers să parcheze pe bulevardul Chimiei sau pe aleile din jur aglomerând o zonă care deja este sufocată de numărul mare al mașinilor.

Iar acest lucru s-ar putea întâmpla deoarece Palii oferă parcările doar contracost: 6.000 de euro la suprateran și 10.000 de euro în subteran. Prețurile sunt exagerate.
Contradicție: Primăria impune un anumit număr de parcări la fiecare proiect imobiliar, iar dezvoltatorii fac și din asta o afacere. Despre 6.000 de euro un loc de parcare de 12 mp în suprateran, adică 500 euro/mp, Palii a spus: „Acesta este prețul pieței în Iași. Toți fac așa”. Practic, dezvoltatorul a luat terenul cu 200 euro/mp, a turnat asfalt, a tras o linie de var și cere 500 euro/mp.

În cazul lui Palii, cele 129 de locuri în subteran îi vor aduce venituri de aproximativ 1,3 milioane de euro la care se adaugă alte câteva sute de mii de euro pentru cele supraterane.

Mihai Chirica nu răspunde de 4 ani întrebărilor REPORTER DE IAȘI, pe subiecte concrete, de interes public

 

Zona din jurul blocurilor este sufocată de mașinile celor care locuiesc în complex
Lanțul slăbiciunilor: Primăria cere parcări în funcție de numărul de apartamente, dezvoltatorii încearcă să mai tragă niște bani de pe urma lor, o parte dintre viitorii proprietari refuză să cumpere și-și parchează mașinile în stradă aglomerând și mai tare.

„Din punctul meu de vedere, parcarea contracost este un abuz pe care legea l-a permis. Dar pe care noi printr-o hotărâre de Consiliu Local îl putem îndrepta. E o situație absurdă, e ca și cum aș vinde o mașină fără volan, iar cumpărătorului i-aș spune că, dacă vrea și volanul, să mai dea 10.000 de euro”, a spus arhitectul Nicolau referindu-se, la modul general, la acest tip de bișniță cu locurile de parcare de la noile ansambluri.

Article image
* Prețurile pentru o hală nouă, la cheie, sunt de 400 euro/mp, dar Maria Popa i-a plătit lui Marius Gafița sub 200 euro/mp * După un an și patru luni, soacra primarului n-a achitat încă niciun leu * Firma Lacta Han a făcut o suveică de subînchiriere pentru a plăti mai puține impozite la stat * Primarul Mihai Chirica stă într-o vilă plătită oficial de Lacta Han, firma soacrei * Frații Gafița sunt de ani de zile căpușele Prim...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31