fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Comoara din River's Towers: Chișcă, omul lui Gigi, a luat 3 apartamente de la Palii prin interpuși. EXCLUSIV

Comoara din River's Towers: Chișcă, omul lui Gigi, a luat 3 apartamente de la Palii prin interpuși. EXCLUSIV


* Brusc au ieșit din joben trei locuințe deținute la blocurile basarabene din Metalurgie de fosta mână dreaptă a primarului Gheroghe Nichita
* Costică Chișcă declară că le-a cumpărat cu doar 10.000 de euro bucata, dar interpușii au fost socrii săi
* Chișcă și-a mai luat în 2019 și un BMW X6 nou-nouț, de 80.000 de euro și are un conac uriaș la Bucium
* Averea acestui bugetar cu soție învățătoare și care a fost angajat la Primărie ca simplu șofer este colosală
* River’s Towers a avut probleme mari de edificare și intabulare pentru că nu are locurile de parcare prevăzute în autorizație
* Mihai Chirica a blocat edificarea la el pe birou timp de 6 luni. A semnat până la urmă, deși locurile de parcare nu există nici în prezent
* Povestea lui Chișcă, îngemănată cu cea a lui Chirica, prin legătura cu turnurile de lângă Sala Grădinari descrie averile fabuloase ale unor bugetari care nu le pot justifica

În 2016, Gabriel Chișcă a apărut în declarația de avere a tatălui său ca având venituri din „alocații”. Trei ani mai târziu, în 2019, tânărul de doar 19 ani Gabriel Chișcă a achiziționat 3 garsoniere în River’s Towers, proiect imobiliar din Metalurgie. La prețuri de nimic: 10.000 de euro fiecare casă, un sfert din valoarea reală.

Familia Chișcă și-a scos cele 3 apartamente la închiriat, cu 300 euro/lună bucata. Gabriel Chișcă, fiul șoferului din Primărie, a spus că nu mai are nicio locuință disponibilă

 

500.000 de euro ce nu pot fi justificați

Locuințele de la basarabeanul Alexandru Palii au trecut la Chișcă prin trei intermediari: Felicia Ursu (bunică), Ioan Andriucă (bunic) și un oarecare Petru Cristian Chelaru (interpus).

După alți doi ani, în 2021, Gabriel Chișcă (21 de ani) s-a afișat pe Facebook într-o fotografie alături de un BMW X6, ultimul model, cu numărul de înmatriculate personalizat, B 774 CHI. Acest tânăr este student la Facultatea de Mecanică, mama sa, o simplă învățătoare la o școală gimnazială din Valea Lupului. De unde a avut bani Gabriel Chișcă pentru toate aceste proprietăți de sute de mii de euro?

Un amănunt suplimentar: tatăl acestuia, Costică Chișcă, a fost șef Serviciu Administrativ la Primăria Iași, însă mult mai cunoscut drept șofer și „om de casă” al fostului primar Gheorghe Nichita. „Perla” familiei Chișcă este un conac pe deal, în Bucium, lângă Plopii fără soț. O avere de aproape jumătate de milion de euro ce nu poate fi justificată din câștigurile „la vedere” ale celor trei Chișcă.

Soția lui Costică, Ana Maria Chișcă, alături de mama sa, Felicia Ursu, pe numele căreia a fost cumpărat unui din apartemente. Bunica i-a vândut imobilul cu doar 10.000 de euro, oficial

 

Trei garsoniere cumpărate în 24 de ore
În două zile consecutive ale lunii noiembrie 2019, pe 26 și 27, Gabriel Chișcă (atunci în vârstă de 19 ani) a cumpărat trei garsoniere în River’s Towers, complex edificat de Lastor Invest, firmă a basarabeanului Alexandru Palii.

Amplasate la etajele 2, 3 și 4, pe același tronson al primului bloc din ansamblu, locuințele au costat în total 30.000 euro, deci 10.000 de euro fiecare.

În actele notariale s-a făcut precizarea că Gabriel Chișcă le-a plătit „în numerar”. Fiecare garsonieră are 35 mp, iar prețul real era de 1.000 euro/mp. Adică, 35.000 euro fiecare, 105.000 euro în total. Chișcă a dat pe toate trei mai puțin decât valora una singură.

Plata în numerar face imposibilă verificarea traseului banilor: nu se știe dacă aceștia au existat cu adevărat sau au fost pomeniți doar de formă.

Interpușii sunt rudele lui Costică Chișcă

Chișcă nu le-a luat direct de la dezvoltator, ci de la persoane fizice: Felicia Ursu, Ioan Andriucă și Petru Cristian Chelaru. Toți conexați cu el: Ursu – bunică, Andriucă – bunic, Chelaru – interpus.
La rândul lor, cei trei luaseră garsonierele de la Lastor, în 2017, Ursu și Chelaru pe 23 februarie, Andriucă pe 28 februarie. Toți au avut antecontracte din 8 septembrie 2016. Fiecare dintre cei trei a plătit către Lastor 35.180 euro pentru fiecare garsonieră.

Gabriel Chișcă și-a etalat BMW-ul de 80.000 de euro pe FB. E cumpărat în 2019, din bani pe care părinții lui nu-i pot justifica. Familia mai deține și o Toyota Land Cruiser din 2007, altă mașină scumpă

 

Fiul lui Chișcă era minor la data achiziției
Așadar, interpușii tânărului Chișcă au luat trei garsoniere de la Palii în 2017 și i le-au revândut, mult sub preț, doi ani mai târziu. „Sunt câteva lucruri care pot fi interpretate. Interpușii au încheiat antecontractele și contractele cu Lastor când Gabriel Chișcă era încă minor (16-17 ani). La revânzare, suma trecută a fost de 10.000 euro fiecare, pragul maxim la care se poate lucra cu numerar. Bani despre care, altfel, nici nu știm sigur că au existat în realitate”, a explicat un jurist.

Chiria de pe apartamente revine lui Costică Chișcă
În contractele de vânzare-cumpărare dintre cele trei persoane fizice și Gabriel Chișcă, încă un elemente relevant: Ana Maria și Costică Chișcă, părinții acestuia, sunt beneficiari ai dreptului de uzufruct viager. Adică, au dreptul de a folosi bunurile pe durata vieții lor.

„Toate aceste decizii, traseul locuințelor pe diferite nume, sumele și contractele finale sugerează un plan de camuflare a lor”, a menționat juristul. Așadar, achizițiile au fost disimulate pe numele copilului, adevărații beneficiari fiind soții Chișcă.

Soția – învățătoare, el - șofer. Putrezi de bogați
Mama lui Gabriel, Ana Maria Chișcă, este învățătoare la o școală gimnazială din Valea Lupului, în timp ce Costică, tatăl, este acum agent de vânzări la un dealer auto local.

Dar, mai important, Costică Chișcă a fost angajat al Primăriei Iași: șofer, șef „Garaje”, șef al Serviciului Administrativ. Extrem de apropiat de fostul primar Gheorghe Nichita, căruia îi făcea felurite comisioane.

De fapt, Costică Chișcă a apărut în toate cele trei dosare penale ale fostului primar: Skoda, Amanta și Semafoarele. Într-unul dintre acestea, Chișcă a fost condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, în altul procesul este pe rol.

Înainte de a fi șoferul lui Nichita, șansă care l-a propulsat spre dobândirea unei averi colosale, Costică Chișcă a fost șofer pe o Ambulanță ISU.

Costică Chișcă pretinde că a cumpărat de la rude studiourile de 35 mp cu doar 10.000 de euro bucata. Suma, plătită în numerar pentru a nu se putea verifica tranzacția

 

Soacra lui Chișcă nu știe câte apartamente a avut
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au încercat să afle mai multe amănunte despre aceste tranzacții. Iată dialogul cu bunica Felicia Ursu.
REPORTER DE IAȘI: - În legătură cu apartamentele pe care le-ați luat lângă Sala Grădinari. În 2017. Și le-ați vândut către nepot. Dvs. ați luat cu 35.000 euro în 2017?
Felicia Ursu: - Cât sunt de bolnavă acum, nici nu mai știu (prețul apartamentelor – n.r.). Nu știu nici cum mă cheamă. Cred că am COVID. Altă dată vorbim, că acum nu pot.
- Dvs. i-ați dat nepotului cu 10.000 euro. De ce ați dat așa de ieftin?
-
Dacă-i nepotul meu, cum să nu-i dau? Dau și eu dacă-i tânăr și frumos.
- Și câte apartamente ați avut?
- Ei, 7, eu știu câte au fost?
- Deci, nu ne lămuriți?
- Nu vă lămuresc acum.

Cele trei apartamente ale familiei sunt pe același tronson, unul peste altul, la etaje diferite din River's Towers

 

Al doilea apartament, pe numele socrului
La locuința declarată, pe strada Străpungere Silvestru, Ioan Andriucă nu a fost găsit acasă de jurnaliști. Acesta este tatăl Anei Maria Chișcă. Fiica, trecută ca acționară la Open Service, i-a cedat părțile sociale (10%) în noiembrie 2013.
Tot în apartamentul lui Andriucă de pe Străpungere Silvestru este sediul social al unei firme înființată de juniorul Chișcă și un amic în iunie 2021, Cloudzone Tech SRL.

300 euro/lună, chiria la garsonierele lui Chișcă
Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au fost și la cele trei garsoniere din River’s Towers. Unul dintre chiriași a vorbit de o a patra locuință pe același tronson, la etajul 10, pe care i-a atribuit-o tot lui Gabriel Chișcă. „La mine, chiria este de 300 de euro”, a menționat chiriașul.
Un ziarist de la REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Gabriel Chișcă sub pretextul că ar fi interesat de o garsonieră în chirie. „Din păcate nu este nimic disponibil”, a afirmat Chișcă.
Ulterior, Chișcă a refuzat să vorbească oficial cu REPORTER DE IAȘI despre locuințele cumpărate în Metalurgie.

Vila de 320 mp a familiei Chișcă este greu de surprins în imagini, pentru că accesul e dificil, drumul fiind privat. Fostul șofer nu poate justifica vila de sute de mii de euro

 

În 2019 și-au cumpărat și un BMW X6!
Pe pagina sa de Facebook pe care între timp a restricționat-o, Chișcă avea la fotografia de profil o imagine cu el alături de un BMW X6. Familia l-a achiziționat de nou, în leasing. Un astfel de X6 avea acum doi ani un preț de pornire de 80.000 euro.
Un simplu angajat și o învățătoare și-au cumpărat în 2019, un autoturism extrem de scump.

Costică Chișcă și-a turnat șeful în Dosarul Amanta

 

Au un conac uriaș la Bucium, făcut din venituri de 500 euro/lună
Familia Chișcă locuiește într-un conac impresionant, ridicat pe un deal, la câteva sute de metri de Plopii fără soț. Cu o suprafață de 320 mp, casa este dispusă pe trei niveluri, parter și două etaje. Costică Chișcă a menționat, în declarațiile sale de avere, că această vilă a fost construită în 2010 pe o suprafață de 1.000 mp cumpărată în 2007.

Salariul său, de angajat al Primăriei, și venitul soției n-au putut justifica o astfel de investiție. Spre exemplu, în declarația din 2011, Chișcă a notat că în anul anterior a câștigat, net, 20.798 lei, deci 1.733 lei ca medie lunară, în vreme ce venitul soției a fost de 908 lei/lună, concediu de maternitate.
Alt exemplu, în declarația completată în 2013, Costică Chișcă a trecut un salariu anual net de 23.880 lei (1.990 lei medie netă lunară), iar soția sa 13.301 lei (1.108 lei/lună).
Până la ora editării acestui material de presă, Costică Chișcă nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii suplimentare în legătură cu averea familiei.

Ana Maria Chișcă este învățătoare la Valea Lupului, dar averea pe care o deține nu o pot strânge nici oameni de afaceri cu sute de angajațiMâna dreaptă a lui Gheorghe Nichita, implicat în toate scandalurile de coruptie

Dosarele penale ale lui Gheorghe Nichita în care a fost implicat și Costică Chișcă:
1) Dosarul Skoda: în rechizitoriu, procurorii i-au acuzat de abuz în serviciu pe Gheorghe Nichita (fost primar), Mihai Chirica (viceprimar la data faptelor), Dumitru Tomorug (director executiv în Primărie) și Costică Chișcă (șef Serviciu Administrativ atunci). În 2013, aceștia, au spus anchetatorii, „au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice (...) preluarea în leasing de autoturisme”.

Despre Chișcă, procurorii au reținut: „A întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 (patru) autoturisme, inclusiv Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, în scopul de a favoriza un dealer zonal al mărcii Skoda”.

O precizare foarte importantă: în 2013, la momentul la care Primăria a făcut achiziția mașinilor, Ana Maria Chișcă, soția lui Costică, deținea 10% din părțile sociale ale dealerului local Skoda, Open Service. Ulterior, în noiembrie 2013, Ana Maria Chișcă i-a cedat părțile sociale tatălui său, Ioan Andriucă.

Acum, dosarul este pe rolul instanței de judecată.

2) Dosarul Amanta: Costică Chișcă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare după ce şi-a recunoscut vina. Fostul șofer al primarului Nichita a fost obligat prin sentinţă să efectueze muncă în folosul comunităţii timp de 60 de zile pe care le-a efectuat la Ștrand.

Chișcă a fost condamnat pentru că obținuse, ilegal, desfăşurătorul convorbirilor telefonice ale amantei primarului. Tot Chişcă ar fi intermediat montarea unui sistem GPS pe maşina fostei iubite a lui Nichita.
3) Dosarul Semafoarelor
: în acest caz de corupție, fostul primar Gheorghe Nichita este acum încarcerat. Unul dintre cei care au dat declarații ce au condus la condamnare a fost și Costică Chișcă. „În denunţul formulat, martorul Chişcă Costică Eugen a arătat că a «auzit prin Primărie că primarul primea mită în cuantum de 10% din valoarea contractelor», fără însă a-şi aminti persoana de la care a aflat acest aspect”, s-a arătat în motivare.
Tot Chișcă este cel despre care procurorii DNA au spus că
a deschis un cont bancar în numele lui Gheorghe Nichita. „După aproximativ o săptămână de la des­chiderea contului, inculpatul Gheorghe Nichita i-a înmânat suma de 10.000 de euro pentru a-i depune pe card, iar înaintea sărbătorilor de iarnă din 2014, Nichita Gheorghe i-a înmânat în acelaşi scop o sumă în dolari, echivalentul a 4.500-5.000 de euro, pe care, de asemenea, i-a depus pe contul de card“, au menționat procurorii în rechizitoriu că le-ar fi zis Chișcă.

Blocurile River's Towers de pe Splai Bahlui au avut mari probleme de autorizare și apoi de intabulare, nerespectând parametrii stabiliți în documentele oficiale

 

River’s Towers: lipsă parcări, edificare ținută în șah de Chirica, bani negri într-o afacere uriașă
Proiectul imobiliar unde a luat familia Chișcă garsonierele este unul cu multiple încălcări ale legii. În ultimii șase ani, basarabeanul Alexandru Palii, prin firma sa Lastor Invest, a construit patru imobile pe bulevardul Chimiei. În total, peste 520 de apartamente. La două dintre blocuri a făcut câte un etaj în plus, fără acte.

Locurile de parcare sunt insuficiente, acum nu există nici spații verzi, nici locuri de joacă. Două blocuri cu câte o scară și un al treilea cu două scări sunt date deja în folosință. La al patrulea bloc, cu două scări, se lucrează la nivel de finisaje și ultime retușuri.

 

Article image
* Mihai Chirica a ținut 6 luni pe birou edificarea unui bloc din Metalurgie. A semnat, și-a tăiat semnătura, apoi a semnat din nou * Antreprenorul proiectului rezidențial era fiert: avea antecontracte, plătea chiriile la cumpărători dacă nu reușea să intabuleze apartamentele și acumula pierderi mari * După șase luni basarabeanul care a construit River’s Towers nu mai avea bani nici să-și plătească furnizorii și suna zilnic ...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Septembrie 2021

 

Article image
* Dezvoltatorul basarabean a primit edificările la blocurile de pe Splai Bahlui-Metalurgie deși nu a respectat autorizațiile * La inspecția Primăriei la al treilea bloc a adus un sistem multi-parking, iar a doua zi l-a scos * Se obliga la 642 de locuri și a făcut 300. Atestatul de edificare a stat 6 luni pe biroul lui Mihai Chirica. REPORTER DE IAȘI va explica zilele următoare afacerea * La unul din blocuri, în autorizație ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Septembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Cartierul Austriac